Ciasto bezglutenowe z porzeczkami
Kolejne szybkie i mega proste ucierane ciasto z owocami. Tym razem są to czarne porzeczki, ale mogą być również czerwone czy też inne owoce. Owoce mogą być świeże lub mrożone – mrożonych nie odmrażajcie wcześniej. Jeśli podczas pieczenie kruszonka (w całości lub częściowo) zatopi się w cieście, nie martwcie się. Mi to się zdarzyło nie raz. Dzieje się tak, gdy surowe ciasto jest zbyt rzadkie – mąki różnych producentów inaczej chłoną płyny i pomimo użycia takiej samej ilości składników Wasze ciasto bezglutenowe z porzeczkami może mieć inną konsystencję. W smaku ciasto będzie takie samo, tylko z wyglądu inne.
Świeżość. Pierwszego i drugiego dnia ciasto jest najlepsze. W kolejnych dniach natomiast, w konsystencji przypomina babkę, jest bardziej suche i kruche. Ja odświeżam je wtedy w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu ponownie jest miękkie i ciepłe.
Ciasto bezglutenowe z porzeczkami
Składniki na formę 18×18 cm lub tortownicę 21 cm
CIASTO
- 2 jajka rozmiar M
- 80 g miękkiego masła
- 120 g śmietany 18%
- 50-70 g cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru lub 35 g skrobi kukurydzianej
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
- 250 g porzeczki
KRUSZONKA
- 20 g zimnego masła
- 40 g mąki np
- 30 g owsianej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Porzeczki myjemy, obieramy i lekko osuszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy na 175 st grzanie góra dół.
- Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i krótko mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz porzeczek i mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Do surowego ciasta dodajemy połowę porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do formy i na wierzchu układamy pozostałe owoce.
- Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki. Następnie posypujemy nią wierzch ciasta.
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Przed wyciągnięciem polecam sprawdzić za pomocą np bambusowego patyczka czy ciasto jest upieczone w środku.
- Upieczone pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Chodzi o zwykła śmietanę 18 czy śmietankę ?
Zwykłam śmietana, kwaśna 18%. Może być też jogurt śmietanowy np firmy Maluta.
Ciasto przelewamy?
Mi wyszła dość gęsta masa 😮 dlaczego
Z tego co pamiętam, to moje ciasto było konsystencji gęstego jogurtu/rzadszego budyniu. Dużo zależy od mąk. Niektóre mąki chłoną płyny mocniej, inne słabiej. Mąki np firmy Bezgluten pochłaniają płyny mocniej, wiec konsystencje ciast na tych mąkach będą gęstsze.
Użyłam schar mix b i kokosowa 😊 ostatecznie i tak pięknie wyrosło i było pyszne ❤️
No i mamy odpowiedź dlaczego konsystencja była inna. Mąka kokosowa bardzo mocno chłonie płyny, dlatego ciasto było gęstsze 🙂 Najważniejszy efekt końcowy, super że ciasto smakowało 🙂
Może jestem w błędzie ale od kiedy proszek do pieczenia który jest w przepisie jest bez glutenu?
Jest wiele proszków do pieczenia w wersji bez glutenu. Firmy Celiko, Balviten, Dr Oetker (tylko ten z przekreślonym kłosem) i wiele innych.
Pozdrawiam