Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału
Czyli klasyk z przejrzałych bananów. Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału to ciasto mega proste, szybkie i zrobione ze składników, które przeważnie mamy w domu. Do przygotowania nie potrzebujecie miksera, ja wszystko wymieszałam widelcem i też było super. Do ciasta nie dodałam żadnego słodzika, gdyż uważam, że banany w zupełności wystarczyły.
Świeżość. Następnego dnia chlebek jest również smaczny – wydaje mi się, że nawet lepszy 🙂 Niestety nie wypowiem się na temat świeżości w kolejnych dniach, gdyż za każdym razem został zjedzony w ciągu dwóch dni.
Dodatki. Piekąc go za drugim razem dodałam do środka garść pokrojonej czekolady (miks deserowej i mlecznej). Według mnie to super dodatek, zwłaszcza dla osób, które preferują słodsze wypieki. Wydaje mi się, że fajnym dodatkiem byłyby również orzechy np laskowe, ale sama ich nie dodałam, gdyż nie mogę iść jeść.
Banany. Najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce. Takie wręcz przejrzałe, z czarnymi kropeczkami na skórce. Ciasto jest wtedy aromatyczniejsze i bardziej słodkie.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. Od czasu do czasu postaram się dodać również link do konkretnego produktu, żeby osoby, które od niedawna są na diecie bezglutenowej wiedziały dokładnie o jakim produkcie pisze.
Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału
Składniki na formę 20×10 cm
- 2-3 bardzo dojrzałe banany (ok 310 g)
- 2 jajka M
- 80 g oleju np rzepakowego
- 110 g mąki ryżowej* np Pięć Przemian biała
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- po 0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
- opcjonalnie dodatki np pokruszone orzechy laskowe, 50 g kawałków czekolady
*przy większych jajkach lub mniej dojrzałych bananach dodajcie więcej mąki ryżowej, tak 20-30 g więcej.
PRZYGOTOWANIE
- Formę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
- Banany obieramy i za pomocą widelca rozgniatamy na papkę.
- Następnie dodajemy olej, jajka i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli zdecydujecie się na dodatki np czekoladę lub orzechy dodajcie je pod koniec mieszania.
- Gotowe ciasto przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięta.
Smacznego 🙂
47 komentarzy
Najlepszy spośród bananowych chlebków – bezglutenowych i glutenowych, Nie może się nie udać.
Bardzo dziękuje 🙂 Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Skorzystałam z przepisu aby przygotować ciasto dla bezglutenowej koleżanki. Użyłam 70 g mąki kokosowej zamiast ryżowej i mączki ziemniaczanej. Wyszło super. Wierzch ciasta posmarowałam zmiksowanym jogurtem kokosowym (taka namiastka kremu) i posypałam podprażonym na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Koleżanka była bardzo zadowolona.
Ooo takiej wersji jeszcze nie jadłam, z kremem i kokosowem musiało super smakować 🙂 Dziękuje za informacje o zamiennikach.
Czy można dodać mąkę kukurydzianą zamiast ryżowej?
Napiszę tak – nie próbowałam, ale osobiście bym tego nie robiła . Mąka kukurydziana dodaje kruchości i sprawia, że wypieki są bardziej suche. Najlepiej za ryżowa sprawdzi się mąka z sorgo, albo mix różnych mąk.
Ten przepis jest genialny! Choć trochę go przerobiłam – daję 3 jajka i dodaję ok 50g mąki migdałowej. Mam mega zapalenie żołądka i po tym cieście nic mi nie dolega! Moje najlepsze słodycze w tym ciężkim czasie :-D
Dziękuje za komentarz i podpowiedź do modyfikacji ciasta 🙂 U mnie niestety wszelkie orzechy, migdały i pistacje odpadają przez chorobę jelita. Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje i nie powoduje problemów zdrowotnych 🙂
Aktualizacja – znów popełniłam ten chlebek (z moimi modyfikacjami) ale tym razem zapomniałam dodać sodę (proszku nie daję wcale) ale ubiłam jajka i wyrosło tak samo jak zawsze. Jeśli ktoś nie może proszku ani sody to chlebek wyjdzie równie dobry jeśli tylko ubije się na początku jajka
Dziękuje bardzo za informacje. Mega przydatna dla osób, które nie mogą spulchniaczy.
Hej. Czy można użyć olej kokosowy? Pozdrawiam 🙂
Hej. Tak można, tylko polecam oleju kokosowego dać 20g mniej.
Pozdrawiam
Upiekłam wczoraj, pyszny 🙂 Zamieniam mąkę ryżową na kukurydzianą i również się udał. Wyszedł trochę niski, ale to w niczym nie przeszkadza. Mam tylko pytanie, czy myślisz, że udałby się z mniejszą ilością oleju?
Pozdrawiam 🙂
Super, cieszę się, że chlebek bananowy smakuje. I dziękuję za informacje o mące 🙂
Jeśli chodzi o mniejszą ilość oleju, to wydaje mi się, że nie będzie z tym problemu. Ktoś mi pisał na Instagramie, że dał 60-70 g oleju i było wszystko ok.
Pozdrawiam
Obłędny ❤ Wiem to nie zdrowo ale zjadłam połowę od razu , to nie jest mój pierwszy chlebek bananowy ale pierwszy tak pyszny i tak puszysty (jajaka ubiłam mikserem ) dodałam gorzką czekoladę 85% i orzechy włoskie. To już kolejny Twój przepis który się u mnie zadomowi . Dziękuję 😊
Czym mogę zastąpić jajka?
Szczerze nie mam pojęcia. Piekłam ten chlebek w wersji bez jajek, ale wyszedł mega zakalec. Będę nadal próbować, ale na chwilę obecną niestety nie pomogę.
Jaja przepiórcze albo siemię lniane, proszę spróbować, trzeba tylko wyczuć ilosc
Cześć. Czy mogę użyć samego proszku do pieczenia bezglutenowego? Sody mi nie wolno.
Hej. Tak, zamiast sody dodaj więcej proszku i powinno być ok 🙂
Czesc, nie mam proszku do pieczenia bg, czy mogę użyć drożdży?
Cześć,
Nie, na drożdżach raczej się nie uda. Jeśli nie masz proszku możesz spróbować na samej sodzie upiec ten chlebek – w takim przypadku należy trochę zwiększyć jej ilość, zamiast 0,5 łyżeczki to 0,75.
Pozdrawiam
Witam. Już kilka razy pieklam ten chlebek, jest przepyszny, ale za każdym razem zastanawiam się, czy pieczemy góra dół, czy termoobieg?
Chce się przy okazji podzielić super chlebkiem 🙃 eksperyment . Kiedyś chciałam zrobić spod do pizzy z mąki kukurydzianej i drożdży. ale ciasto się rozłaziło. Szkoda mi było wyrzucać, więc dodalam banany, jajka i olej. Do ciasta dodalam wcześniej sól. Chleb bardzo urósł i smakiem przypominał normalny chleb. Używałam go do kanapek.
Czyli termoobieg czy góra dół?
Pozdrawiam
Witam,
Chlebek bananowy piekę na funkcji góra dół – napisałam w przygotowaniach w punkcie 1 🙂 postaram się pisać tę informację też w późniejszych etapach, bo w sumie na początku informuje, żeby włączyć piekarnik z fundacja góra dół, ale piec przecież można inaczej – dziękuje za zwrócenie uwagi 🙂
Cieszę się, że chlebek smakuje.
Niedługo zamierzam wrócić do pieczywa – ostatnio się trochę opuściłam w tym temacie, więc wypróbuje przepis z bananem, dziękuje 🙂
Pozdrawiam
Czy mąkę ryżową można zastąpić inną i nie pszenna? Np. Orkiszową?
Witam,
Pewnie tak, ale w jakiej ilości tego niestety nie jestem w stanie powiedzieć, gdyż od kilku lat piekę tylko na mąkach bez glutenu. W takim przypadku można zrezygnować lub zamienić na pszenną również skrobię.
Pozdrawiam
Świetny chlebek, zaskakująco długo pozostaje miękki i nie przesuszony jak na wypiek bezglutenowy! Aczkolwiek popełniliśmy błąd i próbowaliśmy chlebka świeżo upieczonego, wtedy smakował dość mocno olejem. Kiedy już przestygł i postał chwilę pod kuchennym ręcznikiem smak oleju był zdecydowanie mniej wyczuwalny.
Dlatego często w przepisach piszę, żeby zostawić do całkowitego ostygnięcia 🙂 Ciepłe ciasto bezglutenowe jest tłuste, ponieważ mąki nie wiążą tak oleju jak w przypadku mąki glutenowej. Ale chłodne jest już ok. Cieszę się, że chlebek smakował.
Pozdrawiam
Przygotowałam już 2 raz tylko zamiast keksowki użyłam formy do muffinek i skróciłam czas. Czy chlebek też jest taki dość kruszący się? Czy to kwestia zmiany na mniejsze foremki tak spowodował ?
Hmm…moje chlebki były bardziej jak babka/ciasto jogurtowe. Bardziej kruche niż pszenne ale też nie bardzo kruche. Bez problemu dało je się kroić.
W wypiekach bg wiele czynników na wpływ na wynik końcowy – możliwe, że zmiana blaszki to spowodowała, albo inna mąka (firma) została użyta niż u mnie, może jeszcze należy skrócić czas pieczenia babeczek. Żeby porównać najlepiej trzeba by upiec ten chlebek teraz w keksówce.
Przepyszny! Zrobiłam z mieszanki mak jaglanej z kukurydzianą i wyszedł mięciutki, delikatny i pyszny! Dziękuję za przepis 🙂
Dodaję max 40ml oleju i jest niewyczuwalny, a chlebek pyszny już na ciepło 😁
Robiłam chlebek z podwójnej porcji, i zastąpiłam mąkę ryżowa, mąką migdałową, chlebek po 50 minutach u góry już był mocno przypieczony, na dole wręcz mokry, czy to wina ze była podwójna porcja, czy gdzieś popełnił błąd? 🥺
Witaj,
Według mnie przyczyny mogą być dwie.
Po pierwsze większa porcja. W jakiej formie piekłaś chlebek? Jeśli ciasto było wyższe niż u mnie, to należało je piec dłużej ale w niższej temperaturze (np 160 stopni). Czasu pieczenia w takim przypadku niestety nie jestem w stanie podać, ponieważ nigdy nie piekłam tego chlebka z podwójnej porcji. Może to być 10 minut a może i 30. Jeśli widzisz, że ciasto się za bardzo przypieka, a nie jest jeszcze gotowe (sprawdzamy patyczkiem) można je delikatnie przykryć folią aluminiową.
Po drugie, mąka migdałowa. Jest ona bardziej tłusta niż mąka ryżowa, dlatego też ciasto z niej będzie cięższe, a co za tym idzie bardziej wilgotne/zbite, mniej puszyste. Dodatkowo mąka ta może się bardziej przypiekać.
Pozdrawiam
Ten chlebek jest rewelacyjnie pyszny. Mojemu maluszkowi z alergiami też bardzo zasmakował. Dziękuję za przepis! 🙂
Super, mega się cieszę, że smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Pozdrawiam
Czy mozna zastapic olej rzepakowy kokosowy a jesli tak to w jakich proporcjach?
Dziękuje.
Co prawda nie robiłam z olejem kokosowym, ale wydaje mi się, że tak. Tylko ja bym dała go mniej. Połowę lub maksymalnie 50 gramów.
Chciałam wykorzystać taki przepis na chlebek jako spód pod ciasto/tort owocowy. Czy to dobry pomysł? Jeszcze nigdy nie robiłam. A jutro urodziny 🤪
Chciałam wykorzystać taki przepis na chlebek jako spód pod ciasto/tort owocowy. Czy to dobry pomysł?
Wydaje mi się, że to dobry pomysł. Ciasto jest wilgotne, więc nie wiem czy potrzebne jest nasączenie, to musi Pani sama ocenić po upieczeniu. Proszę dać znać czy tort z takim spodem smakował.
Pozdrawiam
Wykorzystałam ciasto jako babeczki. Wyszło fajnie. Chociaż mogłyby być bardziej puszyste. Często nie piekę, więc nie mam doświadczenia. Teraz użyłam mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.
Mogła się do tego przyczynić mąka kukurydziana, która należy do cięższych mąk i puszystości to raczej ona nie nada ciastom.
Pozdrawiam
Chlebek jest przepyszny! Dziekuję 🙂 Świetny, prosty przepis. Wpisuję na listę ulubionych ❤️ Pozdrawiam!
I jak dziękuje za podzielenie się opinią. Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Pozdrawiam 🙂
Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można dodać mąkę? Wnogole czym a różni skrobia od mąki?
Mąka i skrobia ziemniaczana w tym przypadku to to samo, tylko inaczej nazywane. Tak więc, tak można dodać mąkę.
Pozdrawiam