Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
GofryŚniadanie

Chrupiące gofry na śmietanie

Sylwia 09/05/2023
Sylwia 09/05/2023

Chrupiące gofry na śmietanie

Zaraz po bananowych, ulubione gofry mojej córy. Chrupiące gofry na śmietanie  są szybkie i proste w przygotowaniu – nie potrzebujecie miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką czy szpatułką. U mnie wersja bez cukru, ponieważ my takie lubimy. Możecie oczywiście dodać cukier do ciasta, myślę, że łyżka na taką porcję wystarczy. Jeśli chodzi o słodzik np erytrytol, ksylitol…to ja ich do gofrów nie polecam. Za każdym razie, kiedy dodawałam je do ciasta gofry nie były chrupiące. 

Gofry z tego przepisu są chrupiące oraz hmm..nie wiem jak to dokładnie opisać, takie lekkie. To nie są typowe, konkretne gofry, te bardziej przypominają grubsze andruty. Moja córa je uwielbia, właśnie za tę konsystencję. Ja osobiście bardziej preferuje np gofry bananowe. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. 

 

Chrupiące gofry na śmietanie – składniki i przygotowanie

Składniki na ok 5-6 gofrów

  • 90g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 20g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 -30 g mąki ryżowej (Bezgluten) – im mniej mąki, tym będę lżejsze 
  • 20 g mąki kukurydzianej (ProBio)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  • W misce łączymy wszystkie mokre składniki, mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia się składników. 
  • Smażymy na rozgrzanej gofrownicy nakładając 1-2 łyżki ciasta. 
  • Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

Chrupiące gofry na śmietanie

 

śmietana
2 komentarze 0
Poprzedni post
Tarta bezglutenowa z kiełbasą
następny post
Chleb ryżowo jaglany

Zobacz również

Placuszki mocno twarogowe

17/04/2023

Gofry bananowe bez glutenu i nabiału

14/04/2023

Pasta jajeczna z awokado

29/03/2023

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

03/06/2022

Bezglutenowe gofry z cukinią

30/11/2021

Gofry dyniowe bez glutenu

29/09/2021

Twarogowe placuszki z owocami bez glutenu

20/08/2021

Bezglutenowe gofry na serku mascarpone

16/02/2021

Ulubione naleśniki bez glutenu

09/02/2021

Bezglutenowe placuszki z owocami

19/11/2020

2 komentarze

Ewelina 14/06/2023 - 15:39

Supwr smaczne gofry! Z jednej porcji składników wyszły mi 2 pełne gofry. Są cieńsze niż takie z mąki pszennej,ale w smaku nawet i lepsze. Wrócę do tego przepisu. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Sylwia 19/06/2023 - 19:27

Bardzo się cieszę, że gofry smakują. Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

kuchnia.bez.glutenu

Uszka i pierogi świąteczne 🥟 Post trochę in Uszka i pierogi świąteczne 🥟

Post trochę inny, bo nie z przepisem 😉Tym razem podzielę się z Wami moją opinią o uszkach i pierogach, które otrzymałam od @pizzanaturalna (prezent). 
To nie jest współpraca, sama postanowiłam zrobić zdjęcie i dodać post. 

Noo ale do rzeczy. 

🥟Pierogi 
Przychodzą do Was podgotowane. W domu wystarczy wrzucić do wrzątku i chwilę gotować. U mnie po 2 minutach były gotowe. 
Odgrzewałam ponad 10 szt i żaden się nie rozwalił, więc super. Smak ciasta jak i konsystencja jak dla mnie bez zastrzeżeń. Trzeba tylko uważać, żeby nie trzymać ich za długo w wodzie. 
Farsz - ciężko mi oceniać, bo wiadomo każdy z nas ma inny gust smakowy. Mi smakowały. Zjadłam ze smakiem. Dla mnie to takie 8 na 10 - osobiście dałabym więcej cebulki i pieprzu. 
Z otrzymanych najbardziej przypadły mi te z kapustą i grzybami 🥰 
🥟Uszka - pakowane tak samo jak pierogi. Tak samo się ogrzewa. Żaden się nie rozwalił podczas gotowania. Farsz z grzybów, bardzo smaczny. 

Grubość ciasta w pierogach i uszkach. 
Ani grube ani cienkie. Takie pośrodku wg mnie. Wydaje mi się, że w niektórych uszkach było odrobinę grubsze niż w pierogach. Ale robiąc pierogi w domu też się tak zdarza, przynajmniej mi 😉 

Jedyny minus - jak dla mnie trochę za mało nadzienia w uszkach. Ale to zapewne przez to, że są one mocno zwinięte i duża ilość spowodowałaby pęknięcie ciasta 🤷‍♀️ 

Tyle ode mnie :) 

Jedliście pierogi od @pizzanaturalna? Jeśli tak, podzielcie się swoją opinią :) 

#pierogi #bezglutenu #uszka #dietabezglutenowa #pierogibezglutenowe #uszkabezglutenowe
Muffiny bananowo czekoladowe

🔸Mocno kakaowe
🔸Bez nabiału - przy dodaniu napoju roślinnego, ale z jajkiem 
🔸Szybkie i proste w przygotowaniu

Przepis poniżej oraz na blogu - link do niego na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸Składniki na 10 - 12 szt

-250 g dojrzałego banana (waga bez skórki)
-40 g oleju np słonecznikowego
-60 g mleka lub napoju roślinnego
-2 jajka (rozmiar M-L)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-20 g mąki kukurydzianej (@bezglutenpl )
-100 g mąki ryżowej (biała @piecprzemian.com.pl )
-1 budyń kakaowy bez cukru (@winiary) lub 35 g skrobi kukurydzianej 
-12 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-30 g cukru (można więcej)
-1 łyżeczka octu np jabłkowego
-50 g dropsów czekoladowych lub pokrojonej czekolady (u mnie dropsy ciemna czekolada wegańskie Bett’r)

🔸🔹Przygotowanie 

W misce rozgniatamy banana. Dodajemy jajka, olej, mleko/napój i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz dropsów, mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy dropsy. Konsystencja ciasta jest lejąca. 
Ciasto przelewamy do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w temp 170 stopni grzanie góra dół. 
Smacznego :) 

#bezglutenu #bezglutena #muffiny #banan #dietabezglutenowa #celiakia #babeczkibezglutenowe #muffinybezglutenowe #beznabiału
Chleb kukurydziano jaglany z gara Jasny i dosyć Chleb kukurydziano jaglany z gara

Jasny i dosyć neutralny w smaku. Ale pamiętajcie zarówno kolor jak i smak dużo zależą od składników. 

Chlebek upieczony w całości na mąkach firmy @sanoglutenfree (współpraca). 
Piekę na tych mąkach już od kilku tygodni i złego słowa nie mogę powiedzieć. Super mi się z nimi pracuje, bardzo Wam je polecam. 

Nagram film z przygotowania tego chleba, ale dodam go osobno. Tam mi wygodniej :) 

Standardowo dłuższy opis znajdziecie na blogu - link na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na chleb do gara o średnicy 20-22 cm

-250 g mąki kukurydzianej @sanoglutenfree
-100 g mąki jaglanej @sanoglutenfree 
-100 g tapioki @sanoglutenfree 
-50 g skrobi ziemniaczanej @sanoglutenfree 
-24 g łupiny babki jajowatej 
-0,5 łyżeczki cukru
-10 g soli
-20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
-520 – 550 g letniej wody

🔹Przygotowanie 
Mąki mieszamy w jednej misce. Wodę odmierzany. 
Robimy zaczyn ze świeżych drożdży - przy instant nie trzeba. Drożdże mieszamy z cukrem, 100g wody i 100g mieszanki mąk. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - wody ok 420g. Mieszamy 5-7 minut. Na początku ciasto będzie rzadkie. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie jeśli ciasto jest za suche dodajemy odrobine wody, jeśli klejące dosypujemy mąki. Zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny do koszyka lub sita wyłożonego ściereczką - obsypaną porządnie mąką. 
Nagrzewamy piekarnik do 230 st grzanie góra dół. Wstawiamy i nagrzewamy gar. 
Delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto. Nacinamy. 
Pieczemy w 230 st 30 minut z pokrywką. Potem ściągamy pokrywkę, temp ustawiamy na 210 st i pieczemy jeszcze ok 20 minut. 
Studzimy na kratce. 
Smacznego :)

#bezglutenu #chlebzgara #chlebbezglutenowy #glutenfree #chleb #pieczywo
Przedstawiam Wam nowość od firmy @schar_polska , Przedstawiam Wam nowość od firmy @schar_polska , czyli jasne bułeczki bez glutenu i laktozy.

🔸Wyjątkowo miękkie i soczyste. 
🔹Receptura na zakwasie Schär zapewniająca smak i teksturę świeżo wypieczonego pieczywa.
🔸Wypiekane z wysokiej jakości składników.
🔹Pakowane są po dwie sztuki, dzięki czemu zawsze są świeże i nie wymagają stosowania dodatkowych środków w celu zachowania świeżości. 
🔸Nie wymagają podgrzewania. 
🔹Mają idealną konsystencję tuż po wyjęciu z opakowania
 
🔹🔸Firma Schar organizuje KONKURS :) 
Do wygrania pobyt w Weranda Home dla dwóch osób podczas Bezglutenowego weekendu w dniach 10-12.11.2013.

🔹🔸Co musisz zrobić:
-Udostępnij na swoim profilu na Instagramie zdjęcie z Bułkami (profil nie może być prywatny) - na zdjęciu nie musi być widoczne opakowanie
-dodaj hashtag #poprostubułki 
-oznacz profil @schar_polska 
 
Konkurs trwa do 2.11.2023.

A na zdjęciu domowy chicken Burger 
 
🔸🔹Składniki
-filet z kurczaka 
-jajko
-płatki kukurydziane 
- ser cheddar (opcjonalnie)
-przyprawy np sól, pieprz, papryka, chili, wędzona papryka...
-sałata
-pikle
-pomidor
-bułka Panini Schar
 
🔸🔹Sos
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 łyżeczki keczupu
- wędzona papryka
-sól, pieprz
 

Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką, papryką wędzoną. Obtaczamy w jajku a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Kiedy kurczak będzie już gotowy, kładziemy na nim ser (opcjonalnie) i pieczemy jeszcze minutę. 
* Mieszamy wszystkie składniki na sos. 
* Bułkę kroimy i delikatnie podpiekamy na patelni lub w piekarniku. Dolną część smarujemy sosem, kładziemy sałatę a następnie kurczaka, warzywa i ponownie sos. 

Wpis powstał w ramach współpracy.

#Schaer #Schar #SchaerGlutenFree #MadeWithTheBestOfUs #bezglutenu #poprostubułki #pieczywobezglutenu
#bulkibezglutenowekibezglutenowe
Tarta bez jajek nabiału i glutenu Z dżemem (a Tarta bez jajek nabiału i glutenu 

Z dżemem (a bardziej musem) z czarnej porzeczki i kremem kokosowym :) 

Lista składników poniżej a opis przygotowania plus moje rady znajdziecie na blogu - link do bloga na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na tortownicę 21 cm

🔹Ciasto 

-80 g zimnego masła roślinnego/margaryny lub zwykłego masła
-30 g cukru pudru
-70 g mąki owsianej bez glutenu (@elovena_polska )
-30 g mąki ryżowej (@sanoglutenfree)
-30 g mąki kukurydzianej (@sanoglutenfree )
-1 łyżka zimnej wody

🔹Dodatkowo 

-ok 100 g kwaśnego dżemu/musu np z czarnej porzeczki, wiśniowy, kwaśny morelowy…
-1 puszka mleczka kokosowego/kremu kokosowego do ubijania 
-ok 60 g czekolady wegańskiej lub zwykłej (u mnie mix mlecznej i gorzkiej)
-opcjonalnie owoce np maliny na wierzch

🔹🔸Przygotowanie 

Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody mieszamy w misce i zamiatamy.Jeśli ciasto będzie za suche, nie da się uformować zwartej kuli, dodajcie 1 łyżkę wody. 
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 
Schłodzone ciasto rozkładamy na spód i bok (u mnie 1 cm) tortownicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, nakładamy obciążenie i pieczemy w 180 st góra dół 20 minut z obciążeniem i bez obciążenia ok 10-15 minut. 
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na blaszce do całkowitego ostygnięcia. Nie wyciągamy ciasta z blachy, ponieważ jest bardzo kruche. Ciasto smarujemy dżemem, polecam dać grubszą warstwę.
Dobrze schłodzone mleczko kokosowe przekładamy do miski. Ja zebrałam tylko tą twardą część, wody nie dodawałam. Finalnie wyszło ok 330 g mleczka. 
Krótko ubijamy – u mnie ok minuty. Następnie dodajemy 30-40 gram startej na małych oczkach czekolady, mieszamy. 
Gotową masę układamy na dżemie. Ja masę przełożyłam do woreczka cukierniczego i małymi porcjami rozłożyłam na dżemie, porcja przy porcji. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy czekoladą lub dekorujemy owocami. 
Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polecam wyciągnąć 15-20 minut wcześniej. 
Smacznego 

#tarta #bezglutenu #beznabiału #bezjaj #dietabezglutenowa
Sernik z malinami i białą czekoladą Przepyszn Sernik z malinami i białą czekoladą 

Przepyszne ciasto ❤️ Bardzo Wam je polecam :) 

Ciasto kruche bez dodatku skrobi, ale z dużą ilością mąki owsianej - nie mam pojęcia czym ją zastąpić 🤔 

Masa na serku wieluńskim wyszła mega :) Kremowa i delikatna 🥰

Poniżej składniki i przygotowanie w skróconej wersji, po więcej info zapraszam na bloga - link w bio @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na tortownicę 25 cm

🔸Ciasto 

-150 g zimnego masła
-1 jajko (rozmiar M)
-40 g cukru pudru
-120 g mąki owsianej bezglutenowej (@elovena_polska )
-80 g jaglanej (@sanoglutenfree)
-40 g mąki z sorgo (@probio.cz ) lub kukurydzianej (ProBio)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
 

🔸Masa 

-850 g twarogu sernikowego, u mnie @wielun.mojulubiony 
-100 g cukru pudru
-2 jajka (żółtka i białka osobno)
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru lub 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 
-50 g białej czekolady (Milka)
-350-400 g malin świeżych lub mrożonych (nie rozmrażamy wcześniej)

🔹🔸 Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 
Po tym czasie 2/3 ciasta wykładamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w temp 180 st grzanie góra dół. 
Masa - w misce umieszczamy ser, żółtka, budyń, cukier puder oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę serową mieszamy, krótko tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. 
Gotową masę przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy maliny oraz pozostałą część ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temp 180 stopni góra dół. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Smacznego :) 

#sernik #maliny #bezglutenu #celiakia #dietabezglutenowa #sernikbezglutenowy #glutenfree #przepisy #blogkulinarny
Pierogi z niskim indeksem jeszcze raz :) wczoraj m Pierogi z niskim indeksem jeszcze raz :) wczoraj miałam problemy techniczne, dlatego rolkę z filmem udostępniam dziś. 

Indeks ciasta to 54 ładunek 51.

Przypominam składniki - cały przepis znajdziecie również na blogu i w poprzednim poście. 

🔹Składniki na 16-17 pierogów 
-100g mąki gryczanej @sanoglutenfree 
-40g skrobi tapiokowej @sanoglutenfree 
-5 g łusek babki jajowatej (Pięć przemian)
-110 g letniej wody, ok 40 stopni 

Według mnie ciasto na te pierogi serio nie jest trudne. Mam nadzieje, że filmik to pokazuje. Mam również nadzieję, że rolka l choć trochę pomoże osobom, które z tym ciastem mają problemy. 

W razie pytań piszcie. Postaram się pomóc. 

Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Sano Gluten Free, której produkty bardzo Wam polecam. Mąki jednorodne sprawdzają się u mnie super :) 

#pierogi #bezglutenu #celiakia #niskiig #indeksglikemiczny #glutenfree
Pierogi bezglutenowe z niskim indeksem glikemiczny Pierogi bezglutenowe z niskim indeksem glikemicznym. 

🔹Indeks ciasta to ok 54
ładunek 51

🔹Polecam przeczytać post na blogu - napisałam tam kilka moich rad odnoście tego ciasta. Tutaj nie ma na tyle miejsca. 

🔹Wyszły pycha :) gryka jest delikatnie wyczuwalna, dlatego nadzienie polecam słone. Ciasto elastyczne, nie pęka, nie kruszy się, łatwo wałkuje. 

🔹Post powstał w ramach współpracy z firmą Sano Gluten Free

🔹🔸 Składniki na ok 16-17 pierogów 

-100 g mąki gryczanej (@sanoglutenfree )
-40 g skrobi tapiokowej (@sanoglutenfree )
-110 g letniej wody – ok 40 stopni
-5 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)

🔹Przygotowanie

W misce umieszczamy wszystkie suche składniki. Dodajemy wodę i przez około 2 minuty mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Ciasto na początku jest rzadkie i klejące, dlatego nie polecam mieszać rękami. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 15-20 minut. 
Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Konsystencją ma przypominać plastelinę – zwarte, miękkie i nie klejące się do rąk. Zagniatamy je ponownie. Jeśli jest klejące, dodajemy trochę mąki gryczanej. Jeśli natomiast jest za suche, mocno twarde lub krusząc, dodajemy małą ilość wody i zagniatamy. Dzielimy na 2-3 części. Stolnicę/matę posypujemy odrobiną mąki (nie przesadzajcie z nią, bo zbyt mocno obsypane ciasto nie będzie chciało się skleić) i wałkujemy ciasto na cienki placek. Wycinamy koła, dodajemy farsz i zwijamy w pieroga. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić, rozcieramy na jednym łuku odrobinę wody – nie przesadzamy z nią. Niewałkowane ciasto najlepiej trzymać pod folią. Natomiast gotowe pierogi pod przykryciem – ja przykrywam bawełnianą ściereczką. 
Surowe pierogi wrzucamy do osolonej (w przypadku ze słonym nadzieniem) oraz gotujące się wody. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.

Smacznego :) 

#pierogi #niskiindeksglikemiczny #niskiig #pierogibezglutenowe #bezglutenu #glutenfree
Zdjęcie mało związane z dzisiejszym tematem 😉 taki mój mozzarella bowl 🥰

Zaskoczyliście mnie dzisiaj. 

Chodzi o Wasze odpowiedzi na pytanie ze stories. 

Wiedziałam, że obserwują mnie osoby, które muszą być na diecie z niskim indeksem glikemicznym, ale nie zdawałam sobie sprawy, że aż tyle. 

Dostałam od Was mnóstwo próśb o przepisy z niskim IG w tym pierogi. Serio, nie spodziewałam się aż takiego odzewu. 

Mam dwa takie przepisy (na pierogi z niskim IG). Jeden bez dodatku skrobi, drugi ze skrobią. Zrobię je ponownie, przy okazji sprawdzę przepis, bo pierogi robiłam już daaawno temu. Może uda mi się przy okazji nagrać film, ale tego nie obiecuje. Przepis a raczej przepisy będą, ale konkretnej daty nie podam, bo sama jej nie znam. 

Jeszcze ważna informacja odnośnie przepisów z niskim ig. Nie jestem dietetykiem. 
Wszystkie informacje potrzebne do obliczania indeksu i ładunku glikemicznego czerpię z internetu - wzory, indeksy poszczególnych produktów, wartości odżywcze… 
Indeksy staram się potwierdzać w kilku źródłach, przeważnie na polskich i anglojęzycznych stronach. Ale czasami nie jest łatwo. Co strona, indeks inny 🤷‍♀️ 

Postaram się poeksperymentować jeszcze z innymi przepisami o niskim IG, ale nie ukrywam, że nie jest to dla mnie łatwe. Przez choroby i alergie nie mogę jeść wielu mąk z niskim IG np orzechowych czy z roślin strączkowych. Postaram się, ale co z tego wyjdzie? Nie mam pojęcia 🤷‍♀️ 

Spokojnego wieczoru 🥰

Mozzarella/ bez glutenu / dieta bezglutenowa / sałatka 
#bezglutenu
Dziś post trochę inny, bo z przepisem na obiad. Dziś post trochę inny, bo z przepisem na obiad. Przepis nie jest nowy, od kilku lat znajduje się na blogu. 
Polecam go Wam ogromnie, bo jest pyszny. Moja córa średnio raz w miesiącu prosi o te pulpeciki 🥰 

Gołąbki bez zawijania bez kapusty - pod taką nazwą znajduje się ten przepis na blogu. Powstał kiedy zachowałam na wzjg i nie mogłam jeść warzyw kapustnych. 
Nie musicie trzymać się idealnie  składników. Można dodać więcej ryżu, zamiast cukinii kapustę, z jajkiem lub bez - bez niego pulpety są bardziej delikatne. Kiedyś dodawałam pieczarki, obecnie już tego nie robie, bo nie każdemu pasują. 

🔹🔸Składniki na porcję z filmu:
-400-450 g cukinii (waga po obraniu, bez środka)
-1 jajko 
-550g mięsa mielonego, u mnie wołowina
-150-200g surowego ryżu
-sól, pieprz 
-1 łyżka oleju do smażenia

🔸🔹Sos pomidorowy 
-700 g passaty pomidorowej
-400g bulionu warzywnego lub wody
-150 g śmietanki 
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-po 1 łyżeczce suszonego oregano, bazylii i cukru
-pieprz, sól, chili do smaku 

🔹🔸Przygotowanie

Ryż gotujemy na al’dente. Cukinie ścieramy na grubych oczkach i dusimy do momentu wyparowania wody. 
Mieszamy wszystkie składniki na pulpety. Formujemy klopsy i podsmażamy z każdej strony. 
Sos: do bulionu wlewamy passatę, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Wyłączamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy. 
Podsmażone pulpety przekładamy do naczynia/brytfany. Zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy 30-40 minut w 180-200 st. Przy naczyniu żeliwnym czas może się wydłużyć. 
Smacznego :) 

Obiad/pulpety/pomidory/gołąbki bez zawijania/prosty obiad/ bez glutenu
Czekając na wynik tomografii w poprzednim tygodni Czekając na wynik tomografii w poprzednim tygodniu musiałam zająć czymś głowę. Żeby się mniej stresować, mniej myśleć o wyniku. Piekłam więc. Eksperymentowałam z różnymi przepisami. Jednym z nich było ciasto francuskie - jedną z trzech prób pokazałam na stories 😉 nie jest źle, ale jak dla mnie przepis zdecydowanie wymaga dopracowania. 

Upiekłam też ciasto dyniowe bez nabiału, gdyż akurat miałam miękkie śliwki i puree z dyni. Przepis nie jest nowy. Od roku znajduje się na blogu. Tylko pierwotna wersja była z malinami. 
Ze śliwką też jest dobre, ale wg mnie z malinami jednak lepsze, bardziej kwaśne 😊 zamiast budyniu dodałam skrobie kukurydzianą. A kruszonkę zrobiłam cynamonową. 
Kruszonki u mnie bardzo mało, ponieważ ja za nią nie przepadam. Nie lubię, kiedy kruszonka przykrywa całe ciasto 😬 

🔹🔸Przypominam przepis na blachę 24x24 cm

-4 jajka M 
-100 g oleju np słonecznikowego, rzepakowego
-250 g puree z pieczonej dyni hokkaido, gęstość śmietany 
-140 g mąki ryżowej (@sanoglutenfree)
-70 g skrobi kukurydzianej (@sanoglutenfree) lub 2 budynie np śmietankowe
-80 g cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-200 -250 g owoców

🔹Kruszonka 
-20 g zimnego masła zwykłego lub roślinnego
-40 g mąki bezglutenowej np
—30 g owsianej bez glutenu
—10 g skrobi ziemniaczanej
-20 g drobnego cukru
-cynamon 

Przygotowanie 
W misce mieszamy wszystkie mokre składniki. Dodajemy suche i mieszamy tylko do połączenia się składników. 
Ciasto przekładamy na blachę. Na wierzchu układamy owoce i kruszonkę. 
Pieczemy w 180 stopniach góra dół przez ok 40 minut. 
Odstawiamy do ostygnięcia. 

 Ciasto bezglutenowe /dynia / bez glutenu/ bez nabiału
#glutenfree #bezglutenu #beznabiału #dynia #ciasto #ciastodyniowe
Chleb na drożdżach czy zakwasie? Jaki części Chleb na drożdżach czy zakwasie? 

Jaki częściej u Was gości? 
Pieczecie sami czy kupujecie? 

Uwielbiam chleby bezglutenowe na zakwasie. Według mnie są lepsze w smaku niż te na drożdżach. No i są bardziej wilgotne. U mnie pieczywo na zakwasie po dwóch dniach ląduje w lodowce, żeby nie spleśniało :) 

Minusem jest zakwas. Trzeba go wyhodować, co niestety czasami nie jest proste. Zakwas to dziwny stwór. Z fochami. Sama się o tym przekonałam. Raz rośnie, raz nie. Innym razem spleśnieje 🤷‍♀️

Przez ostatni tydzień dzień po dniu wrzucałam relację z mojej hodowli. Powiem Wam szczerze, że mega się tego obawiałam, bo sama nie wiedziałam, czy zakwas się uda a relacje wrzucalam praktyczbie „na żywo”. Na szczęście wszystko poszło dobrze a relacje są zapisane w wyróżnionych. Może komuś się przydadzą. 

A teraz przepis na chleb z foty. Na blachę 25x10 cm. 

-300g zakwasu ryżowego aktywnego 
-130 g mąki owsianej @elovena_polska 
-60 g mąki gryczanej @incola_glutenfree 
-50 g skrobi ziemniaczanej @sanoglutenfree 
-300 g letniej wody
-7 g łusek babki jajowatej @piecprzemian.com.pl 
-8 g soli

Wszystko mieszamy. Ma być rzadkie 😉 na początku jak jogurt. Zgęstnieje trochę w blaszce. 
Przelewamy do keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie 3,5 godziny. 
Pieczemy. Ja włożyłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam na 180 st góra dół i piekłam 70 minut - czas liczony od włączenia piekarnika nie nagrzania. Studzić na starcie. 

Smacznego :) 

Zakwas / chleb bezglutenowy
#glutenfree #chleb #zakwas #bezglutenu
Ciasto bez glutenu i nabiału ale z jajkami. To Ciasto bez glutenu i nabiału ale z jajkami. 

To nie jest nowy przepis - tzn trochę jest, bo oryginalna wersja jest na puree z dyni. 
To przepis, który ma najwiecej negatywnych komentarzy na blogu. I ja nie mam pojęcia dlaczego 🤷‍♀️ To znaczy wiem, że negatywne dlatego, że wielu osobom to ciacho nie wyszło. Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tylu osobom nie wyszło. Robiłam je chyba 5 albo 6 razy. Na puree rzadszym, gęstszym takim wręcz mącznych. I za każdym razem wyszło :) 

A wczoraj zrobiłam je na puree z pieczonego (nie gotowanego) batata. I wiecie co? Też wyszło. Pyszne :) Po 24 godzinach nie ma już po nim spadu, tak smakowało 🥰 

Nagrałam film. Mam nadzieję, że pomoże. 

Składniki na blachę 25x10

-3 jajka M
-230 g puree z pieczonego batata
-120 g mąki ryżowej (@sanoglutenfree)
-100 g masła - zwykłe, roślinne, klarowane lub 80g oleju
-80 g cukru 
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
-0,5 łyżeczki sody 
-1 łyżeczka octu 
-12 g gorzkiego kakao + 1 łyżka wody opcjonalnie (ja dodałam) 
-25 g skrobi ziemniaczanej (@sanoglutenfree) 

🔹🔸Przygotowanie 

Mieszamy mokre składniki. Dodajemy proszek, sodę, ocet, cukier, mieszamy. 
Ciasto dzielimy. Do jednej części dodajemy kakao do drugiej skrobie. Jeśli cześć z kakao będzie gęstsza niż ta ze skrobią, dodajemy wodę. 
Nakładamy na zmianę ciasto jasne i ciemne. Wyrównujemy. Pieczemy ok 45 min w 170 st grzanie góra dół. Przy blaszce mniejszej czas będzie dłuższy. Przy większej, krótszy. Należy sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem czy ciasto jest wypieczone. 

Smacznego :) 

#batat #beznabiału #bezglutenu #ciasto
Mąki bezglutenowe Ile macie w swojej kuchni? Ja Mąki bezglutenowe 

Ile macie w swojej kuchni? Jakie? Jakiej/jakich firm? 

Ja mam…
-ryżową białą
-ryżową pełnoziarnistą
-owsianą bezglutenową
-z sorgo
-jaglana
-gryczaną
-kukurydzianą
-skrobie ziemniaczaną
-tapiokę
-skrobię kukurydzianą
-skrobię ryżową

Czy to dużo? Tak. 
Czy wszystkie używam? Tak.
Czy potrzebne są mi wszystkie? Tak, ponieważ ja lubię mieszać kilka rodzajów mąk. Wg mnie w ten sposób można uzyskać najbardziej uniwersalny smak, sprawdzić, że żadna z wyżej wymienionych mąk nie będzie dominowała smakiem. 

Pieczenie bezglutenowe nie należy do najłatwiejszych. Wiem, bo sama przez to przechodziłam i przechodzę do tej pory. Te wszystkie mąki…ojj ciężko było na początku. Testowałam, eksperymentowałam, wkurzałam się, nie raz miałam wszystkiego dosyć 😢 ale ja z tych co nie poddają się tak łatwo. Powstał pierwszy wypiek, potem kolejny i następny…

Wszystkiego uczyłam się sam. Jaka gęstość, ile mąki takiej, ile takiej. A potem kupiłam mąkę innej firmy i był szok 😳 bo okazało się, że firma firmie nie jest równa 🤷‍♀️ inna konsystencja, inny kolor, inny zapach. Dlatego nie lubię czytać o mąkach w różnych książkach czy na blogach. Uważam, że najwiecej można o nich dowiedzieć się po prostu z nimi pracując. 

Na stories przez 24h znajdziecie moją pogadankę o mąkach, które obecne są w mojej kuchni. Potem będzie zapisana w wyróżnionych. 
Mam nadzieję, że jej wysłuchajcie i że cosik z niej wyniesiecie. Dowiecie się czegoś nowego, ciekawego. 

🔹Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, piszcie tutaj. 
🔸Jeśli się z czymś nie zgadzacie, piszcie tutaj. 
🔹Jeśli wysłuchaliście pogadanki do końca, będzie mi bardzo miło jeśli wypowiecie się na jej temat :) 

Mąki bezglutenowe / 
#mąkibezglutenowe #bezglutenu
Mocno kakaowe ciasto bez glutenu i nabiału (z jaj Mocno kakaowe ciasto bez glutenu i nabiału (z jajkami) 

Pyszne 🥰 Taka delikatniejsza wersja brownie. Ale serio bardzo mocno kakaowe 🍫 Dodatkowo jest delikatnie słodkie, więc jeśli lubicie słodsze wypieki, dodajcie więcej cukru. 

Owoce, u mnie śliwki i jabłka ale mogą, śliwek druga raz bym nie dała 😉 

Puree z dyni hokkaido u mnie miało konsystencje bardzo gęstej śmietany. 
 
Wpis powstał w ramach współpracy  z @sanoglutenfree 

🔹🔸 Składniki na tortownicę 24 cm

-2 duże jajka
-70 g oleju np słonecznikowego
-110 g cukru (można więcej)
-260-280 g puree z pieczonej dyni hokkaido w temperaturze pokojowej
-40 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-30 g skrobi ziemniaczanej (@sanoglutenfree)
-100 g mąki ryżowej (@sanoglutenfree)
-30 g mąki owsianej (Elovena)
-1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki sody
-1 łyżeczka octu np jabłkowego lub soku z cytryny
-3/4 łyżeczki cynamonu
-ok 200 g owoców - u mnie jabłka i śliwki

🔹Przygotowanie 

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Owoce myjemy, osuszamy i kroimy. Polecam pokroić na drobną kostkę, gdyż duże kawałki mogą okazać się za ciężkie i obciążą ciasto.
W miseczce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz kakao.
W drugiej misce jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej, puree z dyni i krótko mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki, polecam przesiać przez sitko oraz ocet lub sok z cytryny. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Końcowa konsystencja ciasta przypominała bardzo gęstą śmietanę.
Większą część owoców dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe owoce.
Pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 170 stopnia grzanie góra dół.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub pozostawiamy bez niczego.

#bezglutenu #beznabiału #dynia #ciasto #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #glutenfree 
Ciasto bez glutenu bezglutenowe dynia beznabiału
Zakwas bezglutenowy W następnym tygodniu ruszam Zakwas bezglutenowy 

W następnym tygodniu ruszam z hodowlą kolejnego zakwasu. Prawdopodobnie zrobię dwa - ryżowy i owsiano gryczany. Poprzednim razem bardzo fajnie mi się z nimi pracowało, dlatego postawiłam na te mąki. Dodatkowo owsiano gryczany jest z mąk o niskim IG, więc będę mogła stworzyć kolejne pieczywo o niskim indeksie :) 

Będę relacjonowała postępy z hodowli. Postaram się tłumaczyć wszystko jak najlepiej, aby Wasze zakwasy wyszły super. Ale do tego potrzebuje Waszej pomocy 👇

🔹Jeśli macie jakiekolwiek pytania o zakwas, napiszcie je proszę tutaj. 

🔹Jeśli robiliście zakwas i Wam nie wyszedł napiszcie proszę dlaczego - spleśniał, rozwarstwił się, nie rósł…

🔹Z jakich mąk robiliście?
 
🔹A może są osoby, które korzystały z moich przepisów na zakwasy i im się udało? Napiszcie proszę czy przepisy napisane są czytelnie i jasno? Może coś do nich dopisać? 

Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie informacje :) 

Zakwas / bez glutenu / 

#zakwas #bezglutenu #zakwasbezglutenowy #glutenfree
Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału (z jajkami Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału (z jajkami) - przepis przypominający :-) 

Ten przepis ma już prawie 2 lata, jest zarówno na blogu jak i tutaj, ale hen daleko wiec postanowiłam go przypomnieć ;-) wrzucam też kilka komentarzy z modyfikacjami chlebka - może się przydadzą 😊 

„Ten przepis jest genialny! Choć trochę go przerobiłam – daję 3 jajka i dodaję ok 50g mąki migdałowej. Mam mega zapalenie żołądka i po tym cieście nic mi nie dolega! Moje najlepsze słodycze w tym ciężkim czasie :⁠-⁠D”

„… znów popełniłam ten chlebek (z moimi modyfikacjami) ale tym razem zapomniałam dodać sodę (proszku nie daję wcale) ale ubiłam jajka i wyrosło tak samo jak zawsze. Jeśli ktoś nie może proszku ani sody to chlebek wyjdzie równie dobry jeśli tylko ubije się na początku jajka”

„Obłędny ❤ Wiem to nie zdrowo ale zjadłam połowę od razu , to nie jest mój pierwszy chlebek bananowy ale pierwszy tak pyszny i tak puszysty (jajaka ubiłam mikserem ) dodałam gorzką czekoladę 85% i orzechy włoskie…”

🔹🔸 Składniki na formę 20×10 cm

-3 bardzo dojrzałe banany (ok waga po obraniu 310 g)
-2 jajka
-80 g oleju np rzepakowego (można mniej)
-100-110 g mąki ryżowej
-30 g skrobi ziemniaczanej
-po 0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
-opcjonalnie dodatki np pokruszone orzechy laskowe, 50 g kawałków czekolady

🔹Przygotowanie 

Banany rozgniatamy na papkę. Dodajemy olej, jajka i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli zdecydujecie się na dodatki np czekoladę lub orzechy dodajcie je pod koniec mieszania. 
Gotowe ciasto przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka w temp 170 st grzanie góra dół. Odstawiamy do całkowitego ostygnięta.

Chlebek bananowy / bez glutenu / 
#bezglutenu #chlebekbananowy
Tort kakaowy z masą straciatella i malinową. Tort kakaowy z masą straciatella i malinową. 
 
Cześć przepisu w komentarzu, bo nie wszystko się zmieściło. 

🔹🔸Składniki na tort ok 19 cm pieczony w rancie 
 
🔹Biszkopt 
-6 jajek M
-50 g mąki owsianej (Elovena)
-40 g skrobi ziemniaczanej
-40 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian) 
-120 g drobnego cukru 
-25 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i ubijamy do momentu uzyskania gładkiej, puszystej piany. Dodajemy suche składniki (przesiewamy przez sito) i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy (u mnie rant cukierniczy) wyłożonej papierem tylko od spodu. Pieczemy ok 30 minut 180 st grzanie góra dół. 

🔹Masa malinowa
- ok 400-450 g świeżych lub mrożonych malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder wg uznana 
-200 g kremówki zimnej 30%
-10G żelatyny + 20 g zimnej wody

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do malin dodajemy 2 łyżki cukru, sok z cytryny i gotujemy na małej mocy 3-5 minut. Przepuszczamy przez sito aby pozbyć się pestek. Musu malinowego powinno zostać ok 300 g (może być ciut więcej do 350 g). Ponownie umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści (nie gotujemy już). 
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Maliny muszą być chłodne, lekko galaterkowate. 
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mus malinowy. Mieszamy krótko do wymieszania. Próbujemy i w razie konieczności dodajemy cukier puder (ja dodałam 1 pełną łyżkę). 

🔹Masa jasna
-250 g zimnego mascarpone
-200 g zimnej kremówki 
-40 g startej na małych oczkach czekolady deserowej
-1 pełna łyżka cukru pudru

Mascarpone, kremówkę oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i miksujemy na sztywno. Na koniec dodajemy czekoladę.

🔹Mus wiśniowy
- 200 g dżemu wiśniowego domowego (u mnie w formie musu)
-20 g zimnej wody
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wodę mieszamy ze skrobią. Dżem doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu). Wlewamy wodę ze skrobią i szybko mieszamy. Gotujemy minutę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ma być zimne. 

Tort / bez glutenu
#tort #bezglutenu
Poprzedni tydzień spędziłam z córa w Warszawie Poprzedni tydzień spędziłam z córa w Warszawie. Rajuu ależ było gorąco 🫠 i tłoczno 🙄 No dobra, ale nie o tym chciałam pisać ;) 
Całkowicie przypadkiem trafiłyśmy do @manufaktura_cukierkow na ul. Nowy Świat. Miałyśmy wybrać po paczce cukierków, zrobić foty i tyle. Ale przy kasie okazało się, że za kilka minut rozpoczynają się warsztaty, na których można zrobić własnego lizaka. I w taki oto sposób zostałyśmy dłużej i wyszłyśmy z dodatkowymi, wielkimi lizakami 😁🍭 

Słodkości sprzedawane i produkowane w Manufaktura cukierków są bez glutenu i laktozy. Są też takie bez cukru - na zdjęciu lizak zielony i cukierki malinowe. Smaków i wzorów jest mnóstwo. Każdy znajdzie coś dla siebie.  Mi osobiście te z ksylitolem smakują bardziej, ponieważ są mniej słodkie. Można je kupić stacjonarnie oraz w sklepie internetowym. To nie współpraca :) 

A teraz krótko o moim stosunku do słodyczy 😉 
W naszym domu słodycze były, są i będą. Nigdy ich nie zabraniałam córce w 100%. Uważam, że coś zabronionego jest o wiele bardziej pożądane - powstał o tym dokument z udziałem dzieci, niestety nie pamietam tytułu. 
Sęk w tym aby wszystko robić z głową i umiarem. U nas słodkości zawsze ale to zawsze były i są po posiłku, np śniadaniu czy obiedzie. Nigdy, pomimo wrzasków, płaczu (na początku) nie odeszłam od tej reguły. Nigdy słodycze nie były posiłkiem tylko dodatkiem. 
Dodatkowo uważam, że warto tłumaczyć dziecku (nawet małemu) dlaczego jedzenie i picie dużej ilości cukru jest niezdrowe. Pokazywać/dawać zamienniki np żelki z suszonych owoców.

Nie zabraniam ich córce, dlatego Manufakturę odwiedziłyśmy, cukierki i lizaki kupiłyśmy - po 1 paczce, żeby nie przesadzać. A teraz przez najbliższe kilka tygodni będziemy je zjadać. 

A jak jest u Was? Lubicie słodycze? 

Lizaki / bez glutenu / bez laktozy / glutenfree 

 #bezglutenu #lizak #cukierki #glutenfree #bezlaktozy
Mało mnie tutaj ostatnio. Mam…hmm jak to nazwać 🤔 Instagramowego doła. I to takiego jak z Wro do Warszawy. Największego od początku działalności. Takiego, że jak kilka tygodni temu otrzymała fałszywą wiadomość, że moje konto zostanie usunięte, stwierdziłam „…nawet jeśli to prawda, to trudno…”. I tyle było z zamartwiania się 😂
Coraz więcej rzeczy na Insta mnie denerwuje. Z wieloma się nie zgadzam. „…to nie oglądaj, nie czytaj jeśli Cię to wkurza…” mawia mój mąż. Więc nie czytam, nie oglądam, rzadko zaglądam. 

Dodatkowo od pewnego czasu jest mi bardzo przykro, że na profilu jest tak mała aktywność. Wiecie, ja się staram jak mogę. Eksperymentuje z przepisami, siedzę nad zestawieniami kilka godzin, a potem mało osób to docenia 🥺 
Dziękuje tym co są, co komentują, co zostawiają ❤️ 
Jakiś czas temu wspominałam, że średnio zależy mi na polubieniach. I nadal po części tak jest. Ale wiecie jakie to miłe i wspierające jak widzę, że ta moja praca jest dostrzegana i doceniana. Wiecie jakiego to daje kopa do pracy? Ehh…🥺 

Mam ochotę trochę tutaj zmienić 🤔 może więcej spontaniczności. Nie tylko przepisy 🤔 zobaczymy co z tego wyjdzie 😉

A na zdjęciu moje ulubione naleśniki owsiano - ryżowe :) 
Składniki to:
-80 g mąki owsianej 
-50 g mąki ryżowej 
-70g skrobi ziemniaczanej 
-3 jajka
-400-450 g mleka 
-2 łyżki masła 

Miłego dnia 😊 

Bez glutenu/ glutenfree / naleśniki

#bezglutenu #musialamsiewygadac #glutenfree #naleśniki
Wczytaj więcej Obserwuj na Instagramie

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • 7

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 8

    Prosta szarlotka bezglutenowa

    16/03/2023
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca