Bułki bezglutenowe z majonezem
Dla mnie fantastyczne. Miękkie, mleczne, z lekkim posmakiem majonezu. Bułki bezglutenowe z majonezem idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również jako bułki hamburgerowe.
Świeżość. Bułki najlepsze są w dniu pieczenia. Następnego dnia według mnie nadal są zjadliwe i w miarę miękkie, ale zaczynają się kruszyć. Trzeciego dnia odświeżałam je już w tosterze i na patelni, żeby były bardziej miękkie.
Bułki bezglutenowe z majonezem
Składniki na 5 bułek
- 1 żółtko
- 50 g majonezu
- 210 g lekko ciepłego mleka
- 250 g mąki bez glutenu np:
- 70 g mąki owsianej
- 100 g mąki ryżowej (u mnie firmy Balviten)
- 80 g skrobi – u mnie po 40 g skrobi ziemniaczanej i tapioki
- 12 g łusek babki jajowatej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 g soli
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre (mleko, majonez, żółtko – białko pozostawiamy do smarowania) i dokładnie wszystko mieszamy. Mieszamy kilka minut, aż ciasto będzie jednolite. Na początku ciasto może być rzadkie, zgęstnieje po wyrośnięciu.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy. Następnie lekko wilgotnymi rękami lub obsypanymi mąką, formujemy 5 bułek (każda po około 110 g), które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut (czasami potrzebują więcej czasu). Bułki muszą być porządnie wyrośnięte, inaczej po upieczeniu będę twarde z zakalcem.
- Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np makiem lub sezamem.
- Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni grzanie góra dół.
- Upieczone bułki studzimy na kratce. Nie polecam kroić ich gorących, gdyż mogą być gumiaste.
Smacznego 🙂
*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.