- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Jeden z moich ulubionych rodzajów ciast, czyli jogurtowe. Szybkie, proste a do tego mega smaczne. Dziś z dodatkiem owoców sezonowych czyli rabarbar i truskawki. Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami jak większość moich wypieków jest lekko słodkie, dlatego po wystudzeniu opcjonalnie można obsypać je cukrem pudrem. Polecam zrobić je z dodatkiem budyniu śmietankowego, który dodaje fajnego aromatu. Ze skrobią również jest dobre, ale według mnie z budyniem lepsze.

Mąka owsiana. Można zastąpić ją mąką kukurydzianą, jaglaną lub inną, którą możecie jeść. Pamiętajcie tylko, że np mąka kukurydziana czy jaglana mogą dodać charakterystycznego dla tych mąk posmaku . Dodatkowo mąka kukurydziana należy do tych suchy, więc ciasto z nią może szybciej zrobić się kruche.

Świeżość. Dzięki dużej ilości owoców ciasto długo zachowuje świeżość. Po 48 godzinach od upieczenia nadal jest dobre 🙂

 

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Składniki na tortownicę 24-25 cm

Jogurt wyciągnęłam 30 minut wcześniej z lodówki, pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, u mnie paski max 1 cm. Tak samo postępujemy z truskawkami, większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce umieszczamy jogurt, olej, jajka i mieszamy. Dodajemy suche suche składniki i mieszamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ocet.
  4. Około 200 gramów rabarbaru dodajemy do ciasta i mieszamy. Wymieszane ciasto przekładamy na blachę. Pozostałe owoce – rabarbar i truskawki układamy na wierzchu ciasta.
  5. Ciasto pieczemy 40-45 minut. Przed wyciągnięciem blachy z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem np bambusowym czy ciasto jest upieczone w środku.
  6. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂