- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb z mąką sorgo i śmietaną

Chleb z mąką sorgo i śmietaną

To mój drugi chleb pieczony w garnku, pierwszy z mąką owsianą znajdziecie tutaj Bezglutenowy chleb z garnka. Robiłam go taką samą metodą jak ten pierwszy, różni je tylko (albo i aż) skład oraz wielkość. Chleb z mąką sorgo i śmietaną piekłam w garnku żeliwnym o średnicy 22 cm. Przed włożeniem ciasta do środka, gar porządnie nagrzałam – spędził w nagrzanym piekarniku ok 40 minut. Zaraz po upieczeniu skórka chleba jest bardzo chrupiąca, ale w miarę stygnięcia staje się miękka. Dzięki temu nie ma problemu podczas krojenia.

Skład i smak. W składzie znajduje się mąka z sorgo, która należy do mąk neutralnych smakowo. Jedyną wyczuwalną mąką w chlebie jest mąka gryczana, ale według mnie jej posmak wyczuwalny jest w starszym pieczywie. Świeży chleb jest neutralny smakowo, noo może ciut kwaskowatość śmietany da się wyczuć, ale dosłownie odrobinę. W miarę upływu dni posmak gryki jest intensywniejszy.

Świeżość. Ostatnią kromkę zjadłam, kiedy chleb miał cztery dni. Przez cały ten czas chleb w środku był wilgotny i dało się go bez problemu zjeść. Jedynie skórka po dwóch dniach zrobiła się bardziej sucha, ale mi osobiście to nie przeszkadzało. Chleb przechowywałam w woreczku foliowym w szafce. Idealnie sprawdził się do grzanek oraz na bruschettę – idealny sposób na odświeżenie chleba jeśli nie lubicie choć trochę starszego pieczywa.

 

Chleb z mąką sorgo i śmietaną

Składniki na chleb o średnicy 22 cm

Chleb z mąką sorgo i śmietaną – przygotowanie

Smacznego 🙂