DRUKUJ DRUKUJ

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

Sylwia

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

Czyli klasyk z przejrzałych bananów. Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału to ciasto mega proste, szybkie i zrobione ze składników, które przeważnie mamy w domu. Do przygotowania nie potrzebujecie miksera, ja wszystko wymieszałam widelcem i też było super. Do ciasta nie dodałam żadnego słodzika, gdyż uważam, że banany w zupełności wystarczyły.

Świeżość. Następnego dnia chlebek jest również smaczny – wydaje mi się, że nawet lepszy 🙂 Niestety nie wypowiem się na temat świeżości w kolejnych dniach, gdyż za każdym razem został zjedzony w ciągu dwóch dni.

Dodatki. Piekąc go za drugim razem dodałam do środka garść pokrojonej czekolady (miks deserowej i mlecznej). Według mnie to super dodatek, zwłaszcza dla osób, które preferują słodsze wypieki. Wydaje mi się, że fajnym dodatkiem byłyby również orzechy np laskowe, ale sama ich nie dodałam, gdyż nie mogę iść jeść.

Banany. Najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce. Takie wręcz przejrzałe, z czarnymi kropeczkami na skórce. Ciasto jest wtedy aromatyczniejsze i bardziej słodkie.

 

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

Składniki na formę 20×10 cm

  • 3 bardzo dojrzałe banany (ok 310 g)
  • 2 jajka
  • 80 g oleju np rzepakowego
  • 100-110 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • po 0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • opcjonalnie dodatki np pokruszone orzechy laskowe, 50 g kawałków czekolady

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  2. Banany obieramy i za pomocą widelca rozgniatamy na papkę.
  3. Następnie dodajemy olej, jajka i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli zdecydujecie się na dodatki np czekoladę lub orzechy dodajcie je pod koniec mieszania. 
  4. Gotowe ciasto przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięta.

Smacznego 🙂

Chlebek bananowy bez glutenu

 

Chlebek bananowy bez glutenu

Zobacz również

24 komentarze

Magda 16/11/2022 - 18:11

Obłędny ❤ Wiem to nie zdrowo ale zjadłam połowę od razu , to nie jest mój pierwszy chlebek bananowy ale pierwszy tak pyszny i tak puszysty (jajaka ubiłam mikserem ) dodałam gorzką czekoladę 85% i orzechy włoskie. To już kolejny Twój przepis który się u mnie zadomowi . Dziękuję 😊

Odpowiedz
Kasia 01/11/2022 - 17:18

Czym mogę zastąpić jajka?

Odpowiedz
Sylwia 01/11/2022 - 17:34

Szczerze nie mam pojęcia. Piekłam ten chlebek w wersji bez jajek, ale wyszedł mega zakalec. Będę nadal próbować, ale na chwilę obecną niestety nie pomogę.

Odpowiedz
Kinga 20/10/2022 - 12:19

Czesc, nie mam proszku do pieczenia bg, czy mogę użyć drożdży?

Odpowiedz
Sylwia 20/10/2022 - 12:31

Cześć,
Nie, na drożdżach raczej się nie uda. Jeśli nie masz proszku możesz spróbować na samej sodzie upiec ten chlebek – w takim przypadku należy trochę zwiększyć jej ilość, zamiast 0,5 łyżeczki to 0,75.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Mała 25/07/2022 - 20:54

Witam. Już kilka razy pieklam ten chlebek, jest przepyszny, ale za każdym razem zastanawiam się, czy pieczemy góra dół, czy termoobieg?
Chce się przy okazji podzielić super chlebkiem 🙃 eksperyment . Kiedyś chciałam zrobić spod do pizzy z mąki kukurydzianej i drożdży. ale ciasto się rozłaziło. Szkoda mi było wyrzucać, więc dodalam banany, jajka i olej. Do ciasta dodalam wcześniej sól. Chleb bardzo urósł i smakiem przypominał normalny chleb. Używałam go do kanapek.

Czyli termoobieg czy góra dół?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 25/07/2022 - 21:16

Witam,
Chlebek bananowy piekę na funkcji góra dół – napisałam w przygotowaniach w punkcie 1 🙂 postaram się pisać tę informację też w późniejszych etapach, bo w sumie na początku informuje, żeby włączyć piekarnik z fundacja góra dół, ale piec przecież można inaczej – dziękuje za zwrócenie uwagi 🙂
Cieszę się, że chlebek smakuje.
Niedługo zamierzam wrócić do pieczywa – ostatnio się trochę opuściłam w tym temacie, więc wypróbuje przepis z bananem, dziękuje 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Edyta 12/05/2022 - 09:26

Czy mąkę ryżową można zastąpić inną i nie pszenna? Np. Orkiszową?

Odpowiedz
Sylwia 12/05/2022 - 15:52

Witam,
Pewnie tak, ale w jakiej ilości tego niestety nie jestem w stanie powiedzieć, gdyż od kilku lat piekę tylko na mąkach bez glutenu. W takim przypadku można zrezygnować lub zamienić na pszenną również skrobię.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Antonina 02/05/2022 - 09:14

Świetny chlebek, zaskakująco długo pozostaje miękki i nie przesuszony jak na wypiek bezglutenowy! Aczkolwiek popełniliśmy błąd i próbowaliśmy chlebka świeżo upieczonego, wtedy smakował dość mocno olejem. Kiedy już przestygł i postał chwilę pod kuchennym ręcznikiem smak oleju był zdecydowanie mniej wyczuwalny.

Odpowiedz
Sylwia 05/05/2022 - 14:45

Dlatego często w przepisach piszę, żeby zostawić do całkowitego ostygnięcia 🙂 Ciepłe ciasto bezglutenowe jest tłuste, ponieważ mąki nie wiążą tak oleju jak w przypadku mąki glutenowej. Ale chłodne jest już ok. Cieszę się, że chlebek smakował.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Asia 23/04/2022 - 14:05

Robiłam chlebek z podwójnej porcji, i zastąpiłam mąkę ryżowa, mąką migdałową, chlebek po 50 minutach u góry już był mocno przypieczony, na dole wręcz mokry, czy to wina ze była podwójna porcja, czy gdzieś popełnił błąd? 🥺

Odpowiedz
Sylwia 23/04/2022 - 15:58

Witaj,
Według mnie przyczyny mogą być dwie.
Po pierwsze większa porcja. W jakiej formie piekłaś chlebek? Jeśli ciasto było wyższe niż u mnie, to należało je piec dłużej ale w niższej temperaturze (np 160 stopni). Czasu pieczenia w takim przypadku niestety nie jestem w stanie podać, ponieważ nigdy nie piekłam tego chlebka z podwójnej porcji. Może to być 10 minut a może i 30. Jeśli widzisz, że ciasto się za bardzo przypieka, a nie jest jeszcze gotowe (sprawdzamy patyczkiem) można je delikatnie przykryć folią aluminiową.
Po drugie, mąka migdałowa. Jest ona bardziej tłusta niż mąka ryżowa, dlatego też ciasto z niej będzie cięższe, a co za tym idzie bardziej wilgotne/zbite, mniej puszyste. Dodatkowo mąka ta może się bardziej przypiekać.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Aleksandra 05/04/2022 - 16:49

Ten chlebek jest rewelacyjnie pyszny. Mojemu maluszkowi z alergiami też bardzo zasmakował. Dziękuję za przepis! 🙂

Odpowiedz
Sylwia 05/04/2022 - 19:36

Super, mega się cieszę, że smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
KasiaKl 15/03/2022 - 19:50

Chciałam wykorzystać taki przepis na chlebek jako spód pod ciasto/tort owocowy. Czy to dobry pomysł? Jeszcze nigdy nie robiłam. A jutro urodziny 🤪

Odpowiedz
KasiaKl 15/03/2022 - 19:35

Chciałam wykorzystać taki przepis na chlebek jako spód pod ciasto/tort owocowy. Czy to dobry pomysł?

Odpowiedz
Sylwia 15/03/2022 - 19:50

Wydaje mi się, że to dobry pomysł. Ciasto jest wilgotne, więc nie wiem czy potrzebne jest nasączenie, to musi Pani sama ocenić po upieczeniu. Proszę dać znać czy tort z takim spodem smakował.
Pozdrawiam

Odpowiedz
KASIA KL 16/03/2022 - 16:06

Wykorzystałam ciasto jako babeczki. Wyszło fajnie. Chociaż mogłyby być bardziej puszyste. Często nie piekę, więc nie mam doświadczenia. Teraz użyłam mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.

Odpowiedz
Sylwia 16/03/2022 - 16:45

Mogła się do tego przyczynić mąka kukurydziana, która należy do cięższych mąk i puszystości to raczej ona nie nada ciastom.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Kamila 10/03/2022 - 22:21

Chlebek jest przepyszny! Dziekuję 🙂 Świetny, prosty przepis. Wpisuję na listę ulubionych ❤️ Pozdrawiam!

Odpowiedz
Sylwia 11/03/2022 - 16:06

I jak dziękuje za podzielenie się opinią. Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Magdalena 15/02/2022 - 14:23

Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można dodać mąkę? Wnogole czym a różni skrobia od mąki?

Odpowiedz
Sylwia 15/02/2022 - 14:31

Mąka i skrobia ziemniaczana w tym przypadku to to samo, tylko inaczej nazywane. Tak więc, tak można dodać mąkę.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj