- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie 

Lubię chleby na zakwasie, bo są bardziej wilgotne od tych na drożdżach. I mąki o bardziej intensywnych smakach są mniej wyczuwalne. Ten chleb jednak pokazuje, że ta reguła nie tyczy się wszystkich mąk, ponieważ amarantus w tym chlebie jest bardzo mocno wyczuwalny. Jest go mała ilość, a mimo to smak amarantusa zdecydowanie dominuje. Jeśli nie jesteście jego fanem, zamieńcie mąkę z amarantusa na inną, np gryczaną, z ciecierzycy, jaglaną, kukurydzianą. Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie zrobiłam na zakwasie ryżowym, przez co chlebek jest delikatnie kwaskowaty. Jeśli nie lubicie tego posmaku w pieczywie, polecam zakwas owsiane ryżowy lub owsiane gryczany. 

Przechowywanie. Do trzech dni można przechowywać w szafce, chlebaku. Jeśli wiecie, że nie dacie rady zjeść go w ciągu trzech dni, polecam trzymać go w lodówce lub zamrozić (w całości lub pokrojony na kromki).

Zaczyn.  Polecam przygotować wieczorem, ponieważ należy go dostawić do wyrastania na około 10-12 godzin. Jeśli do zaczynu wykorzystacie cały zakwas, pamiętajcie aby zrobić go trochę więcej, żebyście mieli co odłożyć na następny chleb. 

Czas wyrastania. Może być inny dla różnych zakwasów. Mi na zakwasie ryżowym chleb wyrastał około 2,5 godziny. Na jaglanym czy gryczanym czas ten może się wydłużyć. 

 

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie 

Składniki na blachę 20×10 cm

Zaczyn

Ciasto

 

PRZYGOTOWANIE

 

Smacznego 🙂