DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto bezglutenowe z porzeczkami

Sylwia

Ciasto bezglutenowe z porzeczkami

Kolejne szybkie i mega proste ucierane ciasto z owocami. Tym razem są to czarne porzeczki, ale mogą być również czerwone czy też inne owoce. Owoce mogą być świeże lub mrożone – mrożonych nie odmrażajcie wcześniej. Jeśli podczas pieczenie kruszonka (w całości lub częściowo) zatopi się w cieście, nie martwcie się. Mi to się zdarzyło nie raz. Dzieje się tak, gdy surowe ciasto jest zbyt rzadkie – mąki różnych producentów inaczej chłoną płyny i pomimo użycia takiej samej ilości składników Wasze ciasto bezglutenowe z porzeczkami może mieć inną konsystencję. W smaku ciasto będzie takie samo, tylko z wyglądu inne.

Świeżość. Pierwszego i drugiego dnia ciasto jest najlepsze. W kolejnych dniach natomiast, w konsystencji przypomina babkę, jest bardziej suche i kruche. Ja odświeżam je wtedy w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu ponownie jest miękkie i ciepłe.

 

Ciasto bezglutenowe z porzeczkami

Składniki na formę 18×18 cm lub tortownicę 21 cm

CIASTO

  • 2 jajka rozmiar M
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g śmietany 18%
  • 50-70 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru lub 35 g skrobi kukurydzianej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki owsianej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 250 g porzeczki

KRUSZONKA

  • 20 g zimnego masła
  • 40 g mąki np
    • 30 g owsianej
    • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Porzeczki myjemy, obieramy i lekko osuszamy.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy na 175 st grzanie góra dół.
  3. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i krótko mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz porzeczek i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  4. Do surowego ciasta dodajemy połowę porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do formy i na wierzchu układamy pozostałe owoce.
  5. Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki. Następnie posypujemy nią wierzch ciasta. 
  6. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Przed wyciągnięciem polecam sprawdzić za pomocą np bambusowego patyczka czy ciasto jest upieczone w środku.
  7. Upieczone pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Ciasto bezglutenowe z porzeczkami

 

Zobacz również

2 komentarze

Rafal 14/08/2022 - 09:03

Może jestem w błędzie ale od kiedy proszek do pieczenia który jest w przepisie jest bez glutenu?

Odpowiedz
Sylwia 14/08/2022 - 22:01

Jest wiele proszków do pieczenia w wersji bez glutenu. Firmy Celiko, Balviten, Dr Oetker (tylko ten z przekreślonym kłosem) i wiele innych.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj