Ciasto kakaowe z bananami
Coś a’la chlebek bananowy tylko z modyfikacjami. Ciasto jest przepyszne. Mocno kakaowe, wilgotne, delikatnie słodkie. Piekłam je dwa razy. Za każdym razem znikało w mig, więc nawet nie jestem w stanie napisać ja długo zachowuje świeżość. Dwa dni na pewno, ale jakie jest w dniach kolejny, tego niestety nie wiem. Ciasto kakaowe z bananami możecie po wystudzeniu polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub zjeść bez żadnych dodatków. Do środka można dodać orzechy np laskowe będą super pasować, u mnie ze względu na alergie orzechów brak.
A tutaj chleb bananowy w wersji bez glutenu i nabiału – Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału.
Ciasto kakaowe z bananami – składniki i przygotowanie
Składniki na blachę 20×10 cm
- 2 jajka (u mnie duże M)
- 40 g oleju np rzepakowego
- 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skórki)
- 100 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 40 g cukru
- 15 g gorzkiego kakao
- 120 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki owsianej bezglutenowej (Pięć Przemian)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
- 50-60 g czekolady (u mnie mix mlecznej i deserowej)
PRZYGOTOWANIE (mieszałam ręcznie)
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy do nich jogurt, olej, jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
- Do mokrych składników dodajemy mąki, cukier, kakao, środki spulchniające i ocet. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki, mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierzem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni grzanie góra dół przez około 60 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika polecam sprawdzić np patyczkiem bambusowym czy jest wypieczone.
- Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą czekoladową lub zostawiamy bez niczego.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Hej 🙂 Być może głupie pytanie, ale czy można składniki mieszać mikserem np na wolnych obrotach?
Hej. Tak, można. Tylko nie miksuj za długo, tylko do połączenia się składników.
Jaką mąką zastąpić mąkę owsianą?
Mąka kukurydzianą, sorgo lub dać więcej ryżowej.