Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoUcierane

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami

Sylwia 01/06/2021
Sylwia 01/06/2021

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami 

Jedno z lepszych ciast jakie udało mi się ostatnio upiec. Powstało spontanicznie, ponieważ kończył się termin ważności serka. To właśnie dzięki niemu oraz sporej ilości truskawek ciasto jest wilgotne. Nawet następnego dnia jest bardzo dobre. Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami jest szybkie i bardzo proste w przegotowaniu. Nie potrzebujecie miksera, wszystko można wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Nie polecam pomijać sody, gdyż bez niej ciasto jest bardziej zbite. Z owocami również nie przesadzajcie, ponieważ duża ilość spowoduje, że ciasto mniej urośnie.

 

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami

Składniki na blachę 18×18 cm

  • 250 g ricotty w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 75 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 100-120 g mąki ryżowej
  • 1 budyń bez cukru np waniliowy lub śmietanowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • 150-200 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Truskawki myjemy a następnie osuszamy. Większe przekrawamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Nie polecam rozdrabniać ich na malutkie kawałki, według mnie lepiej sprawdzają się większe części.
  2. W misce umieszczamy serek, jajka, masło, cukier i dokładnie mieszamy. Mieszać należy krótko, tylko do połączenia się składników. Ja wszystko mieszałam za pomocą rózgi kuchennej, nie potrzebowałam miksera.
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz truskawek) i ponownie mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy a na wierzchu układamy owoce.
  5. Pieczemy 45-50 minut lub do suchego patyczka. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika radzę sprawdzić za pomocą patyczka czy nie jest surowe.
  6. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Ciasto bezglutenowe z ricottą i truskawkami

2021owocericottatruskawki
4 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowy sernik z truskawkami
następny post
Bezglutenowe ciasteczka budyniowe

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

4 komentarze

Dorota 01/06/2021 - 19:07

Pyyyyyyyszne

Odpowiedz
Martyna 01/06/2021 - 18:04

Witam.
Ciasto wygląda przepysznie! Chętnie wypróbuję przepis. Mam tylko mały dylemat bo poza glutenem muszę wykluczyć też jajka. Czy ma Pani jakiś pomysł jak najprościej zastąpić JE w tym konkretnym przepisie?
Pozdrawiam,
Martyna

Odpowiedz
Sylwia 02/06/2021 - 07:26

Witam.
Może odrobina rozgniecionego banana lub trochę musu jabłkowego? Szczerze to bardzo rzadko piekę bez jajek, nie znam się na zamiennikach. Wiem, że niektórzy jajko zamieniają na mielone siemię lniane lub nasiona chia. Ale jak zachowa się ciasto z tymi zamiennikami, to niestety nie wiem.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Martyna 13/06/2021 - 08:27

Dziękuję za odpowiedź.
Będę próbować pewnie z siemieniem, bo ten zamiennik najczęściej stosuję. Jeśli się uda, podzielę się 😁

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca