- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek

Ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek

Piekłam je cztery razy. Za pierwszym i drugim, pomimo, iż w składzie były jajka i powidła śliwkowe, ciasto było suche. Na tyle, że bez dżemu ciężko było je zjeść 😉 Za trzecim razem, postanowiłam, że jajka zamienię na puree z batata. Niestety przedobrzyłam z ilością i zamiast pulchnego ciasta, otrzymałam zakalec. Za czwartym, nareszcie się udało 🙂 Dobrze, że batat był na tyle duży, że wystarczyło go na próbę trzy i cztery 🙂

Puree z batata jest tutaj kluczowym składnikiem. Najlepiej, żeby było to puree z pieczonego ziemniaka – batata kroimy na pół, skórkę zostawiamy i pieczemy w 180 stopniach tak długo, aż będzie miękki. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę.  Jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść słodkich ziemniaków, możecie je zamienić, ale tylko na coś o podobnej konsystencji, czyli np puree z dyni, z bardziej wodnistego ziemniaka lub ostatecznie z banana, aczkolwiek on jest raczej rzadszy.

Ciasto jest mocno kakaowe. Smakuje trochę jak deserowa czekolada. Dodatkowo, według mnie jest masło słodkie, dlatego polecam obsypać je cukrem pudrem, oblać mleczną polewą lub jeść z dżemem, my tak robimy. Jeśli zdecydujecie się na cukier puder, nie zdziwcie się, jeśli następnego dnia wierzch nie będzie biały a żółty lub pomarańczowy. Możecie wybrać też najłatwiejszą opcję, czyli po prostu dodać więcej cukru.

Ciasto można upiec w większej formie, np 25×10 cm. Pamiętajcie tylko, że w tym przypadku należy skrócić czas pieczenia, żeby nie wysuszyć i nie przypiec ciasta. Po 30 minutach polecam sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone.

 

Ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 20×10 lub 25×10

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszać suche składniki – mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej, wymieszać puree z batata z olejem, cukrem i połową mleka. Następnie dodać wcześniej wymieszane suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pozostałe mleko, ocet i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Przy większej formie, czas pieczenia może się skrócić.
  5. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj: