- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Butter chicken

Przepis na jedno z bardziej popularnych dań kuchni indyjskiej, czyli Butter chicken. To kurczak w maślanym sosie pomidorowym. Pyszny, aromatyczny, prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki na 4 porcje:

MIĘSO

SOS:

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:

  1. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
  3. Kurczaka wymieszać z chili, czosnkiem, garam masala i solą. Odstawić na 20-30 minut.
  4. Smażyć przez 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju. Ściągnąć z patelni.

PRZYGOTOWANIE SOSU:

  1. Cebulę obrać i pokroić.
  2. Na tej samej patelni, na której był smażony kurczak rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę. 
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony i obrany imbir,  pomidory, orzechy i wszystkie przyprawy (pasta curry, garam masala, kminek, kolendra, chili). Doprowadzić o wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. 
  4. Sos przełożyć do wyższego naczynia, dokładnie zblendować i z powrotem przełożyć na patelnię.
  5. Dodać 2-3 łyżki masła, śmietankę, kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  6. Doprawić solą i cukrem (w przypadku kwaśnych pomidorów). 
  7. Podawać z ryżem.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj: