Chleb ryżowo jaglany
Bardzo podobny do chleba jaglano ryżowego pieczonego w garze. Dużo osób pytało o coś podobnego tylko z keksówki, więc proszę bardzo 🙂 Chleb ryżowo jaglany jest neutralny w smaku, wilgotny. U mnie od trzeciego dnia przechowywany był w lodówce. Ale ja chleby trzymam w woreczku foliowym, a tam szybciej łapią pleśń. Jeśli przechowujecie je w woreczku materiałowym zapewne szybciej wyschną niż spleśniałą.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.
Chleb ryżowo jaglany – składniki i przygotowanie
Składniki na blachę 20×10 cm
- 150 g mąki ryżowej (u mnie pełnoziarnista Naturavena)
- 100 g tapioki skrobi (BioPlanet) – można też pół na pół ze skrobią ziemniaczaną
- 100 g mąki jaglanej (Naturavena)
- 350 g letniej wody
- 15 g roztopionego masła
- 10 g łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
- 1 łyżeczki soli
- ziarna (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie martwcie się, jeśli ciasto na początku będzie bardzo rzadkie, zgęstnieje po kilku minutach. Po 2 minutach mieszania dodajemy przestudzone masło, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby ciasto zgęstniało.
- Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Ponownie mieszamy 2-3 minuty. Starajcie się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. W tym celu nabierajcie ciasto od spodu i nakładajcie na górę.
- Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką np ryżową. Wierzch można posypać mieszanką ziaren albo np słonecznikiem.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – u mnie 60 minut w piekarniku na funkcji wyrastanie.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół 50-60 minut. U mnie 50 minut w keksowe i 10 minut bez blachy, żeby podpiec spód.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Hej czy ktos probowal robic ten chlebek w maszynie do chleba…?Z gory dziekuje za odp.
Co się stanie jeśli do chleba nie doda się siemienia lnianego lub łuski babki jajowatej? Pytam bo na nie też jestem uczulona.
Łuski babki jajowatej czy mielone siemię lniane zastępują trochę gluten. Dodają elastyczności i zagęszczają ciasto. Bez nich surowe ciasto jest bardzo płynne. Zapewne urośnie, ale podczas pieczenia prawdopodobnie opadnie. Dodatkowo chleb może szybko zrobić się suchy. Zamiennikiem jest np guma gwar albo guma ksantenowa. One zagęszczają bardzo mocno, dlatego należy dodać ich troszeczkę. Można też użyć gotowej mieszanki – tam najczęściej jest inny zamiennik niż łuska czy siemię. Zrobić chlebek tylko na miksie lub połączyć miks i mąki jednorodne.