- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb kukurydziano jaglany

Chleb kukurydziano jaglany

 

Jasny, bezglutenowy chleb z gara bez dodatku maki ryżowej. Piszę jasny, ale pamiętajcie, że kolor chleba po upieczeniu w dużym stopniu zależy od łusek babki jajowatej oraz mąk. Przy łuskach ciemnych (nie zawsze widać to na pierwszy rzut oka) pieczywo wychodzi ciemniejsze, takie szaro brązowe. To samo z mąkami. W smaku chleb jest dosyć neutralny, aczkolwiek przebija się odrobinę smak kukurydzy (popcornu :)) Jeśli chodzi o świeżość to według mnie chleb kukurydziano jaglany najlepszy jest pierwszego i drugiego dnia. W kolejnych dniach przed podaniem polecam go odświeżyć np na patelni czy w tosterze. 

Mąki. Przepis powstał na mąkach firmy Sano Gluten Free (współpraca), które bardzo Wam polecam. Piekę na nich od kilku tygodni i nie mogę powiedzieć o nich złego słowa. Mąka jaglana należy do tych o bardzo delikatnym posmaku goryczki, który według mnie jest wyczuwalny tylko w ciepłych wypiekach. Na zimno zarówno ja (a jestem na to bardzo wyczulona) jak i moja córka nic nie wyczułyśmy. Skrobie ziemniaczaną możecie zamienić na tapiokę, ale w drugą stronę już niekoniecznie.

Mąki firmy Sano Gluten Free możecie kupić np na Allegro, w sklepie jedzbezglutenu.pl czy straganzdrowia.pl – tutaj znajdziecie całą listę miejsc – lista sklepów

 

Chleb kukurydziano jaglany – składniki i przygotowanie

Składniki na chleb do gara o średnicy 20-22 cm

 

PRZYGOTOWANIE 

Ciasto po 7 minutach mieszania

 

 

Smacznego 🙂