Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bułki na słodkoCiasta z owocamiCiastoPieczywo na zakwasie

Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

Sylwia 07/05/2020
Sylwia 07/05/2020

Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

Od razu ostrzegam, bułeczki robi się długo. A to dlatego, że ciasto na zakwasie nie rośnie tak szybko jak na drożdżach. Jeśli nastawicie zaczyn wieczorem, to bułeczki będziecie mieli albo na deser albo na kolacje dnia następnego. Ale uwierzcie warto 🙂 Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie są pyszne. Lekki posmak zakwasu jest wyczuwalny, ale jeśli dodacie więcej cukru (ja dałam 3 łyżki, co według mnie było zdecydowanie za mało) nie będzie on mocno wyczuwalny. Moja sześcioletnia córka zajadała się tymi bułeczkami i nic nie wspominała o kwaśnym posmaku 🙂

Nie jestem w stanie stwierdzić, jak długo bułki można przechowywać, gdyż my zjedliśmy je w ciągu 5 godzin. Jeśli u kogoś wytrzymają dłużej, może zostawić komentarz z informacją.

 

Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

Składniki na 6 bułek

Zaczyn

  • 60 g zakwasu owsiano ryżowego
  • 25 g mąki owsianej bez glutenu
  • 25 g mąki ryżowej
  • 50 g letniej wody

Ciasto

  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 30 g roztopionego masła
  • 50 g jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 160 g lekko ciepłego mleka
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego
  • 3-6 łyżek cukru (przy 3 są mało słodkie)
  • 190 g mąki bezglutenowej np
    • 60 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki gryczanej
    • 30 g mąki owsianej
    • 70 g skrobi kukurydzianej lub tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • owoce jakie lubicie, np rabarbar (najlepiej wcześniej posłodzić i odlać sok), truskawki, borówki, maliny…

Kruszonka

  • 10 g cukru
  • 20 g mąki np 15 g owsianej i 5 g skrobi
  • 10 g twardego masła

 

Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie – przygotowanie 

  1. Przygotowanie zaczynu najlepiej zacząć wieczorem, żeby przez noc mógł pracować. Do zakwasu dodajemy mąki oraz wodę a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na około 10 godzin do wyrośnięcia.
  2. Do gotowego zaczynu dodajemy sól, jogurt, cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy mąki, siemię lniane, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia a na koniec mleko i masło. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Nie martwcie się rzadkim ciastem, zgęstnieje po kilkunastu minutach. UWAGA – kolejność dodawania składników może być inna, ale pamiętajcie, aby łuski i siemię lniane nie leżały długo na płynnych produktach. Zaczną pęcznieć, sklejać się i mogą powstać grudki, które będzie ciężko zlikwidować.
  3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-5 godzin. Długość wyrastania zależy od temperatury w jakiej znajduje się ciasto. U mnie wyrastało 3 godziny, z czego 2 godziny na płycie grzewczej a następnie 1 godzinę w piekarniku ustawionym na 45 stopni. Ciasto powinno urosnąć o jakieś 50%.
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy „gniazdo” – spłaszczone koło z dołeczkiem w środku. Następnie każdą bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 1-2 godziny. U mnie drugie wyrastanie trwało 1 godzinę, po takim czasie zauważyłam, że bułeczki zdecydowanie zwiększyły swoją objętość. Jeśli będziecie mieli problem z wyrastaniem, włóżcie blachę z bułkami do piekarnika nagrzanego do 45-50 stopni.
  5. Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż powstanie grudkowata kruszonka.
  6. Na wyrośniętych bułeczkach układamy sporą ilość owoców a następnie posypujemy je kruszonką.
  7. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
  8. Studzimy na kratce. Ciepłe mogą być gumiaste, dlatego z jedzeniem radzę poczekać.

Smacznego 🙂

 

 

Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

 

Bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

2020bułka słodkakruszonkaowocezakwas
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
następny post
Ciasto straciatella z galaretką (bez glutenu)

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca