Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek
Kruche ciasteczka rożki bez glutenu i jajek z marmoladą, dżemem, czekoladą lub z czym tylko chcecie. Ja osobiście polecam z lekko kwaśnym dżemem np z czerwonej lub czarnej porzeczki, gdyż takie ciasteczka smakowały nam najlepiej. Z czekoladą według mnie wyszły za bardzo mdłe, ale jak kto lubi 🙂 Żeby ciasto dobrze się wałkowało musi być schłodzone, w innym przypadku będzie miękkie i przyklejało się do stolnicy i wałka.
Nie wiem, ile czasu ciasteczka można przechowywać, gdyż za każdym razem rożki znikały w przeciągu dnia.
Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek
Składniki na około 25-35 sztuk
- 80 g serka homogenizowanego naturalnego
- 20 g cukru pudru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 160 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
- 30 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
- dodatkowo jako nadzienie: dżem, marmolada, owoce, czekolada…
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy serek homogenizowany, mieszamy. Na koniec dodajemy mąki i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zbieramy szpatułką lub łyżką, zagniatamy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Zimne ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkujemy na grubość około 2 mm. Matę lub stolnicę podsypujemy mąką np skrobią, żeby ciasto nie przykleiło się do spodu. Z placka wycinamy kwadraty o boku około 4-5 cm, polecam zrobić to nożem do pizzy. Na środku każdego umieszczamy dżem a następnie dwa przeciwległe rogi sklejamy ze sobą. RADA – jeśli ciasto nie będzie się chciało kleić (u mnie często, ponieważ podczas wałkowania podsypywałam mąką ziemniaczaną) polecam krańce rogów delikatnie zmoczyć mlekiem.
- Zwinięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy: ok 15-20 minut w 180 stopniach grzanie góra dół lub około 12-14 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, albo do lekkiego zarumienienia się.
- Upieczone studzimy na kratce.
Smacznego 🙂