- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb jaglano ryżowy

Chleb jaglano ryżowy

Prosty i w miarę szybki chlebek bezglutenowy pieczony w garnku. W smaku bardzo neutralny – to dzięki mąką, które nie posiadają intensywnego posmaku. Chleb jaglano ryżowy wychodzi miękki i puszysty.  Następnego dnia nie połamiecie sobie na nim zębów, nadal jest miękki, choć wiadomo już nie tak bardzo jak w dniu pieczenia. Skórka na początku jest chrupiąca ale z czasem robi się miękka.

Mąki. Żeby chleb nie był gorzki – co niestety często zdarza się przy mące jaglanej, musicie mieć dobrą mąkę jaglaną. Ja osobiście polecam firmy NaturaVena (to nie jest współpraca, tylko szczera polecajka). W smaku i konsystencji super, zero goryczy, jasna, drobno zmielona. Jeśli chodzi o mąkę ryżowa to ja dodałam firmy Pięć Przemian (nie współpraca). 

Pieczenie. Chleb upiekłam w garze żeliwnym o średnicy 22 cm. Można go też upiec w naczyniu żaroodpornym. Nie wiem natomiast jaki będzie pieczony bez żadnego naczynia, bezpośrednio na blaszce.

Kolor chleba. Dużo zależy od producenta łusek babki jajowatej. Może się zdarzyć, że Wasz chleb będzie brązowo szary, ponieważ łupiny które dodaliście są ciemniejsze. Ja stosuje łupiny firmy Witpak, które są jasne. Nie wiem tylko czy nowe partie nie posiadają już informacji o śladowych ilościach glutenu – przed ewentualnym zakupem sprawdźcie. 

Jeśli posiadacie konto na Instagramie, zapraszam Was serdecznie do siebie – KUCHNIA BEZ GLUTENU. Znajdziecie tam np krótki film z pieczenia tego chleba. 

 

Chleb jaglano ryżowy – składniki i przygotowanie

Składniki na chleb o średnicy ok 22 cm

 

PRZYGOTOWANIE 

Smacznego 🙂