• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Babka, Bez laktozy, Ciasta z owocami, Ciasto, Pieczywo, Pieczywo na drożdżach  /  08/11/2021

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

by Sylwia
Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

Czyli klasyk z przejrzałych bananów. Ciasto jest mega proste, szybkie i zrobione ze składników, które przeważnie mamy w domu. Do przygotowania nie potrzebujecie miksera, ja wszystko wymieszałam widelcem i też było super. Do ciasta nie dodałam żadnego słodzika, gdyż uważam, że banany w zupełności wystarczyły.

Świeżość. Następnego dnia chlebek jest również smaczny – wydaje mi się, że nawet lepszy 🙂 Niestety nie wypowiem się na temat świeżości w kolejnych dniach, gdyż za każdym razem został zjedzony w ciągu dwóch dni.

Dodatki. Piekąc go za drugim razem dodałam do środka garść pokrojonej czekolady (miks deserowej i mlecznej). Według mnie to super dodatek, zwłaszcza dla osób, które preferują słodsze wypieki. Wydaje mi się, że fajnym dodatkiem byłyby również orzechy np laskowe, ale sama ich nie dodałam, gdyż nie mogę iść jeść.

Banany. Najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce. Takie wręcz przejrzałe, z czarnymi kropeczkami na skórce. Ciasto jest wtedy aromatyczniejsze i bardziej słodkie.

 

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału – składniki i przygotowanie

Składniki na formę 20×10 cm

  • 3 bardzo dojrzałe banany (ok 310 g)
  • 2 jajka
  • 80 g oleju np rzepakowego
  • 100-110 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • po 0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • opcjonalnie dodatki np pokruszone orzechy laskowe, 50 g kawałków czekolady

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  2. Banany obieramy i za pomocą widelca rozgniatamy na papkę.
  3. Następnie dodajemy olej, jajka i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli zdecydujecie się na dodatki np czekoladę lub orzechy dodajcie je pod koniec mieszania. 
  4. Gotowe ciasto przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięta.

Smacznego 🙂

Chlebek bananowy bez glutenu

 

Chlebek bananowy bez glutenu

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • banany
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy

Nawigacja wpisu

Bezglutenowy sernik królewski
Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału

17 komentarze

  • Edyta
    12/05/2022

    Czy mąkę ryżową można zastąpić inną i nie pszenna? Np. Orkiszową?

    Reply
    • Sylwia
      12/05/2022

      Witam,
      Pewnie tak, ale w jakiej ilości tego niestety nie jestem w stanie powiedzieć, gdyż od kilku lat piekę tylko na mąkach bez glutenu. W takim przypadku można zrezygnować lub zamienić na pszenną również skrobię.
      Pozdrawiam

      Reply
  • Antonina
    02/05/2022

    Świetny chlebek, zaskakująco długo pozostaje miękki i nie przesuszony jak na wypiek bezglutenowy! Aczkolwiek popełniliśmy błąd i próbowaliśmy chlebka świeżo upieczonego, wtedy smakował dość mocno olejem. Kiedy już przestygł i postał chwilę pod kuchennym ręcznikiem smak oleju był zdecydowanie mniej wyczuwalny.

    Reply
    • Sylwia
      05/05/2022

      Dlatego często w przepisach piszę, żeby zostawić do całkowitego ostygnięcia 🙂 Ciepłe ciasto bezglutenowe jest tłuste, ponieważ mąki nie wiążą tak oleju jak w przypadku mąki glutenowej. Ale chłodne jest już ok. Cieszę się, że chlebek smakował.
      Pozdrawiam

      Reply
  • Asia
    23/04/2022

    Robiłam chlebek z podwójnej porcji, i zastąpiłam mąkę ryżowa, mąką migdałową, chlebek po 50 minutach u góry już był mocno przypieczony, na dole wręcz mokry, czy to wina ze była podwójna porcja, czy gdzieś popełnił błąd? 🥺

    Reply
    • Sylwia
      23/04/2022

      Witaj,
      Według mnie przyczyny mogą być dwie.
      Po pierwsze większa porcja. W jakiej formie piekłaś chlebek? Jeśli ciasto było wyższe niż u mnie, to należało je piec dłużej ale w niższej temperaturze (np 160 stopni). Czasu pieczenia w takim przypadku niestety nie jestem w stanie podać, ponieważ nigdy nie piekłam tego chlebka z podwójnej porcji. Może to być 10 minut a może i 30. Jeśli widzisz, że ciasto się za bardzo przypieka, a nie jest jeszcze gotowe (sprawdzamy patyczkiem) można je delikatnie przykryć folią aluminiową.
      Po drugie, mąka migdałowa. Jest ona bardziej tłusta niż mąka ryżowa, dlatego też ciasto z niej będzie cięższe, a co za tym idzie bardziej wilgotne/zbite, mniej puszyste. Dodatkowo mąka ta może się bardziej przypiekać.
      Pozdrawiam

      Reply
  • Aleksandra
    05/04/2022

    Ten chlebek jest rewelacyjnie pyszny. Mojemu maluszkowi z alergiami też bardzo zasmakował. Dziękuję za przepis! 🙂

    Reply
    • Sylwia
      05/04/2022

      Super, mega się cieszę, że smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
      Pozdrawiam

      Reply
  • KasiaKl
    15/03/2022

    Chciałam wykorzystać taki przepis na chlebek jako spód pod ciasto/tort owocowy. Czy to dobry pomysł? Jeszcze nigdy nie robiłam. A jutro urodziny 🤪

    Reply
  • KasiaKl
    15/03/2022

    Chciałam wykorzystać taki przepis na chlebek jako spód pod ciasto/tort owocowy. Czy to dobry pomysł?

    Reply
    • Sylwia
      15/03/2022

      Wydaje mi się, że to dobry pomysł. Ciasto jest wilgotne, więc nie wiem czy potrzebne jest nasączenie, to musi Pani sama ocenić po upieczeniu. Proszę dać znać czy tort z takim spodem smakował.
      Pozdrawiam

      Reply
      • KASIA KL
        16/03/2022

        Wykorzystałam ciasto jako babeczki. Wyszło fajnie. Chociaż mogłyby być bardziej puszyste. Często nie piekę, więc nie mam doświadczenia. Teraz użyłam mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.

        Reply
        • Sylwia
          16/03/2022

          Mogła się do tego przyczynić mąka kukurydziana, która należy do cięższych mąk i puszystości to raczej ona nie nada ciastom.
          Pozdrawiam

          Reply
  • Kamila
    10/03/2022

    Chlebek jest przepyszny! Dziekuję 🙂 Świetny, prosty przepis. Wpisuję na listę ulubionych ❤️ Pozdrawiam!

    Reply
    • Sylwia
      11/03/2022

      I jak dziękuje za podzielenie się opinią. Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      Reply
  • Magdalena
    15/02/2022

    Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można dodać mąkę? Wnogole czym a różni skrobia od mąki?

    Reply
    • Sylwia
      15/02/2022

      Mąka i skrobia ziemniaczana w tym przypadku to to samo, tylko inaczej nazywane. Tak więc, tak można dodać mąkę.
      Pozdrawiam

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

Jagodzianki bezglutenowe 🫐🫐 Podobno w Polsc Jagodzianki bezglutenowe 🫐🫐

Podobno w Polsce są już jagody ❤️ Uwielbiam te owoce 🙂 W wypiekach, pierogach, w kluskami na parze czy nawet same, bez niczego. 
A jak jest u Was? Lubicie jagody? 

Jeśli chodzi o wypieki to zdecydowanie jagodzianki wygrywają 🙂 Dlatego przypominam Wam na nie przepis. Co prawda ma już dwa lata, ale jak najbardziej nadal jest aktualny 🙂 
Aha nie zdziwcie się, że na zdjęciach z przygotowania znajdują się borówki 😉 Kiedy robiłam te bułki mieszkałam w Niemczech, a tam jagód niestety nie ma 🥺 

🔸Składniki na 6 jagodzianek

🔹1 jajko
🔹200 g lekko ciepłego mleka
🔹50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
🔹60 g roztopionego masła
🔹1,5 łyżeczki octu
🔹250 g mąki bezglutenowej np
 -90 g maki ryżowej
 -80 g mąki owsianej bez glutenu
 -80 g tapioki lub innej skrobi
🔹15 -20g świeżych drożdży lub 7 g suchych
🔹16-17 g łusek babki jajowatej
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹2 łyżki cukru (można więcej, przy tej ilości bułki są mało słodkie)

🔸Dodatkowo
🔹owoce – borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki…
🔹jajko do posmarowania bułeczek

🔸Kruszonka
🔹20 g zimnego masła
🔹40 g mąki np 30 owsianej i 10 g skrobi
🔹20 g cukru

Dokładny opis przygotowania wraz ze zdjęciami jak je przygotować krok po kroku znajdziecie na blogu - link na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

#jagodzianki #ciastobezglutenu #bezglutenu #bezglutenowe #jagodziankizkruszonką #jagodziankibezglutenowe #wiemcojem #wypieki #domowewypieki #przepisy #przepisbezglutenu #kuchniabezglutenu #glutenfreefood #celiakia #hashimoto #wzjg #bułki #dietabezglutenowa
Kakaowe ciasto z galaretką truskawkową i kremem Kakaowe ciasto z galaretką truskawkową i kremem śmietanowym 

🔸Polecam Wam to ciacho, bo jest pyszne 🥰 
🔹Spód jest mocno kakaowy, jak deserowa czekolada. Całe ciasto jest delikatnie słodkie, czyli jak większość moich ciast 🙂 
🔸Opis przygotowania jest długi, ale nie zrażajcie się. Ogólnie ciasto nie jest trudne, ale trochę czasochłonne, jeśli macie jedna formę. 
🔹Lista składników poniżej, a dokładny opis przygotowania na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na blachę 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm

CIASTO

-3 jajka (żółtka i białka osobno)
-90 g cukru
-30 g gorzkiego kakao
-50 g oleju np słonecznikowego
-40 g jogurtu naturalnego w temp pokojowej
-70 g mąki bezglutenowej np
—20 g owsianej
—30 g ryżowej
—20 g skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody

GALARETKA TRUSKAWKOWA

-450 g obranych truskawek
-1 czerwona galaretka, u mnie poziomkowa

MASA

-11 g żelatyny + 50 g wody
-250 g serka mascarpone
-450 g kremówki u mnie 30%
-40 g cukru pudru

NASĄCZENIE

-100-110 g chłodnej wody
-1-2 łyżki soku z cytryny

#bezglutenu #bezglutenubezwyrzeczeń #ciasto #ciastobezglutenowe #bezglutenowo #dietabezglutenowa #dietabezdiety #truskawki #kakao #glutenfree #glutenfreerecipes #cake #wiemcojem #blogkulinarny #jedzenie #przepisy #celiakia #hashimoto #fotografiakulinarna
Zestawienie nr 14 🔸Zestawienie od którego pow Zestawienie nr 14

🔸Zestawienie od którego powinnam zacząć, które powinno znaleźć się na początku. Bo jakby nie było, jest maga ważne przy diecie bezglutenowej 😉 

🔹Do zrobienia tego zestawienia przyczyniły się komentarze i pytania na grupach dla osób na diecie bg. Nie raz zdażyło się, że ktoś wrzucił zdjęcie  produktu np żytniego i pytał się czy jest on ok. 
Albo (chyba najczęściej się pojawiające) pytania czy orkisz ma gluten… 

I to są pytania jak najbardziej ok. Bo jeśli ktoś całe życie jadł pszenicę, to ma prawo nie orientować się które zboża gluten mają a które nie 🤔 To, że Ty czy ja w temacie glutenu wiemy dużo, nie oznacza, że pozostałe osoby wiedzą tyle samo. Bądźmy wyrozumiali, tłumaczmy. Nie wyśmiewajmy pytań o żyto czy orkisz. Każdy z nas był kiedyś na początku diety bezglutenowej 🙂 

#bezglutenu #zboże #bezglutenowe #glutenfree #zestawienie #comagluten #blogkulinarny #kuchniabezglutenu #celiakia #hashimoto #mąkibezglutenowe #produktybezglutenu
Bezglutenowa karpatka 

Lubicie? Ja uwielbiam ❤️ 

Przepis jest już na blogu od prawie dwóch lat. A że jakiś czas robiłam to ciacho ponownie, postanowiłam  przypomnieć o nim i Wam 🙂 

Lista składników poniżej. Przepis znajdziecie również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 
Zaraz postaram się dodać na stories film (w przyspieszeniu) jak robię karpatkę - nagrałam film podczas ostatniego wypieku 🙂 
Edit: film jest zapisany w relacjach wyróżnionych pod nazwą Karpatka 😉

🔹🔸Składniki na blachę 18×18 cm

CIASTO

🔹120g wody
🔹70 g masła
🔹70 g mąki bez glutenu np:
—40 g mąki owsianej lub ryżowej
—30 g skrobi ziemniaczanej
🔹2 jajka duże L lub 3 małe
🔹szczypta soli

MASA

🔹1 budyń śmietankowy lub waniliowy
🔹350 g mleka
🔹30 g cukru (można więcej)
🔹100 g masła w temperaturze pokojowej

#karpatka #ciasto #bezglutenu #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #glutenfreibacken #glutenfreerecipes #przepisy #przepisbezglutenu #blogkulinarny #fotografiakulinarna #jedzenie #domowewypieki #bezglutenowe #dokawy #slodkosci #wiemcojem #kuchniabezglutenu #celiakia #wzjg #alergiapokarmowa
Bezglutenowe placuszki na bazie serka ricotta ❤️ 

🔸Mega szybkie w przygotowaniu. Mi przygotowanie ciasta zajmuje tyle ile rozgrzewa się patelnia 🙂 

🔹Zdecydowanie dla fanów serka ricotta, gdyż ser ten jest wyczuwalny w placuszkach. 

🔸U mnie bez cukru, bo wolę po usmażeniu zjeść np z syropem klonowym. Ale Wy możecie go dodać do ciasta 🙂 

🔹🔸Składniki na ok 15 placuszków

-250 g sera ricotta
-30 g jogurtu naturalnego
-2 jajka
-60 g miękkiego lub roztopionego masła
-65 g mąki ryżowej, u mnie @incola_glutenfree 
-50 g skrobi ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody
-cukier opcjonalnie np 1 łyżka 

🔹Przepis znajdziecie również na blogu, link na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Incola. Jej produkty możecie kupić w sklepach internetowych np @jedzbezglutenu @sklep_zdrowia 

#bezglutenu #bezglutenowe #bezlepku #glutenfreerecipes #pancakes #placuszki #placuszkibezglutenowe #dietabezglutenowa #wiemcojem #bezcukru #zdrowesniadanie #celiakia #hashimoto #przepisy #blogkulinarny #dietaeliminacyjna #szybkieprzepisy #freefromgluten #śniadanie
Zestawienie produktów bezglutenowych nr 13. 

🔸Powiem Wam szczerze, że zestawienie to tworzyło mi się najciężej ze wszystkich. Zbieranie informacji, sprawdzanie…zajęło kilkanaście godzin 🥺

🔹O ile łatwiej byłoby gdyby wszyscy producenci umieszczaliby składy i alergeny produktów na swoich stronach internetowych 🤷‍♀️

🔸Tak, zdaje sobie sprawę, że zestawienie nie jest kompletne. Wiem, że pominęłam pewnie sporo lodów, które są bezglutenowe. Po pierwsze, zabrakło mi miejsca. Po drugie, niestety nie mam dostępu do wielu składów. Po trzecie, starałam się umieścić w zestawieniu lody, które najczęściej pojawiały się na różnych forach i w Waszych odpowiedziach 🙂 Czyli takie, które były pewniakiem 🙂 

❗️Lody Nuii Texan PECAN zawierają gluten. Nie są dostępne w Polce, ale informuje gdyby ktoś natknął się na nie w innym kraju ❗️

🔹Powtarzam to praktycznie przy każdym zestawieniu, powtórzę i tutaj. Pamiętajcie, to że na chwilę obecną dany produkt jest bezglutenowy, nie oznacza, że taki będzie wiecznie. Dlatego jeśli nie jesteście pewni produktu, sprawdzajcie skład 🤓

🔸W zestawieniu pominęłam lody Snickers, Mars, M&M, ponieważ po wycofaniu ich ze sprzedaży w tamtym roku (jakaś felerna partia była) nie mogłam ich znaleźć. A poza tym czytałam, że nie każde były bg, więc wolałam pominąć i nie wprowadzać Was w błąd. 

🔹Uważajcie przy lodach Magnum, Jak dawniej, Haagen-Daz gdyż nie wszystkie są bezglutenowe. Najbardziej na smaki typu z ciasteczkami, brownie, sernik…. 

🔸Jeśli znacie jeszcze jakieś bezglutenowe lody pakowane to możecie podzielić się informacją w komentarzu 🙂 

#zestawienie #bezglutenu #bezglutenowe #lody #lodybezglutenowe #lodybezglutenu #glutenfree #bezlepku #kuchniabezglutenu #wiemcojem #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa
Sernik z rabarbarem Wersja oczywiście bez glute Sernik z rabarbarem 

Wersja oczywiście bez glutenu 🙂 
Ciasto kruche według mnie wyszło super. W smaku pycha a w konsystencji mega fajne, bo najmniej kruszące się ze wszystkich ciast, które robiłam do tej pory 🙂 

Sernik jest lekko słodki, wręcz przez rabarbar kwaskowaty. Jeśli lubicie słodkie, możecie dodać więcej cukru pudru. 

🔹🔸Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm

CIASTO

-150 g zimnego masła
-210 g mąki bezglutenowej np:
—120 g owsianej bez glutenu
—50 g mąki kukurydzianej
—40 g skrobi ziemniaczanej
-1 jajko
-50 g cukru (polecam drobny do wypieków)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

-750 g zmielonego twarogu, u mnie serek śmietankowy
-180-200 g śmietany 18%
-1 budyń bez cukru śmietankowy/waniliowy lub 40 g skrobi ziemniaczanej
-2 jajka (białka i żółtka osobno)
-100 g cukru pudru (można więcej)
-ok 400 g rabarbaru

🔸🔹Przepis znajdziecie również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

📷 Czekam na foty i opinie 🥰 

#rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #bezglutenu #sernik #sernikbezglutenu #zdroweprzepisy #ciasto #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #blogkulinarny #instafood #domowewypieki #kuchniabezglutenu #przepisy #zdrowesłodycze #ciastodomowe #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #glutenfreeblogger #bezlepku
Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel" Moja r Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel"
Moja recenzja książki będzie trochę inna niż standardowa. Jak na prawdziwego analityka przystało podam Wam trochę liczb dotyczących tej książki. Oprócz tego na kolejnych zdjęciach dodałam spis treści, żebyście mogli zobaczyć jakich dań możecie się w książce spodziewać. 
🔹W książce znajdziecie 103 przepisy
🔸Do zrobienia 61  potrzebujecie mąki 
🔹Z powyższego wynika, że ponad 40 to przepisy bezmączne. Są to np zupy, dania obiadowe czy pasty kanapkowe. 
🔸W 21 przepisach wykorzystana jest mąka uniwersalna. Nie jest podana, która konkretnie, gdyż Izabela na początku książki piszę, iż "warto wypróbować różne mieszanki i znaleźć swoją ulubioną". 
🔹Do przygotowania pozostałych (40)  mącznych dań wykorzystane są mąki jednorodne. Dużym plusem jest to, iż w większości są to mąki łatwo dostępne jak np skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka jaglana. Występują też mąki np amarantusowa, z ciecierzycy czy migdałowa ale rzadko. 
🔸Kolejnym plusem jest to, że Izabela nie miesza wielu mąk w jednym przepisie. Max są to 4 rodzaje i to tylko w kilku przepisach na pieczywo. W pozostałych przepisach jest jedna lub dwie mąki. 
🔹W książce znajdziecie dania na każdą porę dnia. Na śniadanie, obiad, kolację oraz deser. 
🔸Bardzo fajnym dodatkiem jest rozdział "Przegląd produktów dozwolonych i zakazanych" gdzie w formie tabelki jasno i czytelnie macie przedstawione co można a czego nie można jeść na diecie bg. Myślę, że dla początkujących osób to super sprawa. 
🔹Minus pierwszy. W kilku przepisach nie ma podanego rodzaju mąki. Jest napisane np 120 g mąki. Nie wiem czy to przez przeoczenie czy tak miało być, ale według mnie powinno być to sprecyzowane, bo w wypiekach bg rodzaj mąki ma ogromne znaczenie. 
🔸Minus drugi. Brak podania wielkości porcji. Przy robieniu pierogów, gofrów, ciasteczek czy innych dań dobrze jest wiedzieć ile przygotujemy z podanych składników. Zdaję sobię sprawę, że czasami ciężko to dokładnie określić, ale dla mnie nawet taka uśredniona liczba, byłaby bardzo przydatna. 

Cena regularna to 59,90 zł. ale obecnie w księgarniach internetowych możecie kupić ją w promocji np TANTIS 35 zł czy MEGAKSIĄŻKI 32 zł.
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i trusk Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Szybkie, proste a do tego pyszne. Długo utrzymuje świeżość a to dzięki dużej ilości owoców. Nawet po 48h jest zjadliwe a to przy ciastach bg ogromny plus 🙂 

Przepis tutaj plus oczywiście na blogu, link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

Składniki na tortownicę 24-25 cm.

Jogurt wyciągnęłam 30 minut wcześniej z lodówki, pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.

-200 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5%)
-100 g oleju np rzepakowego
-3 jajka M
-70 g cukru
-60 g mąki owsianej bez glutenu
-100 g mąki ryżowej (u mnie z białego ryżu)
-2 budynie bez cukru np śmietankowe lub 60 g skrobi ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-2 łyżeczki octu np jabłkowego
-300 g rabarbaru
-100-150 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, u mnie paski max 1 cm. Tak samo postępujemy z truskawkami, większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości.
Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce umieszczamy jogurt, olej, jajka i mieszamy. Dodajemy suche suche składniki i mieszamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ocet.
Około 200 gramów rabarbaru dodajemy do ciasta i mieszamy. Wymieszane ciasto przekładamy na blachę. Pozostałe owoce - rabarbar i truskawki układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy 40-45 minut. Przed wyciągnięciem blachy z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem np bambusowym czy ciasto jest upieczone w środku.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

#glutenfreefood #rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #ciasto #szybkieprzepisy #szybkieciasto #celiakia #instacake #strawberry #ciastojogurtowe #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #bezglutenu #bezglutenowe #domowewypieki #glutenfree #freefromgluten #bezglutenoweprzepisy #bezglutenoweciasto
Zestawienie produktów bezglutenowych nr 12. 

🔹🔸🔹Płatki owsiane firmy Amarello również mają certyfikat bg. Przez to, że w wykazie firma ta była pod inną nazwą, umieściłam je w złym miejscu. Przepraszam 🙂 

🔹W zestawieniu znajdują się płatki owsiane tylko w wersji bez glutenu. 

🔸Ogólnie owies sam z siebie glutenu nie zawiera, ale często jest silnie zanieczyszczony przez inne glutenowe zboża. Dlatego jeśli chorujecie na celiakie albo macie alergię na gluten, wybierajcie owies w wersji bezglutenowej. 

🔹Powiem Wam szczerze, że byłam pozytywnie zaskoczona efektami wyszukiwania. Nie spodziewałam się, że obecnie jest tak wielki wybór tych płatków 🙂 Pamietam, że jeszcze 5-6 lat temu zdecydowanie było ich mniej. 

🔸W zestawieniu oprócz producenta uwzględniłam jeszcze cenę produktu, wielkość opakowania, w której występuje oraz czy ma certyfikat bg. Jeśli chodzi o cenę to czasami podane są widełki, gdyż w różnych sklepach ceny są różne, a czasami jest to średnia cena. 

🔹Jeśli macie swoje ulubione płatki, warto czasami sprawdzić ich cenę w różnych sklepach, bo różnice potrafią być spore. 

🔸Macie swoje ulubione płatki? U mnie są to płatki owsiane firmy @elovena_polska ❤️ 

#bezglutenu #glutenfree #glutenfrei #zestawienie #platki #owies #płatkiowsiane #dietabezglutenowa #alergiepokarmowe #celiakia
Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową Wiec Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową

Wiecie, że to pierwszy przepis po ponad miesiącu przerwy 😊  Nie z braku chęci, bo tej u mnie sporo 😉 Najzwyczajniej brak mi ostatnio czasu 🤷‍♀️ 

Mam nadzieję, że ciacho przypadnie Wam do smaku 🙂 

Składniki na blachę 24×24 cm

BISZKOPT
🔹4 jajka (M lub małe L) – białka i żółtka osobno
🔹85 g mąki bezglutenowej np
🔸25 g skrobia ziemniaczana
🔸35 g owsiana bez glutenu
🔸25 g ryżowa
🔹20 g gorzkiego kakao
🔹80g cukru
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK
🔹3-4 dojrzałe banany
🔹kilka łyżeczek soku z cytryny
🔹250 g serka mascarpone
🔹100 g kremówki 30%
🔹300 g jogurtu naturalnego
🔹50 g cukru pudru
🔹12 g żelatyny
🔹40 g zimnej wody

POLEWA
🔹150 g czekolady, u mnie miks gorzkiej 85% i mlecznej
🔹kilka łyżek kremówki

NASĄCZENIE
🔹120-150 g chłodnej przegotowanej wody
🔹kilka łyżek soku z cytryny

Przepis znajdziecie również na blogu, link na profilu w BIO @kuchnia.bez.glutenu 

#bezglutenu #glutenfrei #glutenfree #wiemcojem #banan #ciastobiszkoptowe #ciastobezglutenowe #bezglutenowe #celiakia #dokawy #domowewypieki #ciastobezglutenu #przepisy #ciasto #dietabezdiety #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy
Zestawienie nr 11 🔸Dodaje ten post drugi raz. Zestawienie nr 11

🔸Dodaje ten post drugi raz. Strona tytułowa zmieniona - wśród zdjęć nie ma już knoppersa. Dlaczego go wcześniej umieściłam na pierwszej stronie? Gdyż strona ta zawiera produkty omawianej firmy. Jeśli jest to zestawienie produktów (bez)glutenowych to są to zarówno produkty z glutenem jak i bez glutenu. To tylko foto streszczenie czego możecie spodziewać się na kolejnych fotkach - a tam już jest wyraźnie zaznaczone co ma gluten a co nie. 
Niestety zostało to źle zrozumiane, dlatego też, żeby nie wprowadzać Was w błąd od teraz na pierwszej stronie będą tylko produkty bezglutenowe 🙂 
Hihi a wiecie, że wcześniej nie zwróciliście na na uwagi 😁

🔹Produkty firmy Storck, czyli Mamba, Merci, Nimm2, Knoppers, Ice fresh oraz Werther’s Original. 

🔸Informacje na temat produktów zaczerpnęłam ze strony www.storck.pl

🔹I jak? Wiedzieliście, że tyle produktów tej firmy jest bez glutenu? Ja jestem trochę zaskoczona ilością bg 😊 

🔸I jeszcze cytat ze strony firmy Storck, który sama lubię często przypominać 😉 „Podane informacje dotyczą aktualnych receptur i mogą ulec zmianie. Prosimy o sprawdzenie aktualnej listy składników na opakowaniu”

#bezglutenu #glutenfrei #bezglutenowe #produkty #zestawienie #produktybezglutenu #wiemcojem #słodycze #mamba #toffifee #cukierki #słodyczebezglutenu #celiakia #hashimoto
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram