264
Chałka bez glutenu
Pyszna, puszysta, mięciutka. Bardzo Wam ją polecam. Najlepsza oczywiście w dniu pieczenia, ale następnego również daje radę. Nie kruszy się za bardzo, jest bardziej sucha, ale według mnie z masełkiem bez problemy można zjeść. Z podanego przepisu wychodzi malutką chałka – ok 16 cm. Niech Was nie zwiedzie zwarte ciasto po wyrastaniu. Koniecznie musicie umieścić ją w keksowe, inaczej rozleje się na boki.
Standardowo w nawiasach napisałam z jakich mąk korzystałam przy tworzeniu jego przepisu.
Chałka bez glutenu – składniki i przygotowanie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania: 60 + 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki na małą chałkę ok 16×10 cm
- 1 duże jajko (rozmiar L)
- 30 g roztopionego i przestudzonego masła
- 180 g letniego mleka
- 50 g cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 10 g mielonej łuski babki jajowatej
- 210 g mąki bezglutenowej w tym:
- 70 g mąki ryżowej (Moncana)
- 50 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
- 40 g mąki kukurydzianej (Moncana)
- 30 g tapioki skrobi (Bioplanet)
- 20 g mąki gryczanej lub owsianej bez glutenu
- dodatkowo jajko do posmarowania
- opcjonalnie kruszonka
PRZYGOTOWANIE
- Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- W misce łączymy wszystkie suche składniki – mąki, łuski oraz cukier. Dodajemy do nich jajko, mleko z drożdżami, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ja mieszałam ręcznie, ale w mikserze również można. Mieszać należy kilka minut, aż pozbędziemy się grudek, a ciasto będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 3 części, formujemy wałki o równej długości i zaplatamy warkocz.
- Warkocz przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie obsypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół około 30 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na kratce.
Smacznego 🙂