DRUKUJ DRUKUJ

Bułki bezglutenowe z majonezem

Sylwia

Bułki bezglutenowe z majonezem

Dla mnie fantastyczne. Miękkie, mleczne, z lekkim posmakiem majonezu. Bułki bezglutenowe z majonezem idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również jako bułki hamburgerowe.

Świeżość. Bułki najlepsze są w dniu pieczenia. Następnego dnia według mnie nadal są zjadliwe i w miarę miękkie, ale zaczynają się kruszyć. Trzeciego dnia odświeżałam je już w tosterze i na patelni, żeby były bardziej miękkie.

 

Bułki bezglutenowe z majonezem

Składniki na 5 bułek

  • 1 żółtko
  • 50 g majonezu
  • 210 g lekko ciepłego mleka
  • 250 g mąki bez glutenu np:
    • 70 g mąki owsianej
    • 100 g mąki ryżowej (u mnie firmy Balviten)
    • 80 g skrobi – u mnie po 40 g skrobi ziemniaczanej i tapioki
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 g soli

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre (mleko, majonez, żółtko – białko pozostawiamy do smarowania) i dokładnie wszystko mieszamy. Mieszamy kilka minut, aż ciasto będzie jednolite. Na początku ciasto może być rzadki, zgęstnieje po wyrośnięciu.
  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy. Następnie lekko wilgotnymi rękami lub obsypanymi mąką, formujemy 5 bułek (każda po około 110 g), które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut (czasami potrzebują więcej czasu). Bułki muszą być porządnie wyrośnięte, inaczej po upieczeniu będę twarde z zakalcem.
  • Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np makiem lub sezamem.
  • Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni grzanie góra dół.
  • Upieczone bułki studzimy na kratce. Nie polecam kroić ich gorących, gdyż mogą być gumiaste.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.

Bułki bezglutenowe z majonezem

 

Bułki bezglutenowe z majonezem

 

Zobacz również

8 komentarzy

Beata 12/05/2022 - 09:00

Dzień dobry,
Świetny przepis, bułki wychodzą pyszne. Ostatnio omyłkowo zamiast łusek kupiłam nasiona babki. Jak je wykorzystać w tym przepisie?
Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 12/05/2022 - 15:36

Witam,

Super, że bułeczki smakują. Jeśli chodzi o nasiona to niestety nie pomogę, gdyż nigdy z nimi nie pracowałam. Jeśli są twarde i nie zagęszczają tak płynu jak łuski, to obawiam się, że nie da się ich wykorzystać w pieczywie.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Dominika 18/11/2021 - 15:43

Hej, czym można zastąpić mąkę owsianą? Zamiast 70g, można dodać 35g skrobi i 35g maki ryżowej?

Odpowiedz
Sylwia 19/11/2021 - 10:21

Hej,
Tak można, aczkolwiek bułki z takim składem mogą być bardziej suche. Po drugie, ponieważ mąka ryżowa i skrobia nie wchłaniają tak płynów jak mąka owsiana, należy dodać albo mniej mleka albo więcej łusek babki.

Odpowiedz
Asia 01/07/2021 - 16:06

Hej, czy próbowałaś mrozic te bułki ?

Odpowiedz
Sylwia 01/07/2021 - 18:11

Ja, ale szczerze średnio mi smakowały odmrożone. Wg mnie lepiej zostawić na kilka dni i w razie potrzeby odświeżyć w kuchence mikrofalowej lub na patelni.

Odpowiedz
Natalia 23/05/2021 - 11:59

Czy można użyć do tego mix mak Sachar?

Odpowiedz
Sylwia 23/05/2021 - 12:14

Tak można, ale po pierwsze pomijamy wtedy łuski babki jajowatej, gdyż mix ma w sobie zagęszczacz. Po drugie mąkę dodajemy stopniowo, gdyż zagęszczacze w miksach na ogół są mocniejsze niż babka i może się okazać, że ilość mąki podana w przepisie będzie zbyt duża. Ciasto ma być zwarte, może odrobinę kleić się do rąk, ale nie może się rozlewać 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj