Ciasto pleśniak z jabłkami
Znane również jako skubaniec czy szarpaniec. U mnie w domu najczęściej robiło się je z jabłkami lub jabłkami i cienką warstwą dżemu np porzeczkowego, ale widziałam (i jadłam) rownież wersje z samym dżemem. Mi osobiście najbardziej smakuje wersja z jabłkami, dlatego taką przygotowałam. Ciasto pleśniak z jabłkami to według mnie taka rozbudowana szarlotka. Trzy warstwy kruchego ciasta, w tym jedna kakaowa przełożone prażonymi jabłkami i bezą z białek. Bardzo Wam je polecam, bo ciasto jest przepyszne.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach
Ciasto pleśniak z jabłkami – składniki i przygotowanie
Składniki na blachę 24×24 cm
Ciasto kruche
- 220 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 170 g mąki owsianej bez glutenu (Pięć Przemian)
- 100 g mąki kukurydzianej (Sano Gluten Free)
- 100 g maki ryżowej (Sano Gluten Free)
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao (nie kopiasta)
Dodatkowo
- 4 białka
- 140-150 g drobnego cukru
- około 1,5 kg jabłek
- opcjonalnie kilka łyżek dżemu
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao umieszczamy w misce i zagniatamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Ja najczęściej ciasto takie wyrabiał w rękach, ale możecie użyć do tego miksera.
- Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części. Polecam, żeby jedna część była trochę większa, będzie to spód ciasta.
- Dwa jasne kawałki zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Do trzeciego kawałka dodajemy kakao, zagniatamy i również wkładamy do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na grubych oczkach i prażymy na patelni lub w rondelku, tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru soku.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
- Większą część ciasta jasnego rozkładamy na spodzie i opcjonalnie na bokach blachy- u mnie tylko spód. Następnie widelcem robimy dziury w kilkunastu miejscach i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 15 minut.
- Pod koniec podpiekania przygotowujemy pianę. Białka wraz z cukrem umieszczamy w miście miksera i miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka (opcjonalnie wcześniej kilka łyżek dżemu). Następnie rokładamy ciasto kakaowe – u mnie starte na grubych oczkach. Na nich układamy pianę – polecam wykładać ją łyżka po łyżce i na koniec wyrównać. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.
- Ciasto pieczmy około 50-55 minut, 180 stopni grzanie góra dół. Po 40 minutach polecam pilnować, żeby góra się nie przypiekła. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
Robiłam ostatnio, dałam jeszcze warstwę dżemu pod jabłka. Było pyszne ❤️
Ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Co zamiast białek?
Można pominąć i zrobić zwykłą szarlotkę. Można np posmarować ciemną warstwę dżemem np porzeczkowym – nigdy takiej wersji nie robiłam, więc nie wiem czy będzie dobra.
Czy musi być dżem?
Nie musi. Tak jak napisałam dżem jest opcjonalny, w mojej wersji go nie ma. Są tylko jabłka.
Dziękuję :-).
Co można dać zamiast mąki owsianej i zamiast masła? Obu składników nie mogę jeść, a ciasto wygląda smakowicie, z chęcią bym je zrobiła :-)
Zamiast masła można dać margarynę/masło roślinne. Natomiast z zamianą mąki owsianej może być ciężko, bo nie znam drugiej o podobnych właściwościach. Można spróbować zamiast owsianej dać połowę tapioki i np sorgo. Podobnie jak jest w tym przepisie https://kuchniabezglutenu.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-beza/
Najlepsza byłaby gryczana ale ona zostawi mocny posmak gryki w cieście.
Co do zamiany mąki owsianej, to wpadł mi do głowy jeszcze pomysł. Jeśli używasz łuski babki jajowatej to możesz dodać do ciasta ok 3-4 gramów. Zagęści je i spowoduje, że będzie twardsze, nie takie kruche.
Przepis na pleśniak jest doskonały, bardzo dziękuję.
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało.