Chrupiące gofry na śmietanie
Zaraz po bananowych, ulubione gofry mojej córy. Chrupiące gofry na śmietanie są szybkie i proste w przygotowaniu – nie potrzebujecie miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką czy szpatułką. U mnie wersja bez cukru, ponieważ my takie lubimy. Możecie oczywiście dodać cukier do ciasta, myślę, że łyżka na taką porcję wystarczy. Jeśli chodzi o słodzik np erytrytol, ksylitol…to ja ich do gofrów nie polecam. Za każdym razie, kiedy dodawałam je do ciasta gofry nie były chrupiące.
Gofry z tego przepisu są chrupiące oraz hmm..nie wiem jak to dokładnie opisać, takie lekkie. To nie są typowe, konkretne gofry, te bardziej przypominają grubsze andruty. Moja córa je uwielbia, właśnie za tę konsystencję. Ja osobiście bardziej preferuje np gofry bananowe.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.
Chrupiące gofry na śmietanie – składniki i przygotowanie
Składniki na ok 5-6 gofrów
- 90g śmietany 18%
- 1 jajko
- 20g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 20 -30 g mąki ryżowej (Bezgluten) – im mniej mąki, tym będę lżejsze
- 20 g mąki kukurydzianej (ProBio)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- W misce łączymy wszystkie mokre składniki, mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia się składników.
- Smażymy na rozgrzanej gofrownicy nakładając 1-2 łyżki ciasta.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Czy przepis jest kompletny? Bo ja niebardzo mam z czego zrobić ciasto 😂 jedna, wielka kula gęsta została. Dodałam sobie mleka i oczywiście wyszły fajne, ale ciekawi mnie ten przepis. Nie dałabym radę nałożyć takiego ciasta do gofrownicy. Jak one mają wyjść?:) (pytanie grzecznościowe)
Tak, jak najbardziej kompletny. Hmm… dziwi mnie, że tak gęste ciasto Pani wyszło. Bo tam na 90 g śmietany jest tylko 55 g mąki. Z jajkiem i olejem końcowa konsystencją powinna przypominać gęstszy jogurt.
A mąki jakie Pani użyła? Jak w przepisie?
Tak, wszystko to samo:) to był pierwszy przepis, w którym miałam wszystkie identyczne składniki 🙂 nawet mąki dałam te 20g i zrobiła się kulka. Ale po dodaniu mleka wyszły obłędne, naprawdę 😅 najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Ale ogólnie bez mleka powinny wyjść jak gęstszy jogurt – czyli ciężej to rozprowadzić tak? Czy raczej nie ma znaczenia
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz ale byłam w podróży.
Nie powiedziałabym, że ciężej. Ja najpierw mieszam mokre składniki, potem dodaje mąki i wychodzi gęstość jak jogurt. Nie rozprowadzam na gofrownicy, tylko nakładam kilka łyżek na blat i po zamknięciu gofrownicy, ciasto samo się rozprowadza.
Najważniejsze że smakowały. Ale i tak mnie zastanawia ta gęstość. Hmm..a dlaczego dodałaś mleko a nie śmietanę to gęstego ciasta? Pytam z ciekawości, bo ja przeważnie jak robię gofry np na jogurcie to przy gęstym cieście dodaje więcej jogurtu.
Supwr smaczne gofry! Z jednej porcji składników wyszły mi 2 pełne gofry. Są cieńsze niż takie z mąki pszennej,ale w smaku nawet i lepsze. Wrócę do tego przepisu. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że gofry smakują. Pozdrawiam