DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Sylwia

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Jeden z dłużej powstających przepisów 😉 Eksperymentowałam z nim kilka tygodni, ponieważ za każdym razem coś było nie tak. Albo zbyt suchy i kruchy, albo zakalec, albo cały środek opadł. Aż któregoś dnia, robiąc chleb tostowy spieszyłam się i nie dodałam dwóch składników, które zaważyły na smaku i wyglądzie chleba. Był bardziej kruchy i opadł pośrodku. Zrozumiałam co robiłam źle i postanowiłam spróbować z plackiem drożdżowym jeszcze raz. Opłaciło się, bo ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu wyszło pyszne. Lekko słodkie (można dodać więcej cukru, jeśli chcecie) pulchne, mocno wyrośnięte.

Świeżość. U mnie ciasto wytrzymało 24 godziny – po tym czasie nadal było dobre.

Ciasto jest delikatne, dlatego nie polecam robić go z owocami, może wtedy opaść. Kruszonka jest lekka, dlatego zdecydowanie bardziej  się nadaje.

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Składniki na blachę 25×10 cm

  • 2 duże jajka
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 200 g lekko ciepłego mleka (ok 40 stopni)
  • 50 g cukru (można więcej)
  • 5 g suchych drożdży
  • 8 g łusek babki jajowatej
  • 310 g mąki bezglutenowej np
    • 100 g mąki ryżowej (u mnie firmy Balviten)
    • 90 g tapioki
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Kruszonka*

  • 10 g masła
  • 10-15 g cukru
  • 15 g mąki owsianej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

*z takiej ilości składników kruszonki wychodzi mało. Ponieważ ciasto jest delikatne, nie polecam obsypywać go większą ilością kruszonki.

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, mleko, masło oraz ocet i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Odstawiamy na około 5 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie ciasto wyrastało godzinę.

  • W czasie kiedy ciasto wyrasta robimy kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki.
  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy mlekiem, obsypujemy kruszonką i odstawiamy na 10-15 minut – czas nagrzewania piekarnika.

  • Pieczemy 30-40 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, nie polecam kroić gorącego.

Smacznego 🙂

**Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Zobacz również

6 komentarzy

Malgorzata 17/05/2022 - 16:19

Zastanawiam się, czy można zostawić do wyrośnięcia na noc. Jak Pani myśli? Dziękuję za inspirację:)

Odpowiedz
Sylwia 17/05/2022 - 16:47

Witam,
Na zewnątrz na pewno nie, bo przerośnie. W lodówce natomiast nigdy nie próbowałam, ale wiem, że są osoby, które tak robią.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malgorzata 18/05/2022 - 12:31

Drożdżówka wyszła pyszna! Smak, konsystencja wszystko super. Dziękuję za podzielebie się przepisem:)

Odpowiedz
Katarzyna 17/05/2021 - 14:53

Czym mogę zastąpić tapioka? Mam make kasztanowa, owsiana, kukurydziana, gryczana i skrobie kukurydziana. Czy coś się z tych mak/skrobii nadaje?

Odpowiedz
Sylwia 17/05/2021 - 19:44

Witam,
Najbliższa tapioce jest skrobia kukurydziana, więc ją polecam jako zamiennik.

Odpowiedz
Katarzyna 17/05/2021 - 19:45

Dziękuję

Odpowiedz

Skomentuj