- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb z małą ilością drożdży

Chleb z małą ilością drożdży

Chleb ten możecie zrobić na dwa sposoby – z normalną lub minimalną ilością drożdży. Wychodzą podobnie, różni je tylko (oprócz ilości drożdży) czas wyrastania. Chleb z większą ilością drożdży wyrasta godzinę, może dwie w przypadku niższej temperatury. Natomiast chleb z małą ilością drożdży najlepiej zostawić do wyrośnięcia na całą noc, gdyż chleb ten wyrasta 5-8 godzin.

Składniki. W zależności od tego jakich mąk użyjecie (chodzi o producentów) chleb będzie różnił się kolorem oraz konsystencją. To samo tyczy się łusek babki jajowatej. Niestety mąka mące nie jest równa. Jedna mocniej chłonie płyny, druga słabiej. Jedna jest jaśniejsza, druga ciemniejsza – tak samo jest z łuskami. W nawiasach podałam Wam na jakich mąkach i łuskach ja pracowałam. Jeden chleb wyszedł mi jaśniejszy (piekłam go na mąkach, które są wymienione jako pierwsze) a drugi ciemniejszy (mąki wymienione jako drugie).

Ilość wody. Na początku radzę wlać mniejszą ilość, czyli 500 g. Jeśli po 30-40 minutach ciasto będzie za suche, należy dodać pozostałą ilość. Końcowa konsystencja ciasta ma był lekko klejąca, miękka.

Chleb może wyrastać w specjalnym koszu lub na sitku, które należy wyłożyć ściereczką. U mnie najlepiej sprawdza się sitko, które jest trochę mniejsze niż gar. Chleb dzięki temu jest wyższy. Garnek ma 22 cm a sitko 20 cm. 

 

Chleb z małą ilością drożdży – składniki i przygotowanie

 

Składniki na chleb o średnicy 20-22 cm

 

PRZYGOTOWANIE 

Smacznego 🙂