- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

Czyli klasyk z przejrzałych bananów. Ciasto jest mega proste, szybkie i zrobione ze składników, które przeważnie mamy w domu. Do przygotowania nie potrzebujecie miksera, ja wszystko wymieszałam widelcem i też było super. Do ciasta nie dodałam żadnego słodzika, gdyż uważam, że banany w zupełności wystarczyły.

Świeżość. Następnego dnia chlebek jest również smaczny – wydaje mi się, że nawet lepszy 🙂 Niestety nie wypowiem się na temat świeżości w kolejnych dniach, gdyż za każdym razem został zjedzony w ciągu dwóch dni.

Dodatki. Piekąc go za drugim razem dodałam do środka garść pokrojonej czekolady (miks deserowej i mlecznej). Według mnie to super dodatek, zwłaszcza dla osób, które preferują słodsze wypieki. Wydaje mi się, że fajnym dodatkiem byłyby również orzechy np laskowe, ale sama ich nie dodałam, gdyż nie mogę iść jeść.

Banany. Najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce. Takie wręcz przejrzałe, z czarnymi kropeczkami na skórce. Ciasto jest wtedy aromatyczniejsze i bardziej słodkie.

 

Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału – składniki i przygotowanie

Składniki na formę 20×10 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  2. Banany obieramy i za pomocą widelca rozgniatamy na papkę.
  3. Następnie dodajemy olej, jajka i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli zdecydujecie się na dodatki np czekoladę lub orzechy dodajcie je pod koniec mieszania. 
  4. Gotowe ciasto przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięta.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj: