Crumble śliwkowe bez glutenu
Czyli duża ilość owoców – w tym przypadki śliwek, pod warstwą chrupiącej kruszonki. Mój ulubiony śliwkowy deser, którego przygotowanie zajmuje 10-15 minut plus pieczenie. Robiłam już dwa razy i za każdym razem znikał w mig. Ja, crumble śliwkowe bez glutenu najbardziej lubię jeść gorące, takie od razu wyciągnięte z piekarnika, ale chłodniejsze czy nawet zimne również jest dobre.
Cukier. Ilość zależy od Waszych preferencji smakowych oraz słodkości owoców. Za pierwszym razem dałam większą ilość i okazało się, iż crumble było trochę za słodkie. Za drugim razem cukru dodałam mniej, crubmle było bardziej kwaśne, czyli takie jak lubimy.
Crumble śliwkowe bez glutenu
Składniki na blachę o średnicy 26 cm
- 900 g śliwek – waga bez pestek
- 20- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 100 g mąki owsianej bez glutenu
- 20 g płatków owsianych bez glutenu
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g zimnego masła
- 40-70 g drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
- Śliwki kroimy na mniejsze kawałki – ja każdą pokroiłam na 8 kawałków, dzięki czemu po upieczeniu wygodniej mi się nakładało. Przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Następnie przekładamy na formę.
- Mąkę, płatki, cukier oraz masło pokrojone w kostkę umieszczamy w misce i zagniatamy do momentu uzyskania kruszonki.
- Wierzch owoców obsypujemy równomiernie całą kruszonką.
- Crumble pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut lub do momentu, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.
- Można podawać gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika lub chłodniejsze.
Smacznego 🙂
1 komentarzy
Super