Chleb bez owsa z nikim indeksem
Kolejny chlebek z niższym indeksem glikemicznym, tym razem bez mąki owsianej. W konsystencji chleb jest delikatny, ale niekruszący. Jest także dosyć wilgotny, dlatego od trzeciego dnia polecam przechowywać go w lodówce. Posmak gryki jest wyczuwalny, więc jeśli go nie lubicie, chleb nie jest dla Was.
Indeks glikemiczny tego chleba to ok 54-55 a ładunek glikemiczny całego około 117. A tutaj – Chleb bezglutenowy z niskim ig przepis na chleb z indeksem 47. Chleb pieczony jest w garze i w składzie ma mąkę owsianą.
Zamiast mąki z sorgo można dodać mąkę owsianą, ale ona mocniej chłonie płyny, więc możliwe, że będzie trzeba dodać więcej wody. Dużo zależy też od producenta mąki. Ja ziaren nie mogę, ale jeśli Wy macie ochotę możecie dorzucić garść lub dwie np słonecznika.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek widoczny na zdjęciach.
Chleb bez owsa z nikim indeksem – składniki i przygotowanie
Składniki na formę 20×10 cm
- 200 g mąki gryczanej (Incola)
- 80 g mąki z sorgo (ProBio)
- 40 g skrobi tapiokowej (BioPlanet)
- 7 g łusek babki jajowatej
- 5 g suchych drożdży
- 350 g lekko ciepłej wody
- 7 g soli
- ziarna np słonecznika (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy przez kilka minut, żeby w cieście nie było grudek. Na początku ciasto będzie rzadkie, po około 5 minutach mieszania jego konsystencja powinna przypominać budyń.
- Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch smarujemy opcjonalnie olejem – u mnie dosłownie kilka kropli oliwy rozprowadziłam łyżeczką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut lub dłużej.
- Chleb pieczmy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. U mnie 50 minut w formie a następnie 10 minut bez formy i papieru do pieczenia, aby spód chleba trochę się przypiekł.
- Upieczony wyciągamy i studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie zimny.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Idealny chleb dla całej rodziny. Szybki, łatwy i bardzo smaczny.
Dziękuję za komentarz 🙂 bardzo się cieszę, że smakował 🙂