DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami

Sylwia

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami 

Jedno z lepszych ciast jakie udało mi się ostatnio upiec. Powstało spontanicznie, ponieważ kończył się termin ważności serka. To właśnie dzięki niemu oraz sporej ilości truskawek ciasto jest wilgotne. Nawet następnego dnia jest bardzo dobre. Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami jest szybkie i bardzo proste w przegotowaniu. Nie potrzebujecie miksera, wszystko można wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Nie polecam pomijać sody, gdyż bez niej ciasto jest bardziej zbite. Z owocami również nie przesadzajcie, ponieważ duża ilość spowoduje, że ciasto mniej urośnie.

 

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami

Składniki na blachę 18×18 cm

  • 250 g ricotty w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 75 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 budyń bez cukru np waniliowy lub śmietanowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • 200-250 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Truskawki myjemy a następnie osuszamy. Większe przekrawamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Nie polecam rozdrabniać ich na malutkie kawałki, według mnie lepiej sprawdzają się większe części.
  2. W misce umieszczamy serek, jajka, masło, cukier i dokładnie mieszamy. Mieszać należy krótko, tylko do połączenia się składników. Ja wszystko mieszałam za pomocą rózgi kuchennej, nie potrzebowałam miksera.
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz truskawek) i ponownie mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy a na wierzchu układamy owoce.
  5. Pieczemy 45-50 minut lub do suchego patyczka. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika radzę sprawdzić za pomocą patyczka czy nie jest surowe.
  6. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami

Zobacz również

4 komentarze

Dorota 01/06/2021 - 19:07

Pyyyyyyyszne

Odpowiedz
Martyna 01/06/2021 - 18:04

Witam.
Ciasto wygląda przepysznie! Chętnie wypróbuję przepis. Mam tylko mały dylemat bo poza glutenem muszę wykluczyć też jajka. Czy ma Pani jakiś pomysł jak najprościej zastąpić JE w tym konkretnym przepisie?
Pozdrawiam,
Martyna

Odpowiedz
Sylwia 02/06/2021 - 07:26

Witam.
Może odrobina rozgniecionego banana lub trochę musu jabłkowego? Szczerze to bardzo rzadko piekę bez jajek, nie znam się na zamiennikach. Wiem, że niektórzy jajko zamieniają na mielone siemię lniane lub nasiona chia. Ale jak zachowa się ciasto z tymi zamiennikami, to niestety nie wiem.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Martyna 13/06/2021 - 08:27

Dziękuję za odpowiedź.
Będę próbować pewnie z siemieniem, bo ten zamiennik najczęściej stosuję. Jeśli się uda, podzielę się 😁

Odpowiedz

Skomentuj