Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu
To ciasto smakuje jak budyń śmietankowy (o ile dodacie taki smak) jedzony z rabarbarem 🙂 Dodatkowo budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu jest szybkie i proste w przygotowaniu. Ja, do swojego dodałam około 400 gramów rabarbaru ale można spokojnie dać go więcej, około 500 g.
Inne ciasta z rabarbarem, które możecie znaleźć na blogu
Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu
Składniki na tortownicę 24 – 26 cm
- 400 g rabarbaru + 3 łyżki cukru (rabarbaru może być więcej, około 500 g)
- 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 3 duże jajka (u mnie rozmiar L)
- 160 g miękkiego masła
- 190-200 g mąki bezglutenowej np
- 90 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 40 g tapioki lub innej skrobi
- 10-20 g mąki kokosowej (odtłuszczonej)
- 1 opakowanie budyniu np śmietankowego lub waniliowego (najlepiej bez cukru)
- słodzik – u mnie 80 g erytrytolu i 40 g cukru, co odpowiada ok 90 g cukru.
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plastry na grubość około 1 cm. Następnie wymieszać z 3 łyżkami cukru i odstawić na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie odlać sok, gdyż nie będzie nam potrzebny.
- Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
- Mąki (kokosowej proponuje na początek dać 10g), proszek do pieczenia, sodę i budyń wymieszać w osobnej misce.
- Miękkie masło umieścić w drugiej misce i miksować przez około minutę. Następnie dodać słodzik (cukier, erytrytol, ksylitol…) i utrzeć na gładką masę. Dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem krótko mieszając.
- Na koniec dodać jogurt, pozostałe suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Końcowe ciasto ma mieć konsystencję gęstego jogurtu.
- Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać odsączony wcześniej rabarbar.
- Piec około 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego 🙂