- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto kawowe bez glutenu

Ciasto kawowe bez glutenu

Przepyszne ciasto na biszkopcie z masą śmietanową i kawową. Ciasto jest delikatnie słodkie – jeśli preferujecie słodsze wypieki, dodajcie do masy więcej cukru pudru. Dodatek dżemu o smaku wiśni dodaje kwaśnego posmaku, dlatego nie polecam z niego rezygnować. Ciasto kawowe bez glutenu nie należy do ciast lekkich. Pomimo iż jest na biszkopcie, to ilość masy na bazie kremówki sprawia, że ciasto jest bardziej jak torcik.

Jeśli nie możecie jeść owsa, w biszkopcie mąkę owsianą zastąpcie mąką ryżową.

Ciasto z opisu może wydawać się czasochłonne i skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste w przygotowaniu. Jeśli chcecie skrócić sobie czas przygotowania, masę jasną i kawową możecie przygotować w tym samym czasie. Ubijacie całą kremówkę z cukrem pudrem, potem dodajcie żelatynę i dzielicie na dwie części. Jedną wykładacie na dżem a do drugiej dodajcie kawę. W opisie przygotowania masy podzieliłam na dwa etapy, ale zróbcie jak Wam wygodniej 🙂

 

Ciasto kawowe bez glutenu – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 18×18 cm lub tortownicę 20-21 cm

Biszkopt

Nasączenie

Masa śmietanowa

Masa kawowa

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

Masa śmietanowa

Masa kawowa

Smacznego 🙂