- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Crumble śliwkowe bez glutenu

Crumble śliwkowe bez glutenu

Czyli duża ilość owoców – w tym przypadki śliwek, pod warstwą chrupiącej kruszonki. Mój ulubiony śliwkowy deser, którego przygotowanie zajmuje 10-15 minut plus pieczenie. Robiłam już dwa razy i za każdym razem znikał w mig. Ja, crumble śliwkowe bez glutenu najbardziej lubię jeść gorące, takie od razu wyciągnięte z piekarnika, ale chłodniejsze czy nawet zimne również jest dobre. 

Cukier. Ilość zależy od Waszych preferencji smakowych oraz słodkości owoców. Za pierwszym razem dałam większą ilość i okazało się, iż crumble było trochę za słodkie. Za drugim razem cukru dodałam mniej, crubmle było bardziej kwaśne, czyli takie jak lubimy. 

 

Crumble śliwkowe bez glutenu 

Składniki na blachę o średnicy 26 cm

Kruszonka

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół. 
  2. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki – ja każdą pokroiłam na 8 kawałków, dzięki czemu po upieczeniu wygodniej mi się nakładało. Przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Następnie przekładamy na formę. 
  3. Mąkę, płatki, cukier oraz masło pokrojone w kostkę umieszczamy w misce i zagniatamy do momentu uzyskania kruszonki. 
  4. Wierzch owoców obsypujemy równomiernie całą kruszonką. 
  5. Crumble pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut lub do momentu, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.
  6. Można podawać gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika lub chłodniejsze. 

Smacznego 🙂