Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu
Jeden z dłużej powstających przepisów 😉 Eksperymentowałam z nim kilka tygodni, ponieważ za każdym razem coś było nie tak. Albo zbyt suchy i kruchy, albo zakalec, albo cały środek opadł. Aż któregoś dnia, robiąc chleb tostowy spieszyłam się i nie dodałam dwóch składników, które zaważyły na smaku i wyglądzie chleba. Był bardziej kruchy i opadł pośrodku. Zrozumiałam co robiłam źle i postanowiłam spróbować z plackiem drożdżowym jeszcze raz. Opłaciło się, bo ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu wyszło pyszne. Lekko słodkie (można dodać więcej cukru, jeśli chcecie) pulchne, mocno wyrośnięte.
Świeżość. U mnie ciasto wytrzymało 24 godziny – po tym czasie nadal było dobre.
Ciasto jest delikatne, dlatego nie polecam robić go z owocami, może wtedy opaść. Kruszonka jest lekka, dlatego zdecydowanie bardziej się nadaje.
Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu
Składniki na blachę 25×10 cm
- 2 duże jajka
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła
- 200 g lekko ciepłego mleka (ok 40 stopni)
- 50 g cukru (można więcej)
- 5 g suchych drożdży
- 8 g łusek babki jajowatej
- 310 g mąki bezglutenowej np
- 100 g mąki ryżowej (u mnie firmy Balviten)
- 90 g tapioki
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej (u mnie firmy Balviten)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Kruszonka*
- 10 g masła
- 10-15 g cukru
- 15 g mąki owsianej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
*z takiej ilości składników kruszonki wychodzi mało. Ponieważ ciasto jest delikatne, nie polecam obsypywać go większą ilością kruszonki.
PRZYGOTOWANIE
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, mleko, masło oraz ocet i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Odstawiamy na około 5 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie ciasto wyrastało godzinę.
- W czasie kiedy ciasto wyrasta robimy kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy mlekiem, obsypujemy kruszonką i odstawiamy na 10-15 minut – czas nagrzewania piekarnika.
- Pieczemy 30-40 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, nie polecam kroić gorącego.
Smacznego 🙂
**Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.
8 komentarzy
Czy mleko można zastąpić jakimś mlekiem roślinnym a masło roślinną margaryną?
Tak, można. Piekłam to ciasto na napoju (chyba) ryżowym i wyszło bez problemu.
Zastanawiam się, czy można zostawić do wyrośnięcia na noc. Jak Pani myśli? Dziękuję za inspirację:)
Witam,
Na zewnątrz na pewno nie, bo przerośnie. W lodówce natomiast nigdy nie próbowałam, ale wiem, że są osoby, które tak robią.
Pozdrawiam
Drożdżówka wyszła pyszna! Smak, konsystencja wszystko super. Dziękuję za podzielebie się przepisem:)
Czym mogę zastąpić tapioka? Mam make kasztanowa, owsiana, kukurydziana, gryczana i skrobie kukurydziana. Czy coś się z tych mak/skrobii nadaje?
Witam,
Najbliższa tapioce jest skrobia kukurydziana, więc ją polecam jako zamiennik.
Dziękuję