- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Jak napisałam w tytule ciasteczka są mocno czekoladowe a raczej kakaowe. Jedząc je, miałam wrażenie, że jem deserową czekoladę. Jeśli chcecie, aby ciasteczka były mnie kakaowe, dodajcie mniej gorzkiego kakaa a czekoladę deserową zamieńcie na mleczną. Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe nie należą do kruchych. Z wierzchu są lekko twarde natomiast środek jest miękki. Po wystudzeniu należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku np puszce. Piekąc je, pamiętajcie o sporych odległościach, gdyż pod wpływem temperatury ciasteczka się rozlewają.

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Składniki na 15-20 ciasteczek

 

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe – przygotowanie

Nie polecam mieszać ręcznie, gdyż ciasto pod koniec wyrabiania będzie bardzo miękkie, moje miało konsystencję budyniu.

Smacznego 🙂

 

Zdjęcie 1 – pierwsza tura ciasteczek, mocno spłaszczone na blaszce, przez co po upieczeniu były płaskie

Zdjęcie 2 – tura druga, kulek praktycznie nie spłaszczałam, dzięki czemu ciasteczka są bardzie wypukłe.