- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bezglutenowe na śmietanie. Kiedy je przygotowywałam za pierwszym razem, nie użyłam nawet miksera. Wszytko wymieszałam rózgą kuchenną i ciasto wyszło super. W składzie są tylko trzy łatwo dostępne mąki – kukurydziana, ryżowa oraz skrobia ziemniaczana.

Do ciasta można dodać owoce mrożone – czas pieczenia może się wtedy odrobinę wydłużyć. Zamiast borówek można dać inne owoce, aczkolwiek według mnie najlepsze jest właśnie z nimi.  Robiłam to ciasto z rabarbarem oraz z truskawkami. Było dobre, ale z borówkami najlepsze.

Jak długo można przechowywać? U mnie po dwóch dniach już nic nie było, ale podejrzewam, że do 3 dni ciasto powinno być dobre.

 

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

Składniki na blachę 18×18 cm

Dodatkowo na kruszonkę

PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce myjemy i odstawiamy, żeby wyschły. Składniki na kruszonkę (masło, mąka, migdały i cukier) mieszamy i również odstawiamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół.
  2. W misce umieszczamy miękkie masło i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąki, sodę oraz proszek. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce oraz kruszonkę.
  4. Pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka.
  5. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂