- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto zebra bez glutenu

Ciasto zebra bez glutenu

To chyba jedno z bardziej znanych i popularnych ciast. Szerokość pasków zależy od Was, im częściej będziecie zmieniali kolor lanego ciasta, tym paski będą węższe. Ja trochę z tym przesadziłam, dlatego jasne i ciemne wręcz się na siebie nakładają. Pamiętajcie, że ciasto zebra to babka, więc nie oczekujcie, że będzie wilgotna niczym szarlotka 😉

 

Ciasto zebra bez glutenu – składniki i przygotowanie

Składniki na tortownicę 21 cm

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie mąki dokładnie mieszamy a następnie odsypujemy do osobnej miseczki 1,5 łyżki mieszanki – będzie to mąka, którą dodamy do połowy jasnego ciasta. Do pozostałej, większej części dodajemy proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy.
  2. Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i nadal miksujemy.
  3. Zmniejszamy obroty miksera o połowę, dodajemy jogurt oraz po połowie wody, oleju i mąki. Krótko mieszamy a następnie dodajemy pozostałe części oleju, wody i mąki. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej odłożone wcześniej 1,5 łyżki mąki.
  5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 
  6. Na środek blachy wlewamy naprzemiennie ciasto jasne i ciemne.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół około 50 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj: