80
Ciasteczka bez glutenu z czekoladą
Połączenie kruchych i miękkich ciasteczek w jednym. Brzegi chrupiące, natomiast środek jest miękki. Nie kruszą się, nie mają konsystencji piasku. Według mnie jedne z lepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek upiekłam. Bardzo Wam je polecam. Możecie przechowywać je spokojnie przez kilka dni, aczkolwiek z każdym kolejnym robią się coraz bardziej miękkie.
Ciasteczka bez glutenu z czekoladą – składniki i przygotowanie
Czas przygotowania: 15 minut
Czas schładzania: 60 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki na około 17-20 ciasteczek
- 1 jajko L
- 80 g zimnego masła
- 30 g jogurtu naturalnego
- 40 g cukru pudru
- 6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
- 50 g mąki ryżowej (Moncana)
- 30 g mąki jaglanej (Moncana)
- 20 g mąki z sorgo (ProBio)
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru (u mnie śmietankowy Celiko)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 50 g dropsów czekoladowych (u mnie mix deserowych i mlecznych)
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki poza dropsami. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jogurt, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy najlepiej widelce, gdyż ciasto jest mocno klejące. Pod koniec dodajemy dropsy i krótko mieszamy. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 60 minut.
- Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 23 – 25 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni w funkcji góra-dół.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂