Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
PieczywoPieczywo na drożdżach

Chleb jaglano ryżowy

Sylwia 17/03/2023
Sylwia 17/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

Prosty i w miarę szybki chlebek bezglutenowy pieczony w garnku. W smaku bardzo neutralny – to dzięki mąką, które nie posiadają intensywnego posmaku. Chleb jaglano ryżowy wychodzi miękki i puszysty.  Następnego dnia nie połamiecie sobie na nim zębów, nadal jest miękki, choć wiadomo już nie tak bardzo jak w dniu pieczenia. Skórka na początku jest chrupiąca ale z czasem robi się miękka.

Mąki. Żeby chleb nie był gorzki – co niestety często zdarza się przy mące jaglanej, musicie mieć dobrą mąkę jaglaną. Ja osobiście polecam firmy NaturaVena (to nie jest współpraca, tylko szczera polecajka). W smaku i konsystencji super, zero goryczy, jasna, drobno zmielona. Jeśli chodzi o mąkę ryżowa to ja dodałam firmy Pięć Przemian (nie współpraca). 

Pieczenie. Chleb upiekłam w garze żeliwnym o średnicy 22 cm. Można go też upiec w naczyniu żaroodpornym. Nie wiem natomiast jaki będzie pieczony bez żadnego naczynia, bezpośrednio na blaszce.

Kolor chleba. Dużo zależy od producenta łusek babki jajowatej. Może się zdarzyć, że Wasz chleb będzie brązowo szary, ponieważ łupiny które dodaliście są ciemniejsze. Ja stosuje łupiny firmy Witpak, które są jasne. Nie wiem tylko czy nowe partie nie posiadają już informacji o śladowych ilościach glutenu – przed ewentualnym zakupem sprawdźcie. 

Jeśli posiadacie konto na Instagramie, zapraszam Was serdecznie do siebie – KUCHNIA BEZ GLUTENU. Znajdziecie tam np krótki film z pieczenia tego chleba. 

 

Chleb jaglano ryżowy – składniki i przygotowanie

Składniki na chleb o średnicy ok 22 cm

  • 150 g maki jaglanej (NaturaVena)
  • 150 g mąki ryżowej (Pięć Przemian)
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g tapioki (mąki) (Bio Planet)
  • 1 op (7g) drożdży instant
  • 11 g soli
  • 25 g łupiny babki jajowatej
  • ok 520 g letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE 

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Na początku ciasto będzie bardzo rzadkie, wręcz lejące, ale z czasem zgęstnieje. Mieszając starajcie się napowietrzać ciasto, czyli nabierać od spodu i nakładać na górę.
  • Wymieszane ciasto odkładamy na około 30 minut, żeby zgęstniało.
  • Na matę lub stolnicę wysypujemy trochę mąki np ryżowej i kładziemy na nią ciasto, które powinno być zwarte, miękkie i nieklejące się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde można dodać trochę wody np 20g. Jeśli natomiast klei się do rąk, to należy wgnieść w nie trochę mąki.
  • Ciasto spłaszczamy, żeby powstał niewielki placek który następnie składamy na pół, jeszcze raz na pół i ponownie na pół – ciasto należy złożyć 3-4 razy – w ten sposób napowietrzamy chleb.
  • Duże sitko lub durszlak (może być również specjalny koszyk do wyrastania) wykładamy ściereczką, którą mocno obsypujemy mąką (u mnie mąka ryżowa). Następnie ciasto układamy na ściereczce łączeniami do góry, który później  będzie spodem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny – u mnie wyrastało 2 godziny.
  • W połowie wyrastania do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny i ustawiamy 230 stopni, funkcja góra dół. Garnek porządnie nagrzewamy – u mnie min 30 minut od momentu osiągnięcia 230 st.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. U mnie tym razem bez papieru do pieczenia, ale możecie wcześniej chleb położyć na papierze i wraz z nim włożyć do garnka, jak w tym przepisie – chleb z gara. Znajdziecie tam zdjęcia krok po kroku.
  • Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut.
  • Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.

Smacznego 🙂

Chleb jaglano ryżowy Chleb jaglano ryżowy

2023bez glutenubez jajekbez laktozychlebpieczywoz gara
0 komentarzy 4
Poprzedni post
Prosta szarlotka bezglutenowa
następny post
Zakwas bezglutenowy na żurek

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

Bajgle bezglutenowe

22/08/2022

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca