Chrupiące gofry na śmietanie
Zaraz po bananowych, ulubione gofry mojej córy. Chrupiące gofry na śmietanie są szybkie i proste w przygotowaniu – nie potrzebujecie miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką czy szpatułką. U mnie wersja bez cukru, ponieważ my takie lubimy. Możecie oczywiście dodać cukier do ciasta, myślę, że łyżka na taką porcję wystarczy. Jeśli chodzi o słodzik np erytrytol, ksylitol…to ja ich do gofrów nie polecam. Za każdym razie, kiedy dodawałam je do ciasta gofry nie były chrupiące.
Gofry z tego przepisu są chrupiące oraz hmm..nie wiem jak to dokładnie opisać, takie lekkie. To nie są typowe, konkretne gofry, te bardziej przypominają grubsze andruty. Moja córa je uwielbia, właśnie za tę konsystencję. Ja osobiście bardziej preferuje np gofry bananowe.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.
Chrupiące gofry na śmietanie – składniki i przygotowanie
Składniki na ok 5-6 gofrów
- 90g śmietany 18%
- 1 jajko
- 20g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 20 -30 g mąki ryżowej (Bezgluten) – im mniej mąki, tym będę lżejsze
- 20 g mąki kukurydzianej (ProBio)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- W misce łączymy wszystkie mokre składniki, mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia się składników.
- Smażymy na rozgrzanej gofrownicy nakładając 1-2 łyżki ciasta.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Supwr smaczne gofry! Z jednej porcji składników wyszły mi 2 pełne gofry. Są cieńsze niż takie z mąki pszennej,ale w smaku nawet i lepsze. Wrócę do tego przepisu. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że gofry smakują. Pozdrawiam