- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczano ryżowym

Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczano ryżowym

Chlebek bardzo podobny do tego -> Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie. Różnica jest taka, iż ten ma ciut inne mąki, zamiast zmielonego siemienia lnianego zagęszczony jest łuskami babki jajowatej a jego przygotowanie pomija zrobienie zaczynu.  Do aktywnego zakwasu, czyli takiego który bąbelkuje, od razu dodałam wszystkie składniki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Chleb rósł dosyć długo, około 14 godzin, ale nastawiając go wieczorem, następnego dnia rano mogłam już go upiec.

Chlebek wyszedł bardzo dobry. Lekko kwaśny (aczkolwiek to zależy od wieku zakwasu), jak na chleb bez mąki owsianej to nawet dość pulchny, z chrupiącą skórką. Mój tylko z wierzchu odsypany został słonecznikiem, ale ziarna można dać również do środka – słonecznik, pestki dyni, len, czarnuszkę. Chleb można przechowywać przez kilka dni. Można również zamrozić.

 

Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczano ryżowym

Składniki na formę 20×10 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić na 10-15 minut aby ciasto zgęstniało.
  2. W tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 12-15 godzin. U mnie pierwsze 12 godzin chlebek spędził w zamkniętym i zimnym piekarniku, a później 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 45-50 stopni.
  4. Wyrośnięty chlebek lekko zwilżyć wodą, opcjonalnie obsypać np słonecznikiem lub innymi ziarnami i ponownie włożyć do zimnego lub nagrzanego do 50 stopni piekarnika.
  5. Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra dół. Chleb piec około 70 -80 minut. Ja, piekłam 70 minut w blaszce i 5 minut bez formy, ale mój piekarnik z racji wieku dosyć mocno grzeje, dlatego u Was ten czas może być dłuższy.
  6. Po upieczeniu zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba, kiedy jest gorący.

Smacznego 🙂