Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BułkiPieczywoPieczywo na drożdżach

Bułki bezglutenowe z majonezem

Sylwia 09/04/2021
Sylwia 09/04/2021

Bułki bezglutenowe z majonezem

Dla mnie fantastyczne. Miękkie, mleczne, z lekkim posmakiem majonezu. Bułki bezglutenowe z majonezem idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również jako bułki hamburgerowe.

Świeżość. Bułki najlepsze są w dniu pieczenia. Następnego dnia według mnie nadal są zjadliwe i w miarę miękkie, ale zaczynają się kruszyć. Trzeciego dnia odświeżałam je już w tosterze i na patelni, żeby były bardziej miękkie.

 

Bułki bezglutenowe z majonezem

Składniki na 5 bułek

  • 1 żółtko
  • 50 g majonezu
  • 210 g lekko ciepłego mleka
  • 250 g mąki bez glutenu np:
    • 70 g mąki owsianej
    • 100 g mąki ryżowej (u mnie firmy Balviten)
    • 80 g skrobi – u mnie po 40 g skrobi ziemniaczanej i tapioki
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 g soli

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre (mleko, majonez, żółtko – białko pozostawiamy do smarowania) i dokładnie wszystko mieszamy. Mieszamy kilka minut, aż ciasto będzie jednolite. Na początku ciasto może być rzadkie, zgęstnieje po wyrośnięciu.
  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy. Następnie lekko wilgotnymi rękami lub obsypanymi mąką, formujemy 5 bułek (każda po około 110 g), które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut (czasami potrzebują więcej czasu). Bułki muszą być porządnie wyrośnięte, inaczej po upieczeniu będę twarde z zakalcem.
  • Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np makiem lub sezamem.
  • Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni grzanie góra dół.
  • Upieczone bułki studzimy na kratce. Nie polecam kroić ich gorących, gdyż mogą być gumiaste.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.

Bułki bezglutenowe z majonezem

 

Bułki bezglutenowe z majonezem

 

2021drożdżemajonej
8 komentarzy 1
Poprzedni post
Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu
następny post
Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

8 komentarzy

Beata 12/05/2022 - 09:00

Dzień dobry,
Świetny przepis, bułki wychodzą pyszne. Ostatnio omyłkowo zamiast łusek kupiłam nasiona babki. Jak je wykorzystać w tym przepisie?
Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 12/05/2022 - 15:36

Witam,

Super, że bułeczki smakują. Jeśli chodzi o nasiona to niestety nie pomogę, gdyż nigdy z nimi nie pracowałam. Jeśli są twarde i nie zagęszczają tak płynu jak łuski, to obawiam się, że nie da się ich wykorzystać w pieczywie.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Dominika 18/11/2021 - 15:43

Hej, czym można zastąpić mąkę owsianą? Zamiast 70g, można dodać 35g skrobi i 35g maki ryżowej?

Odpowiedz
Sylwia 19/11/2021 - 10:21

Hej,
Tak można, aczkolwiek bułki z takim składem mogą być bardziej suche. Po drugie, ponieważ mąka ryżowa i skrobia nie wchłaniają tak płynów jak mąka owsiana, należy dodać albo mniej mleka albo więcej łusek babki.

Odpowiedz
Asia 01/07/2021 - 16:06

Hej, czy próbowałaś mrozic te bułki ?

Odpowiedz
Sylwia 01/07/2021 - 18:11

Ja, ale szczerze średnio mi smakowały odmrożone. Wg mnie lepiej zostawić na kilka dni i w razie potrzeby odświeżyć w kuchence mikrofalowej lub na patelni.

Odpowiedz
Natalia 23/05/2021 - 11:59

Czy można użyć do tego mix mak Sachar?

Odpowiedz
Sylwia 23/05/2021 - 12:14

Tak można, ale po pierwsze pomijamy wtedy łuski babki jajowatej, gdyż mix ma w sobie zagęszczacz. Po drugie mąkę dodajemy stopniowo, gdyż zagęszczacze w miksach na ogół są mocniejsze niż babka i może się okazać, że ilość mąki podana w przepisie będzie zbyt duża. Ciasto ma być zwarte, może odrobinę kleić się do rąk, ale nie może się rozlewać 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca