- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto krówka bez glutenu

Ciasto krówka bez glutenu

Znane również jako ciasto toffi czy miodownik. W oryginalnej wersji tego wypieku mamy dwie warstwy ciasta kruchego, ja natomiast wersję bezglutenową musiałam odrobinę zmodyfikować. Po upieczeniu okazało się, że ciasto miodowe jest dosyć kruche i podnoszenie go jest bardzo ryzykowne. Postanowiłam więc, że zamiast drugiej warstwy położę herbatniki, które idealnie się sprawdziły. Nie polecam z nich rezygnować, gdyż masa kajmakowa wylana bezpośrednio na krem karpatkowy po kilku godzinach zrobi się płynna.Ciasto krówka bez glutenu jest wypiekiem słodkim i to bardzo, aczkolwiek w moim wykonaniu i tak mniej niż w oryginalnej wersji. 

 

Ciasto krówka bez glutenu 

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto 1 placek

Krem

Dodatkowo

 

Ciasto krówka bez glutenu – przygotowanie

Ciasto

Krem – proponuje zacząć robić przed ciastem, gdyż budyń długo stygnie

Przełożenie

Smacznego 🙂