- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto z ricottą i rabarbarem

Ciasto z ricottą i rabarbarem

Szybkie, proste a do tego przepyszne ciasto bezglutenowe. U mnie z dodatkiem rabarbaru, ale możecie go zamienić np na maliny, truskawki, borówki czy porzeczki. Przy owocach mocno soczystych jak truskawki, polecam zmniejszyć wagę owoców, bo taka ilość może okazać się za duża i ciasto opadnie. Ciasto z ricottą i rabarbarem jest puszyste, wilgotne i delikatnie słodkie, więc kto lubi słodsze wypieki, może dodać więcej cukru. Jeśli chodzi o świeżość to według mnie ciasto najlepsze jest w dniu pieczenia. Następnego również jest zjadliwe, aczkolwiek bardziej suche. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.  

 

Ciasto z ricottą i rabarbarem – składniki i przygotowanie 

Składniki na tortownicę 24 cm 

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂