59
Ciasteczka owsiane kakaowe
Proste, szybkie i przy tym bardzo smaczne ciasteczka owsiane. U mnie wersja kakaowa z suszonymi owocami i dropsami czekoladowymi, ale jeśli wolicie ciasteczka jasne, pomińcie kakao i też wyjdą super. Zamiast owoców można dodać orzechy, ziarna czy inne ulubione dodatki. Z poniższego przepisu wyjdą Wam ciasteczka, które są mało słodkie – takie lubimy najbardziej. Jeśli lubicie ciasteczka słodkie, możecie spokojnie dodać więcej cukru.
Ciasteczka owsiane kakaowe – składniki i przygotowanie
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki na 12-15 sztuk
- 200 g płatków owsianych bez glutenu
- 110 g zimnego masła
- 2 jajka
- 30 g cukru (można więcej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g maki ryżowej (Moncana)
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g gorzkiego kakao
- 60 g suszonych owoców (u mnie wiśnie, żurawina)
- 40 g dropsów czekoladowych (u mnie mix mlecznych i deserowych)
PRZYGOTOWANIE
- W misie umieszczamy wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i dropsów czekoladowych. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone owoce (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz dropsy czekoladowe. Ponownie mieszamy, ale tylko chwilę, żeby nie uszkodzić owoców.
- Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie formujemy 12-15 ciasteczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut w tsmeparturze 180 stopni grzanie góra-dół.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂