- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

Dziś przepis, który częściowo powstał na prośbę – miał być chleb na zakwasie bez mąki ryżowej. Stwierdziłam, że przy okazji upiekę bez mąki owsianej, bo wiem, że wiele osób nie może jej jeść. I tak oto powstał ten bardzo prosty chlebek. U mnie na zakwasie kukurydzianym, ale można go upiec również na innym np ryżowym, owsianym… Mąka gryczana jest wyczuwalna, ale nie tak bardzo jak w pieczywie na drożdżach. Chleb, jak to  pieczywo na zakwasie jest dosyć wilgotny, dlatego u mnie po dwóch dniach ląduje w lodówce, żeby się nie zepsuł. 

Piekłam ten chleb dwa razy, z mąką ryżową oraz bez niej. Zarówno za pierwszym jak i drugim razem wyszedł podobny. No może z mąką z sorgo bardziej szary. Ale w smaku i konsystencji bez zmian.

Przechowywanie. Po całkowitym wystudzeniu wkładam chleb do woreczka foliowego, dzięki czemu skórka chleba nie wysycha tak szybko. Do dwóch dni przechowuje go w szafce. Po tym czasie wkładam do lodówki, żeby nie spleśniał. Żeby chleb nie był zimny kromkami odgrzewam go w tosterze lub na patelni. 

Indeks glikemiczny chleba z mąką ryżowa to 66, a ładunek całego bochenka wynosi 196. Natomiast z mąką z sorgo IG to 59, a ładunek 171.

Ziarna. Do każdego chleba z bloga możecie dodać ziarna np słonecznik, sezam, mak… U mnie ich brak, ponieważ mam chore jelita i bardzo mi one szkodzą. 

 

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej – składniki i przygotowanie 

Składniki na formę 20×10 cm

Zaczyn

Ciasto

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂

 

Chleb na mące z sorgo

Chleb z mąką ryżową