- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb owsiano ryżowy na kefirze

Chleb owsiano ryżowy na kefirze

Z jednej strony neutralny w smaku, ale z drugiej smak płatków owsianych jest na tyle wyczuwalny (według mnie) że jeśli ktoś za nimi nie przepada, to niech lepiej go nie piecze. Żeby nadać mu jakiegoś smaku, można do środka dodać ziarna np słonecznik, sezam, len…

Wyrastanie. Pytacie się, dlaczego Wasze chlebki nie wyrastają jak moje ze zdjęcia, pomimo iż robicie wszystko zgodnie z opisem. Niestety nie ma jednej,  uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. W chlebach bezglutenowych wszystko może być tego przyczyną, np inna temperatura w domu, inne mąki, chłodniejsza/cieplejsza woda, inne drożdże…no dosłownie wszystko. Robiłam ten chlebek dwa razy. Za pierwszym razem wyrósł ślicznie, jak na zdjęciu, natomiast za drugim był już ciut niższy. A zmianę spowodowała inna mąka ryżowa.

Przy wyrastaniu niezmiernie ważny jest czas. Nie trzymajcie się ściśle tego co napisałam. Jeśli Wasze ciasto jest porządnie wyrośnięte po krótszym czasie, nie czekajcie i wykładajcie je do piekarnika. Tak samo jest w drugą stronę – czasami ciasto potrzebuje więcej czasu na wyrastanie niż moje.

Świeżość. Dla każdego może oznaczać coś innego, ale według mnie do 3-4 dni chlebek jest zjadliwy. Jadłam nawet po 5 dniach i nadal był ok, zębów sobie nie połamałam 😉

 

Chleb owsiano ryżowy na kefirze

Składniki na formę 20×10 cm

 

Chleb owsiano ryżowy na kefirze – przygotowanie

 

Smacznego 🙂