Ciasto straciatella z galaretką
Kakaowy biszkopt przełożony masą z serka mascarpone i kremówki. Na wierzchu ciasta znajdują się owoce i galaretka, a w masie dodatkowo są kawałki czekolady. Ciasto straciatella z galaretką jest przepyszne. Tak posmakowało mojej rodzinie, że robiłam je już dwa razy. Za pierwszym razem do galaretki dodałam maliny i borówki a za drugim truskawki. Zarówno jedne jak i drugie owoce bardzo dobrze pasowały do ciasta.
Przypominam, że moje ciasta nie są mocno słodkie, dlatego do biszkoptu czy masy możecie dodać więcej cukru.
Ciasto straciatella z galaretką
Składniki na blachę 18×18 cm
Biszkopt
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 10 g gorzkiego kakao
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki owsianej bez glutenu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżka oleju
Masa
- 200 g schłodzonej kremówki
- 120 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru (można więcej lub mniej)
- 50 g drobnych groszków czekoladowych lub startej czekolady (mleczna lub deserowa)
- 1 śmietanofix (opcjonalnie)
Nasączenie
- 80 g wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo
- 1 galaretka (smak jaki lubisz lub masz ;))
- 450 g gorącej wody
- owoce (jakie masz, lubisz lub pasują do galaretki) np truskawki, borówki, maliny…
Ciasto straciatella z galaretką – przygotowanie
Przygotowywanie tego ciasta proponuje zacząć od zrobienia galaretki, która bardzo długo stygnie. Ja ją zrobiłam przed pieczeniem biszkoptu a i tak musiałam czekać aż zacznie gęstnieć.
1 opakowanie galaretki (u mnie smak wiśnia) zalewamy gorącą wodą (450 g), mieszamy aż cała żelatyna się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt
- Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków)
- Mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
- W misce miksera umieszczamy białka. Zaczynamy ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodajemy żółtka a po minucie 1 łyżkę oleju. Ubijamy jeszcze z 2-3 minuty. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 20 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra dół.
- Po upieczeniu zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
- Z zimnego biszkoptu delikatnie odrywamy papier a następnie nasączamy. RADA – ponieważ ciasto ma galaretkę, która lubi wyciekać z blaszki, aby mieć pewność, że nie będziemy mieli powodzi, polecam formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą.
Masa
- Zimną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietanofixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, cukier puder i krótko mieszamy. Miksować należy krótko, tylko do wymieszania się składników. Długie mieszanie może spowodować, że masa zrobi się rzadka. Po wymieszaniu próbujemy czy słodkość jest odpowiednia, pamiętając iż masa musi być trochę za słodka, ponieważ po pierwsze biszkopt jest mało słodki, a po drugie owoce mogą być kwaskowate. Jeśli słodkość masy jest odpowiednia, dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy.
- Gotową masę delikatnie rozkładamy na nasączonym biszkopcie.
- Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie, na wierzchu układamy owoce. Jeśli galaretka jest już zimna i zaczyna gęstnieć, delikatnie przelewamy ją na masę i owoce. Jeśli natomiast galaretka jest albo ciepła albo mocno płynna, ciasto ponownie wkładamy do lodówki i trzymamy do czasu, aż galaretka będzie gotowa.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂