Ciasto kakaowe z bananami
Coś a’la chlebek bananowy tylko z modyfikacjami. Ciasto jest przepyszne. Mocno kakaowe, wilgotne, delikatnie słodkie. Piekłam je dwa razy. Za każdym razem znikało w mig, więc nawet nie jestem w stanie napisać ja długo zachowuje świeżość. Dwa dni na pewno, ale jakie jest w dniach kolejny, tego niestety nie wiem. Ciasto kakaowe z bananami możecie po wystudzeniu polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub zjeść bez żadnych dodatków. Do środka można dodać orzechy np laskowe będą super pasować, u mnie ze względu na alergie orzechów brak.
A tutaj chleb bananowy w wersji bez glutenu i nabiału – Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału.
Ciasto kakaowe z bananami – składniki i przygotowanie
Składniki na blachę 20×10 cm
- 2 jajka (u mnie duże M)
- 40 g oleju np rzepakowego
- 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skórki)
- 100 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 40 g cukru
- 15 g gorzkiego kakao
- 120 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki owsianej bezglutenowej (Pięć Przemian)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
- 50-60 g czekolady (u mnie mix mlecznej i deserowej)
PRZYGOTOWANIE (mieszałam ręcznie)
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy do nich jogurt, olej, jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
- Do mokrych składników dodajemy mąki, cukier, kakao, środki spulchniające i ocet. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki, mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierzem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni grzanie góra dół przez około 60 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika polecam sprawdzić np patyczkiem bambusowym czy jest wypieczone.
- Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą czekoladową lub zostawiamy bez niczego.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Hej 🙂 Być może głupie pytanie, ale czy można składniki mieszać mikserem np na wolnych obrotach?
Hej. Tak, można. Tylko nie miksuj za długo, tylko do połączenia się składników.
Bardzo dobre i szybkie ciasto. Dodalam jeszcze trochę orzechów pekan. Dziękuję za kolejny przepis, Pani strona naprawdę bardzo mi pomogła na początku przygody z dietą bezglutenową!
Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje. Z orzechami zapewne jeszcze lepsze niż moje 🙂 Niestety nie mogę ich jeść, dlatego moje bez 🙁
Jaką mąką zastąpić mąkę owsianą?
Mąka kukurydzianą, sorgo lub dać więcej ryżowej.