4,9K
Ciasto zebra bez glutenu
To chyba jedno z bardziej znanych i popularnych ciast. Szerokość pasków zależy od Was, im częściej będziecie zmieniali kolor lanego ciasta, tym paski będą węższe. Ja trochę z tym przesadziłam, dlatego jasne i ciemne wręcz się na siebie nakładają. Pamiętajcie, że ciasto zebra bez glutenu to babka, więc nie oczekujcie, że będzie wilgotna niczym szarlotka 😉
Ciasto zebra bez glutenu
Składniki na tortownicę 21 cm
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 100 g oleju np słonecznikowego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 100 g wody mineralnej gazowanej
- 60 g cukru i 40g erytrytolu (może być sam cukier)
- 205 g mąki bezglutenowej np
- 95 g mąki ryżowej
- 55 g tapioki lub innej skrobi
- 55 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie mąki dokładnie mieszamy a następnie odsypujemy do osobnej miseczki 1,5 łyżki mieszanki – będzie to mąka, którą dodamy do połowy jasnego ciasta. Do pozostałej, większej części dodajemy proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i nadal miksujemy.
- Zmniejszamy obroty miksera o połowę, dodajemy jogurt oraz po połowie wody, oleju i mąki. Krótko mieszamy a następnie dodajemy pozostałe części oleju, wody i mąki. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej odłożone wcześniej 1,5 łyżki mąki.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na środek blachy wlewamy naprzemiennie ciasto jasne i ciemne.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół około 50 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego 🙂