• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Drożdżowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Boże narodzenie, Boże narodzenie, Ciasto, Kruche i tarty, Okazje  /  04/12/2020

Ciasto krówka bez glutenu

by Sylwia
Ciasto krówka bez glutenu

Ciasto krówka bez glutenu

Znane również jako ciasto toffi czy miodownik. W oryginalnej wersji tego wypieku mamy dwie warstwy ciasta kruchego, ja natomiast wersję bezglutenową musiałam odrobinę zmodyfikować. Po upieczeniu okazało się, że ciasto miodowe jest dosyć kruche i podnoszenie go jest bardzo ryzykowne. Postanowiłam więc, że zamiast drugiej warstwy położę herbatniki, które idealnie się sprawdziły. Nie polecam z nich rezygnować, gdyż masa kajmakowa wylana bezpośrednio na krem karpatkowy po kilku godzinach zrobi się płynna.

 

Ciasto krówka bez glutenu – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto 1 placek

  • 1 małe jajko
  • 80 g zimnego masła
  • 35 g płynnego miodu
  • 30 g cukru
  • 170 g mąki bezglutenowej
    • 80 g mąki ryżowej
    • 70 g mąki owsianej
    • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki sody

Krem

  • 450 g mleka
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietanowy lub waniliowy bezglutenowy
  • 15 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • 120 -130 g herbatników bezglutenowych
  • 250 g masy kajmak – u mnie gostyńska
  • 150 – 200 g pokruszonych orzechów włoskich

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznie – ja tak zrobiłam, gdyż ciasta nie jest za dużo. Końcowa konsystencja ciasta powinna być zwarta ale klejąca się do rąk. Gotowe ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
  • Po tym czasie schłodzone ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proponuje odrywać kawałek po kawałku, spłaszczać w dłoni i układać na blaszce.
  • Ciasto pieczemy 15-17 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Upieczone wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w blaszce do całkowitego ostygnięcia – nie ruszamy ciasta, gdyż jest bardzo delikatne i może popękać.
  • Jeśli do przekładania chcecie ściagnąć papier do pieczenia (nie jest to konieczne) należy zrobić to, kiedy ciasto jest zimne. Dodatkowo nie polecam podnosić placka. Ja najpierw za pomocą długiego noża odseparowałam papier od ciasta a następnie delikatnie wyciągnęłam papier.

Krem – proponuje zacząć robić przed ciastem, gdyż budyń długo stygnie

  • Do rondelka wlewamy 300 g mleka  i ustawiamy na małym gazie. Budyń wraz ze skrobią ziemniaczaną mieszamy  w 150 g zimnego mleka. Następnie wlewamy go do ciepłego (nie gorącego) mleka, pozostawiamy na małym gazie i mieszamy do momentu zagotowania się. Gotujemy na niskiej mocy przez 2-3 minuty cały czas mieszając. Gotowy przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – budyń nie może być ciepły.

  • Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Pamiętajcie, że krem nie może być za słodki, gdyż masa kajmakowa jest bardzo słodka.

Przełożenie

  • Na cieście rozprowadzamy około 100 g masy kajmakowej. Następnie masę obsypujemy połową pokruszonych orzechów a na nie wykładamy krem budyniowy. Polecam zrobić to tak, jak pokazałam na zdjęciu – łyżeczka po łyżeczce układamy krem obok siebie a na końcu delikatnie wyrównujemy.

  • Na kremie układamy herbatniki, następnie rozprowadzamy na nich pozostały kajmak i na koniec obsypujemy orzechami.
  • Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem polecam ciasto wyciągnąć 15-20 minut wcześniej.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • budyń
  • kajmak
  • miód
  • orzechy włoskie

Zobacz wpisy

Bezglutenowy tort Oreo
Cynamonki bez glutenu

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩 Lubicie oponki 🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩

Lubicie oponki? Ja uwielbiam 🥰 Bardziej niż chrust/faworki. Zdecydowanie oponki to moje ulubione tłusto czwartkowe smakołyki 😍 

Mam nadzieję, że nie będziecie mieli problemu z ich przygotowaniem, że wszystko dobrze opisałam. Jeśli chcecie, żebym nagrała stories jak je robię, dajcie znać w komentarzu 😉 Tylko od razu ostrzegam, pewnie będzie długo i mega amatorsko, jak to u mnie bywa 😁 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenubezproblemu #bezglutenu #oponki #oponkiserowe #oponkibezglutenowe #smacznie #przepis #tłustyczwartek #bezglutenowe #blogkulinarny #dokawy #celiakia #hashimoto #wzjg #glutenfree #domowewypieki #słodycze #przepisybezglutenu #bezglutenoweżycie
🥛Smażone mleko🥛 To nic innego jak kawałk 🥛Smażone mleko🥛 

To nic innego jak kawałki gęstego i zimnego budyniu, obtoczone w panierce j usmażone na pełnym oleju. Danie zdecydowanie nie należy do lekkich, ale tak mnie zainteresowało, że postanowiłam je przygotować. Ja z mężem się zajadaliśmy - polecam w szczególności ciepłe,  natomiast  córka już nie bardzo 🤷‍♀️ 

Przepis pochodzi z książki, którą otrzymałam -  Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże. Kamila i Noemi Górny. 

Wiem, że przepis mało świąteczny, ale obiecałam go już kilka dni temu, niestety ostatnio krucho u mnie z czasem. 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #słodycze #budyń #celiakia #bg #gf #glutenfreefoods #przepisy #przepisybezglutenowe #hashimoto #blogkulinarny #alergiepokarmowe
🥟Pierogi bez glutenu 🥟 Pełno znowu pytań 🥟Pierogi bez glutenu 🥟

Pełno znowu pytań o pierogi dostaje, więc jeszcze raz 🙂 
🔹Tak, na blogu jest przepis na pierogi gryczano-ryżowe. 
🔹Lista składników podana jest na drugim zdjęciu. 
🔹W relacjach wyróżnionych zapisany jest film, w którym pokazuje jak robię te pierogi na dwa sposoby.
🔹Dokładny przepis znajduje się na blogu - możecie w miejscu szukaj wpisać „pierogi” i pojawią się wyniki, albo rozwinąć menu OKAZJE - BOŻE NARODZENIE (pokazałam na zdjęciu 4).

🔹Jeśli robiliście pierogi z tego przepisu, podzielcie się proszę opinią. Według mnie przepis jest bardzo prosty a pierogi smaczne, ale chętnie poznam też Wasze opinie 🙂

#pierogi #pierogibezglutenowe #bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #wzjg #hashimoto #swietabezglutenu #wiemcodobre #smacznie #celiakia #zdroweprzepisy #blogkulinarny #bezlaktozy #bezjajek #alergiepokarmowe #dietabezglutenowa #dietaeliminacyjna #beznabiału #glutenfree
🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎 Niest 🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎

Niestety nadal nie mam dobrze działającego piekarnika - szarlotkę upiekłam jakiś czas temu. 

🔹bez glutenu
🔹bez nabiału 
🔹bez cukru

Dla mnie, ciasto super. Kruche, delikatne, odpowiednio słodkie - przy kwaśnych jabłkach można dodać więcej syropu z agawy 🙂 

Niestety ciasto nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za mąką gryczaną, gdyż jej posmak jest mocno wyczuwalny. W poście napisałam kilka pomysłów jak można tez smak całkowicie lub częściowo wyeliminować. Niestety sama nie miałam możliwości poeksperymentować 😢

Lista składników na drugim zdjęciu a dokładny opis znajduje się na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #szarlotka #zdroweprzepisy #bezglutenudieta #bezglutenowe #ciastobezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #diabetyk #dietaeliminacyjna #beznabiału #bezlaktozy #smacznie #dokawy #domowewypieki
🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glik 🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glikemicznym 🌰

🔹Bez glutenu
🔹Bez nabiału
🔹Bez cukru

Indeks glikemiczny to około 41 🙂 

Lista składników znajduje się na 3 i 4 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezlaktozy #beznabiału #dietaeliminacyjna #dietabezdiety #dietabezglutenowa #celiakia #zdroweprzepisy #ciastobezglutenowe #ciastobezcukru #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #niskiig #hashimoto #mak #orzechy #blogkulinarny #wiemcojem #bezglutenowe #domowewypieki #dokawy #słodycze #diabetyk
🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮 Obiecałam, że 🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮

Obiecałam, że będą w tym tygodniu i ufff...zdążyłam 😁 

Zrobiłam je w dwóch wersjach: 
🔹z masą cynamonową
🔹z masą cynamonową i uprażonymi jabłkami 🍎

Jedna j druga wersja bardzo nam smakowała, ale druga ciut bardziej. Cynamonki dzięki jabłkom były bardziej wilgotne , przez co bułeczki dłużej zachowały świeżość 🥰 

Lista składników na drugim i trzecim zdjęciu a dokładny opis przygotowania znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #dietabezdiety #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa #wiemcojem #zdroweprzepisy #cynamonki #glutenfree #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #cynamon #dokawy #domowewypieki #bułkidrożdżowe #blogkulinarny #słodycze
🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczyw 🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczywiście w wersji bezglutenowej 🥰 

Lista składników na 3 i 4 zdjęciu a dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #wiemcojem #ciastobezglutenowe #wypiekibezglutenu #ciastokrówka #miodownik #kajmak #orzechywłoskie #ciastodomowe #domowewypieki #dokawy #słodkości #smacznie #glutenfree #blogkulinarny #hashimoto #dietabezglutenowa #dietabezdiety #dlaalergika #dietaeliminacyjna #bezglutenowo #krówka
🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂 Ciastecz 🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂

Ciasteczka, które wykorzystałam do zrobienia ciasta są firmy Schar. 

Na zdjęciu 2 -  środek ciacha. 
Na zdjęciu 3,4,5 lista składników. 
Zdjęcia 6,7 to przedmioty, które przydały się w tworzeniu tego tortu. 

Dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #tort #tortbezglutenowy #dietabezglutenowa #dietabezdiety #celiakia #wiemcojem #hashimoto #wzjg #glutenfree #przepisy #przepisybezglutenowe #nietolerancjepokarmowe #dokawy #domowewypieki #słodycze #smacznie #ciastobezglutenowe #blogkulinarny
🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮 Be 🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮

Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez orzechów. Ale mimo tylu wyrzeczeń ciacho wyszło pyszne 🥰 Robiłam je dwa razy. Za pierwszym razem dodałam tylko erytrytol - piernik miał lekki posmak chłodu i drapania w gardle. Za drugim pomieszałam słodziki - erytrytol i syrop z agawy. Piernik wyszedł wg mnie o wiele lepszy, smaczniejszy. 

Na blogu umieściłam dwa przepisy, na wypadek gdyby ktoś nie miał lub nie lubił syropu. 

Indeks glikemiczny piernika waha się pomiędzy 35 a 40 - dokładnie opisałam to na blogu. 

Dokładny przepis znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 a na drugim zdjęciu listę składników 🥰 

#piernik #bezglutenu #bezcukru #beznabiału #bezorzechów #bezglutenowe #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy #niskiindeksglikemiczny #dietaeliminacyjna #blogkulinarny #domowewypieki #smacznie #słodycze #hashimoto #celiakia #cukrzyca #alergiapokarmowa
🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟 Ulubiony obia 🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟

Ulubiony obiad na słodko od kilku tygodni 🥰 U mnie z nadzieniem albo owocowym (mrożone jagody) albo serowo czekoladowym. Te drugie zdecydowanie lepsze 🍫❤️ 

Ciasto na pierogi robi się na zimno. Żadnego parzenia, wrzątku i problemu z mieszaniem. Ciasto jest elastyczne, zwarte, łatwo się wałkuje i nie wysycha w 5 minut. 

Jeśli macie problem z bezglutenowymi pierogami, dajcie znać, nagram jak ja je robię 😁

Lista składników na 40-50 sztuk takich pyszności znajduje się na drugim zdjęciu, a dokładny przepis wraz z propozycją nadzienia na blogu 🔹kuchniabezglutenu.po🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #pierogi #pierogikakaowe #kakao #dietabezglutenowa #dietabezdiety #wiemcojem #zdroweprzepisy #celiakia #nasłodko #twaróg #bezjajek #bezlaktozy #alergiapokarmowa #hashimoto #pychotka #blogkulinarny
🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym 🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym🥞

Możecie je zrobić z owocami (jabłka, borówki, maliny..) orzechami, czekoladą lub jeśli wolicie to bez niczego. U mnie bez dodatku cukru, gdyż takie bardziej preferuje, ale można do ciasto dodać łyżkę lub dwie cukru i będą bardziej słodkie 🙂 

Mąkę owsianą można zamienić na mąkę kukurydzianą, należy dać jej tylko trochę więcej, ponieważ owsiana bardziej chłonie płyny 😉 

Lista składników na drugim zdjęciu, a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #dietabezglutenowa #dietabezdiety #bezcukru #alergiapokarmowa #wzjg #hashimoto #celiakia #placuszki #pancakesglutenfree #glutenfreefood #zdrowo #zdrowejedzenie #wiemcojem #śniadanie #kolacja #przekąska #przepisybezglutenowe #blogkulinarny
🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯 Bez glutenu, lakto 🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯
Bez glutenu, laktozy i jajek 😉 Szybkie i bardzo proste 💪

Lista składników standardowo na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #wegańskie #glutenfree #wiemcojem #zdroweprzepisy #bułkibezglutenu #wypiekibezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #bezlaktozy #bezjajek #wzjg #hashimoto #niejemglutenu #alergiapokarmowa #nietoleracjapokarmowa #śniadanie #pieczywobezglutenowe #kolacja #blogkulinarny
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram