Ciasto kawowe bez glutenu
Przepyszne ciasto na biszkopcie z masą śmietanową i kawową. Ciasto jest delikatnie słodkie – jeśli preferujecie słodsze wypieki, dodajcie do masy więcej cukru pudru. Dodatek dżemu o smaku wiśni dodaje kwaśnego posmaku, dlatego nie polecam z niego rezygnować. Ciasto kawowe bez glutenu nie należy do ciast lekkich. Pomimo iż jest na biszkopcie, to ilość masy na bazie kremówki sprawia, że ciasto jest bardziej jak torcik.
Jeśli nie możecie jeść owsa, w biszkopcie mąkę owsianą zastąpcie mąką ryżową.
Ciasto z opisu może wydawać się czasochłonne i skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste w przygotowaniu. Jeśli chcecie skrócić sobie czas przygotowania, masę jasną i kawową możecie przygotować w tym samym czasie. Ubijacie całą kremówkę z cukrem pudrem, potem dodajcie żelatynę i dzielicie na dwie części. Jedną wykładacie na dżem a do drugiej dodajcie kawę. W opisie przygotowania masy podzieliłam na dwa etapy, ale zróbcie jak Wam wygodniej 🙂
Ciasto kawowe bez glutenu – składniki i przygotowanie
Składniki na blachę 18×18 cm lub tortownicę 20-21 cm
Biszkopt
- 2 jajka M (białka i żółtka osobno)
- 50 g cukru
- 10 g gorzkiego kakao
- 45 g maki bezglutenowej np
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g owsianej bez glutenu
- 20 g mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasączenie
- 40-50 g naparu z kawy
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
Masa śmietanowa
- 250 g ziemnej kremówki
- 6 g żelatyny + 20 g chłodnej wody
- 20 g cukru pudru
Masa kawowa
- 250 g kremówki
- 7 g żelatyny + 20 g chłodnej wody
- 40 ml mocnego naparu z kawy (u mnie 1 espresso)
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo
- 150-200 g dżemu wiśniowego (może być inny, ale najlepiej sprawdzi się kwaśny)
- starta gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
- W misce łączymy wszystkie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce.
- Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 2-3 minuty.
- Dodajemy mieszankę suchych składników (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Ciasto po wymieszaniu nadal powinno być puszyste. Następnie ciasto przelewany na blaszkę i wyrównujemy.
- Biszkopty pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyciągamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Przed wyciągnięciem z piekarnika polecam sprawdzić czy biszkopt jest wypieczony, za pomocą np patyczka bambusowego.
- Zimny biszkopt wyciągamy z blaszki – przed wyciągnięciem boki obkrójcie nożem do masła i powoli ściągamy papier.
- Biszkopt ponownie umieszczamy w blaszce – ja położyłam go do góry nogami, żeby spód użyć jako górną warstwę.
- Nasączamy naparem z kawy a następnie smarujemy dżemem.
Masa śmietanowa
- Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy (nie gotujemy) mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia – ponieważ żelatyny jest bardzo mało, należy ją odstawić tylko na chwilkę, inaczej zrobi się gęsta.
- Zimą kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec, cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy krótko, uważając, żeby nie przebić śmietanki.
- Gotową masę wykładamy na dżem, wyrównujemy. Podczas przygotowywania kolejnej warstwy ciasto wkładamy do lodówki.
Masa kawowa
- Kawę zaparzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – musi być chłodna, nie może być letnia.
- Podobnie jak w masie śmietanowej żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy. Następnie podgrzewamy i odstawiamy aż przestygnie.
- Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec, cały czas miksując wlewamy najpierw żelatynę a póżniej kawę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników.
- Gotową masę kawową wykładamy na jasną masę, wyrównujemy.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Smacznego 🙂