• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Bułki na słodko, Ciasta z owocami, Ciasteczka, Ciasto, Drożdżowe, Pieczywo  /  05/12/2020

Cynamonki bez glutenu

by Sylwia
Cynamonki bez glutenu

Cynamonki bez glutenu

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym. Aczkolwiek nadzienia podanego w przepisie poniżej nie musicie się trzymać. Możecie do środka dodać twaróg, masę makową, czekoladę, rodzynki, marmoladę lub co tylko chcecie. U mnie za pierwszym razem były z nadzieniem cynamonowym, wyszły super, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim, ciasto posmarowałam najpierw masą cynamonową a potem dodałam jeszcze uprażone jabłka. Bułeczki wyszły jeszcze lepsze, gdyż dzięki jabłkom cynamonki były jeszcze bardziej wilgotne.

 

Cynamonki bez glutenu – składniki i przygotowanie

Składniki na 12-18 sztuk

  • 1 jajko
  • 200 g lekko ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 40 g roztopionego masła
  • 16 g łusek babki jajowatej
  • 250 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
    • 90 g mąki ryżowej
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
  • 6 g suchych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 25 g cukru (polecam cukier puder)
  • opcjonalnie 2-3 jabłka – więcej we wstępie

LUKIER – przeważnie robię na oko

  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • pół łyżeczki wody
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, jogurt, masło, mleko i dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach. Wymieszane ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Jeśli robicie wersje z jabłkiem to jest idealny czas na ich przygotowanie. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach a następnie umieszczamy w rondelku i dusimy aż sok wyparuje – jak na szarlotkę.
  • Nadzienie – do roztopionego masła dodajemy cynamon oraz cukier i mieszamy.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie mieszamy, polecam zrobić to łyżką lub szpatułką, gdyż na mieszanie ręką może być zbyt klejące.
  • Na środek stolnicy/maty sypiemy płaską łyżkę skrobi a na nią przekładamy ciasto. Następnie delikatnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk (jak na zdjęciu).

  • Podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 -1,5 centymetra. 
  • Na całym placku rozprowadzamy nadzienie: cynamonowe i jabłka lub sam tylko cynamonowe.

  • Delikatnie zawijamy ciasto w rulon a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na krążki o grubości około 2-3 cm (u mnie bardziej 2). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30-60 minut. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, gdyż bułeczki urosną. 

  • Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy ciepłym mlekiem (nie zimnym).
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przekładamy na kratę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Zimne oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
  • LUKIER – cukier puder mieszamy z minimalną ilością wody i opcjonalnie  z sokiem z  cytryny. Wody dodajcie bardzo mało, dlatego polecam zacząć od pół łyżeczki i dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstość jogurtu). 

Smacznego 🙂

 

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • cynamon
  • jabłka

Zobacz wpisy

Ciasto krówka bez glutenu
Makowo orzechowe ciasto z niskim IG

4 komentarze

  • Ola
    23/01/2021

    Robiłam już kilka razy, za każdym znikają w mig. Z dżemem, jabłkami, cynamonem, mega dobre.

    Reply
    • Sylwia
      23/01/2021

      To tak jak u mnie 😉
      Pozdrawiam

      Reply
  • Iwona
    17/01/2021

    Czy można użyć mleka roślinnego?

    Reply
    • Sylwia
      17/01/2021

      Nie robiłam ich nigdy na roślinnym, ale wydaje mi się, że powinny się udać. U mnie mleko było bez laktozy i nie było problemu.

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

🍫Kakaowe ciasto z owocami🍫 Jedno z lepszych 🍫Kakaowe ciasto z owocami🍫

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio zrobiłam 🥰 Szybkie, proste a do tego zrobione z prostych składników. 

Ciasto jest wilgotne, słodkie i delikatnie kakaowe - jeśli preferujecie ciasta, w których kakao jest mocniej wyczuwalne, możecie dodać gorzkiego kakao. 

Owoce - u mnie borówki, wiśnie i jabłka. Jak widać na zdjęciu maliny i borówki poszły na dno, gdyż były zbyt ciężkie (mrożone) natomiast jabłka lepiej się sprawdziły 😉 

Jeśli chodzi o świeżość to ciasto nawet trzeciego dnia było bardzo dobre 🙂 

Lista składników na drugim zdjęciu na dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #ciastobezglutenowe #kakao #ciastokakaowe #dietabezdiety #dietabezglutenowa #kefir #wiemcojem #dokawy #słodycze #domowewypieki #szybkieciasto #celiakia #hashimoto #wzjg #ciastozowocami #blogkulinarny #fotografiakulinarna
🔸KONKURS🔸 Kochani, wraz z firmą @balviteng 🔸KONKURS🔸

Kochani, wraz z firmą @balvitenglutenfree przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym do wygrania jest paczka produktów bezglutenowych widocznych na zdjęciu. 
1. Makaron
2. Mąka gryczana
3. Mąka kokosowa
4. Mąka jaglana 
5. Spody do pizzy
6. Komosa ryżowa
7. Paluszki
8. Muffinka
9. Kuleczki kakaowe
10. Proszek do pieczenia 
11. Herbatniki 
12. Herbatniki biedronki 

Przez kilka tygodni pracowałam z produktami firmy Balviten. Bardzo Wam je polecam, bo są naprawdę super. 
🔸Maka ryżowa jest taka jak najbardziej lubię, czyli jasna i drobno zmielona. 
🔸Proszek do pieczenia sprawdza się super 🙂 
🔸Kuleczki kakaowe dla mnie są hitem numer jeden 🙂 Najlepsze jakie do tej pory jadłam. 
🔸Płatki owsiane również są takie jak lubię, górskie a nie błyskawiczne. Można z nich zrobić zarówno musli jak i mąkę 😉 

⭐️Zasady konkursu⭐️
🔹obserwować profil @balvitenglutenfree oraz mój @kuchnia.bez.glutenu 
🔹 dokończyć zdanie „Moje ulubione ciasto to...” 

Konkurs trwa do 15.04 do godziny 20:00. Wynik opublikuje 16.04. 
Wygrywa jedna, losowo wybrana osoba. 
Powodzenia 🙂 

#bezglutenu #bezglutenoweprodukty #balviten
🍒Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką🫐 🍒Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką🫐 

Mocno owocowe kruche ciasto z kruszonką bez glutenu. Bardzo Wam je polecam, bo ciacho jest przepyszne. Ja do swojego wykorzystałam owoce mrożone (należy je wcześniej odmrozić) ale mogą być również świeże. 

Ciasto zrobiłam z trzech rodzajów mąk: 
🔹ryżowej @balvitenglutenfree 
🔹owsianej 
🔹ziemniaczanej. 
Mąkę owsianą możecie zamienić na kukurydzianą, robiłam rownież z takich mieszanek ciasta, ale pamiętajcie, że mąka kukurydziana jest bardziej krucha. 

Lista składników na 4 i 5 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

[Wpis powstał w ramach współpracy z firmą @balvitenglutenfree] 

#bezglutenowy #bezglutenowo #bezglutenu #tarta #tartabezglutenowa #krucheciasto #ciasto #ciastobezglutenowe #tartazowocami #smacznie #wiemcojem #maliny #celiakia #dokawy #domowewypieki #hashimoto #dietabezglutenowa #fotografiakulinarna #blogkulinarny #bezglutenoweprzepisy #dietabezglutenu
🥯Bułki z majonezem bez glutenu 🥯 Bardzo po 🥯Bułki z majonezem bez glutenu 🥯

Bardzo polecam Wam te bułki. Jak dla mnie są fantastyczne. Miękkie, mleczne, z lekkim posmakiem majonezu. Idealne na śniadanie, kolacje lub jako bułki hamburgerowe 🍔 

Jeśli chodzi o świeżość to bułki najlepsze są w dniu pieczenia. Kolejnego dnia nadal są miękkie, ale zaczynają się kruszyć. Dnia trzeciego musiałam już je odświeżać w tosterze i na patelni 😉 Takie były kiedy w składzie znalazła się zarówno skrobia ziemniaczana jak i tapioka. Z sama skrobia ziemniaczana bułki szybko zrobiły się suche i były bardziej zbite. Dlatego jeśli macie możliwość zróbcie je w wersji podanej na trzecim zdjęciu i na blogu, czyli z tapioka 😉 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

Wpis powstał w ramach współpracy z @balvitenglutenfree 

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #pieczywo #pieczywobezglutenowe #bezglutenowebułki #majonez #celiakia #wiemcojem #zdroweprzepisy #przepisybezglutenowe #blogkulinarny #fotografiakulinarna #hashimoto #glutenfree #domowewypieki
🍫Biszkopt kakaowy bez glutenu🍫 👉Składni 🍫Biszkopt kakaowy bez glutenu🍫

👉Składniki i przygotowanie znajdziecie poniżej 
👉Biszkopt super wyrasta, fajnie się kroi, po upieczeniu powinien być płaski
👉minusem jest to, że jest dosyć suchy, więc należy go porządnie nasączyć - ja każdą cześć (przekroiłam na 2 części) nasączyłam ok 80-100g płynów. 
👉suchość - to oczywiście moja opinia, dla każdego znaczy co innego. Mojemu bratu biszkopt bardzo smakował, więc to kwestia bardzo indywidualna 😉

Składniki na blachę 24x24 cm
🔹6 jajek 
🔹100g cukru
🔹25-30g kakao
🔹100g mąki ryżowej 
🔹40 g skrobi ziemniaczanej 
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia 

🔸PRZYGOTOWANIE
Mąki, kakao i proszek do pieczenia odmierzany i umieszczamy w osobnej miseczce. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. 

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej. Wymieszane ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy. 
Pieczemy 25-30 minut lub do suchego patyczka - u mnie ok 25 minut wystarczyło. 
Wyciągamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. 
Zimny delikatnie wyciągamy z blachy (wcześniej nożem odcinamy ciasto od brzegów formy), ściągamy papier, kroimy i przekładamy. 

#bezglutenu #biszkopt #bezglutenowe #biszkoptkakaowy #biszkoptbezglutenowy #bezglutenoweprzepisy #bezlaktozy #alergiepokarmowe #wiemcojem #ciastobezglutenowe #celiakia #hashimoto
🥧Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu🥧

Aaaa udało się 💪 proszę bardzo, przepis na długo wyczekiwany placek drożdżowy dostępny jest już na blogu. 

Ciasto jest lekko słodkie (można dać więcej cukru), pulchne i ładnie wyrasta. Wielkim plusem jest to, że zrobiony jest na mąkach jednorodnych:
*mące owsianej 
*mące ryżowej, u mnie firma @balvitenglutenfree 
*tapioce
*skrobi ziemniaczanej

Lista składników znajduje się na kolejnych zdjęciach a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

[Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten]

#bezglutenu #bezglutenowe #ciastodrożdżowe #drodżowe #wiemcojem #zdroweprzepisy #ciastobezglutenowe #bezglutenoweprzepisy #bezglutenoweciasto #dokawy #słodycze #domowewypieki #alergiapokarmowa #celiakia #hashimoto #wzjg #blogkulinarny #fotografiakulinarna #przepisy
🥧Bezglutenowa babka marmurkowa🥧 Proszę ba 🥧Bezglutenowa babka marmurkowa🥧

Proszę bardzo, oto on. Obiecany przepis na babkę marmurkową. 

Szybka i prosta w przygotowaniu 💪

Robiłam i na śmietanie i na jogurcie - wg mnie na śmietanie ciut lepsza - wiadomo, tłuściejsza 😁 Na śmietanie jest trochę bardziej wilgotna. 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenowy #bezglutenu #babka #babkamarmurkowa #babkabezglutenowa #zdroweprzepisy #celiakia #wiemcojem #dietabezdiety #dietabezglutenowa #domowewypieki #wielkanoc #blogkulinarny #fotografiakulinarna #ciastobezglutenowe #szybkieciasto #dokawy #smacznie
🍪Kruche ciasteczka wegańskie bez glutenu i cuk 🍪Kruche ciasteczka wegańskie bez glutenu i cukru🍪 
Jaśniejsze z wiórkami kokosowymi, ciemniejsze z czekoladą. Zarówno jedne jak i drugie bardzo smakowały całej rodzinie 🙂

Za każdym razem jak wstawię zdjęcie tortu, zasypujecie mnie pytaniami czy zrobię i dla Was taki. Kochani, z różnych względów nie zajmuje się wypiekami na zamówienie. Dla rodziny, kiedy przyjdą w odwiedziny jak najbardziej, ale nic poza tym. 

Istnieją natomiast cukiernie, które zajmują się tym zawodowo. Jedna z takich cukierni mieści się w Warszawie, z której to otrzymałam ciasteczka ze zdjęcia. 

NIE JESTEM Z CUKRU 🔸@nie_jestem_z_cukru🔸 to cukiernia, która powstała z myślą o potrzebach ludzi z nietolerancjami pokarmowymi, gdyż słodkości w niej wypiekane są:
🔹bez glutenu
🔹bez cukru
🔹wegańskie i bez laktozy (nie wszystkie)

🔺🔺WAŻNE!!! Mąki wykorzystywane w cukierni są bezglutenowe ale bez certyfikatu. 

W cukierni możecie zamówić zamówić 🔸ciasteczka 🔸ciasta 🔸babeczki 🔸torty 🔸ciasta na Wielkanoc 😋

🌸Z okazji Dnia Kobiet wraz z cukiernią NIE JESTEM Z CUKRU mamy dla Was konkurs. 
🌸Wygrywają dwie osoby: 
🔹jedna, dwa rodzaje wybranych ciasteczek z wysyłką
🔹druga, dowolnie wybrane ciasto z odbiorem osobistym w Warszawie. 

🌸Co należy zrobić?
👉Zaobserwować profil @nie_jestem_z_cukru 
👉Odpowiedzieć na pytanie : Który wypiek z cukierni NIE JESTEM Z CUKRU najbardziej przypadł Wam do gustu i dlaczego? Wszystkie dostępne są na ich stronie www.niejestemzcukru.pl

Osoby, które chcą wygrać ciacho z odbiorem osobistym na początku odpowiedzi piszą [W]. 

Konkurs trwa do 10.03 do końca dnia. Wygrywają dwie osoby z najciekawszymi odpowiedziami - zwycięzców wybierze ekipa cukierni. 

Powodzenia 💪

#bezglutenu #bezlaktozy #bezcukru #wegańskie #bezglutenowe #ciasteczka #zdrowejedzenie #konkurs #niejestemzcukru #smacznie #slodycze #ciastobezcukru #ciastobezglutenowe #celiakia
🍞Bezglutenowy chleb z garnka🍞

[Wpis powstał w ramach współpracy]

🔺Testowałam 3 różne przepisy na chleb z gara. Inne mąki, mniej wody i łusek, więcej wody i łusek. Ten, który Wam publikuje wg mnie jest najlepszy. 
🔺Nie przechowujcie go za długo w foliowym woreczku, bo może spleśnieć - wiem z doświadczenia 😁
🔺Lista składników na 4 zdjęciu a dokładny opis przygotowania ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹
🔺Swój chlebek upiekłam w garnku żeliwny firmy @florina_polska o średnicy 24 cm, który dostaniecie w sklepie @zasmakujradosci 
🔺Garnek sprawdził się idealnie, chlebek w środku był wilgotny a skórka dobrze wypieczona i chrupiąca - chrupkość zanika w miarę ochładzania chleba. 
🔺Garnek Hierro jest wielofunkcyjny, gdyż nadaje się nie tylko do pieczenia, ale również gotowania czy duszenia. Można go używać na każdego rodzaju kuchence oraz płycie indukcyjnej. Jest prosty w utrzymaniu czystości - jeśli coś się przypiecze, wystarczy namoczyć a następnie normalnie umyć. Można do również myć w zmywarce. Dania z takiego garnka zachowują swoją soczystość, doskonały smak i aromat - polecam serdecznie 🙂

🔔A teraz niespodzianka. 
Mam dla Was, do rozdania właśnie taki garnek żeliwny jak widzicie na zdjęciu 🥰 
🔸Co należy zrobić?
👉obserwować profil @florina_polska oraz @zasmakujradosci 
👉będzie mi miło jeśli polubisz też mój profil 
👉odpowiedz na krótkie i proste pytanie: Jeśli pieczywo to na drożdżach czy zakwasie? Jakie wolicie? 

🔔Rozdanie trwa od 5.03 do 7.03 do godz 18. Wyniki 8.03. Wygrywa 1 losowo wybrana osoba. Powodzenia 🙂

#bezglutenu #bezlaktozy #bezjaj #bezglutenowe #chlebzgarnka #celiakia #wiemcojem #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #domowewypieki #pieczywo #pieczywobezglutenowe #bezglutenowepieczywo #chlebbezglutenowy #wzjg #hashimoto #kuchniabezglutenu #blogkulinarny #fotografiakulinarna #przepisy #bezglutenubezproblemu #alergiapokarmowa
🎂Bezglutenowy tort porzeczkowy 🎂 Tak wiem, 🎂Bezglutenowy tort porzeczkowy 🎂

Tak wiem, przepis obiecałam już 3 tygodnie temu. Dopiero wczoraj miał możliwość go napisać, gdyż wczoraj pierwszy raz od 3 tygodni nie wyję z powodu bólu jelit 😢 🙂 

🔹każdą warstwę biszkoptu piekłam na osobnej blaszce 
🔹nie wiem jak biszkopt będzie wyglądał upieczony w całości i czy łatwo będzie go podzielić na 3 części 
🔹krem porzeczkowy jest mocno porzeczkowy 🥰 jeśli wolicie delikatniejszy smak, dodajcie mniej dżemu
🔹całej rodzince mega smakował (musiał szybko robić zdjęcia bo znikał w mig 🤣) mam nadzieję, że i Wam będzie 🥰 
🔹pomimo skomplikowanego opisu, tort w rzeczywistości jest prosty w przygotowaniu, ale czasochłonny 

Lista składników na kolejnych zdjęciach a dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenowy #bezglutenubezproblemu #tortbezglutenowy #biszkoptbezglutenowy #tort #urodziny #torturodzinowy #porzeczka #celiakia #wzjg #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #wiemcojem #dokawy #ciasto #przepisy #bezglutenowytort #słodycze #blogkulinarny #fotografiakulinarna
"Chleb bezglutenowy i inne wypieki" Agnieszki Bedn "Chleb bezglutenowy i inne wypieki" Agnieszki Bednarskiej, miałam okazję przeczytać dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal @wydawnictwo_pascal_books za co bardzo dziękuje. 

Wiem, że wiele osób czeka na moją recenzję, dlatego nie przedłużając przechodzimy na sedna 🙂

Czy książka jest warta uwagi? Moim zdaniem zdecydowanie tak.

🔹znajdziecie w niej pełno przepisów, nie tylko na chleby czy bułki. Są tam też przepisy na pizze, foccacie czy słodkości jak ciasta, drożdżówki, pączki. Wszystkie przepisy są bez glutenu, nabiału i cukru. Na kolejnych zdjęciach załączyłam spis streści, żebyście mogli zbaczyć jakie przepisy zawiera książka. 

🔹dla mnie ogromnym plusem jest wstęp, gdzie Agnieszka udziela wielu cennych rad potrzebnych w bezglutenowej kuchni

🔹charakterystyka mąk - super rozdział, w którym autorka dokładnie opisała większość wykorzystanych w książce mąk. Wiedza bardzo przydatna, zwłaszcza na początkowym etapie diety bg 😉

🔹przepisy są proste, dokładnie opisane i do każdego dodane jest zdjęcie
 
🔹Każdy przepis jest inny, w każdym są inne mąki i proporcje

🔹przepisów z wykorzystaniem owsa jest bardzo mało, dlatego jeśli go nie tolerujecie to przepisy sprawdzą się u Was idealnie

🔹Agnieszka w swoich przepisach łączy wiele rodzajów mąk jednorodnych - 5,6 a czasami i 7. Nie używa mixów, co jest super. Są oczywiście przepisy z mniejszą ilością mąk, ale jednak większość ma ich około 5-6. Piszę o tym, ponieważ wiem, że dla niektórcyh już 4 to dużo. 

PODSUMOWUJĄC - bardzo polecam Wam tę księżkę. 
 
🔔A TERAZ CZAS NA ROZDANIE🔔

Mam dla Was 2 egzemplarze książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki" 📚

🔸Co trzeba zrobić?
👉będzie mi bardzo miło, jeśli polubisz moje konto @kuchnia.bez.glutenu 
👉napisz z jakich mąk bezglutenowych najczęściej korzystasz w kuchni (max 3-4 rodzaje) 

🔔Wygrywają 2 losowo wybrane osoby.  Zabawa trwa od 23.02 do 25.02 do godz. 23:59. Wyniki 27/28.02.2021

Powodzenia 🙂
🥖Bułki z mąką jaglaną🥖 Przepis pochodzi 🥖Bułki z mąką jaglaną🥖

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki". Przepis na nie znajdziecie na kolejnych zdjęciach. 

Bułką są proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto na początku jest bardzo rzadkie, ale z czasem gęstnieje na tyle, że ostatecznie nie ma problemu z formowaniem kształtu. Ja swoje za bardzo spłaszczamy na etapie wyrastania, dlatego nie są tak wysokie jak u Agnieszki. 

W smaku bułki są bardzo neutralne, żadna mąka nie przebija się smakiem, co według mnie jest dużym plusem. Dla podbicia smaku można je obsypać np makiem, sezamem, słonecznikiem...

Ponieważ w składzie bułek jest sporo łusek babki jajowatej, ich konsystencja zaraz po upieczeniu jest dosyć gumowata. Należy je porządnie schłodzić przed krojeniem. 
Mi osobiście konsystencja tych bułek trochę przeszkadzała, nie przepadam za pieczywem ze sporą ilością łusek. Wiem natomiast, że wielu osobom bułki te przypadną do gustu, ze względu na to, że długo (jak na bezglutenowe) pozostają miękkie i wilgotne. 

Jeśli interesuje Was moja opinia o książce, zapraszam do kolejnego posta - tutaj już się nie zmieści. 

#bezglutenu #bezlaktozy #wiemcojem #kuchniabezglutenu #przepisy #celiakia #bułkibezglutenu #pieczywodomowe #pieczywobezglutenowe #hashimoto #fotografiakulinarna #blogkulinarny #bezglutenowe #domowewypieki
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram