- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

To ciasto smakuje jak budyń śmietankowy (o ile dodacie taki smak) jedzony z rabarbarem 🙂 Dodatkowo budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu jest szybkie i proste w przygotowaniu. Ja, do swojego dodałam około 400 gramów rabarbaru ale można spokojnie dać go więcej, około 500 g.

Inne ciasta z rabarbarem, które możecie znaleźć na blogu

 

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

Składniki na tortownicę 24 – 26 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plastry na grubość około 1 cm. Następnie wymieszać z 3 łyżkami cukru i odstawić na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie odlać sok, gdyż nie będzie nam potrzebny.
  2. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
  3. Mąki (kokosowej proponuje na początek dać 10g), proszek do pieczenia, sodę i budyń wymieszać w osobnej misce.
  4. Miękkie masło umieścić w drugiej misce i miksować przez około minutę. Następnie dodać słodzik (cukier, erytrytol, ksylitol…) i utrzeć na gładką masę. Dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem krótko mieszając.
  5. Na koniec dodać jogurt, pozostałe suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Końcowe ciasto ma mieć konsystencję gęstego jogurtu.
  6. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać odsączony wcześniej rabarbar.
  7. Piec około 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂