Ciasto bezglutenowe z porzeczkami
Kolejne szybkie i mega proste ucierane ciasto z owocami. Tym razem są to czarne porzeczki, ale mogą być również czerwone czy też inne owoce. Owoce mogą być świeże lub mrożone – mrożonych nie odmrażajcie wcześniej. Jeśli podczas pieczenie kruszonka (w całości lub częściowo) zatopi się w cieście, nie martwcie się. Mi to się zdarzyło nie raz. Dzieje się tak, gdy surowe ciasto jest zbyt rzadkie – mąki różnych producentów inaczej chłoną płyny i pomimo użycia takiej samej ilości składników Wasze ciasto bezglutenowe z porzeczkami może mieć inną konsystencję. W smaku ciasto będzie takie samo, tylko z wyglądu inne.
Świeżość. Pierwszego i drugiego dnia ciasto jest najlepsze. W kolejnych dniach natomiast, w konsystencji przypomina babkę, jest bardziej suche i kruche. Ja odświeżam je wtedy w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu ponownie jest miękkie i ciepłe.
Ciasto bezglutenowe z porzeczkami
Składniki na formę 18×18 cm lub tortownicę 21 cm
CIASTO
- 2 jajka rozmiar M
- 80 g miękkiego masła
- 120 g śmietany 18%
- 50-70 g cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru lub 35 g skrobi kukurydzianej
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
- 250 g porzeczki
KRUSZONKA
- 20 g zimnego masła
- 40 g mąki np
- 30 g owsianej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Porzeczki myjemy, obieramy i lekko osuszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy na 175 st grzanie góra dół.
- Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i krótko mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz porzeczek i mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Do surowego ciasta dodajemy połowę porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do formy i na wierzchu układamy pozostałe owoce.
- Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki. Następnie posypujemy nią wierzch ciasta.
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Przed wyciągnięciem polecam sprawdzić za pomocą np bambusowego patyczka czy ciasto jest upieczone w środku.
- Upieczone pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂