- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto bezglutenowe z porzeczkami

Ciasto bezglutenowe z porzeczkami

Kolejne szybkie i mega proste ucierane ciasto z owocami. Tym razem są to czarne porzeczki, ale mogą być również czerwone czy też inne owoce. Owoce mogą być świeże lub mrożone – mrożonych nie odmrażajcie wcześniej. Jeśli podczas pieczenie kruszonka (w całości lub częściowo) zatopi się w cieście, nie martwcie się. Mi to się zdarzyło nie raz. Dzieje się tak, gdy surowe ciasto jest zbyt rzadkie – mąki różnych producentów inaczej chłoną płyny i pomimo użycia takiej samej ilości składników Wasze ciasto bezglutenowe z porzeczkami może mieć inną konsystencję. W smaku ciasto będzie takie samo, tylko z wyglądu inne.

Świeżość. Pierwszego i drugiego dnia ciasto jest najlepsze. W kolejnych dniach natomiast, w konsystencji przypomina babkę, jest bardziej suche i kruche. Ja odświeżam je wtedy w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu ponownie jest miękkie i ciepłe.

 

Ciasto bezglutenowe z porzeczkami

Składniki na formę 18×18 cm lub tortownicę 21 cm

CIASTO

KRUSZONKA

PRZYGOTOWANIE

  1. Porzeczki myjemy, obieramy i lekko osuszamy.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy na 175 st grzanie góra dół.
  3. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i krótko mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz porzeczek i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  4. Do surowego ciasta dodajemy połowę porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do formy i na wierzchu układamy pozostałe owoce.
  5. Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki. Następnie posypujemy nią wierzch ciasta. 
  6. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Przed wyciągnięciem polecam sprawdzić za pomocą np bambusowego patyczka czy ciasto jest upieczone w środku.
  7. Upieczone pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂