• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Bułki na słodko, Ciasta z owocami, Ciasteczka, Ciasto, Drożdżowe, Pieczywo  /  05/12/2020

Cynamonki bez glutenu

by Sylwia
Cynamonki bez glutenu

Cynamonki bez glutenu

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym. Aczkolwiek nadzienia podanego w przepisie poniżej nie musicie się trzymać. Możecie do środka dodać twaróg, masę makową, czekoladę, rodzynki, marmoladę lub co tylko chcecie. U mnie za pierwszym razem były z nadzieniem cynamonowym, wyszły super, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim, ciasto posmarowałam najpierw masą cynamonową a potem dodałam jeszcze uprażone jabłka. Bułeczki wyszły jeszcze lepsze, gdyż dzięki jabłkom cynamonki były jeszcze bardziej wilgotne.

 

Cynamonki bez glutenu – składniki i przygotowanie

Składniki na 12-18 sztuk

  • 1 jajko
  • 200 g lekko ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 40 g roztopionego masła
  • 16 g łusek babki jajowatej
  • 250 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
    • 90 g mąki ryżowej
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
  • 6 g suchych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 25 g cukru (polecam cukier puder)
  • opcjonalnie 2-3 jabłka – więcej we wstępie

LUKIER – przeważnie robię na oko

  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • pół łyżeczki wody
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, jogurt, masło, mleko i dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach. Wymieszane ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Jeśli robicie wersje z jabłkiem to jest idealny czas na ich przygotowanie. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach a następnie umieszczamy w rondelku i dusimy aż sok wyparuje – jak na szarlotkę.
  • Nadzienie – do roztopionego masła dodajemy cynamon oraz cukier i mieszamy.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie mieszamy, polecam zrobić to łyżką lub szpatułką, gdyż na mieszanie ręką może być zbyt klejące.
  • Na środek stolnicy/maty sypiemy płaską łyżkę skrobi a na nią przekładamy ciasto. Następnie delikatnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk (jak na zdjęciu).

  • Podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 -1,5 centymetra. 
  • Na całym placku rozprowadzamy nadzienie: cynamonowe i jabłka lub sam tylko cynamonowe.

  • Delikatnie zawijamy ciasto w rulon a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na krążki o grubości około 2-3 cm (u mnie bardziej 2). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30-60 minut. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, gdyż bułeczki urosną. 

  • Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy ciepłym mlekiem (nie zimnym).
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przekładamy na kratę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Zimne oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
  • LUKIER – cukier puder mieszamy z minimalną ilością wody i opcjonalnie  z sokiem z  cytryny. Wody dodajcie bardzo mało, dlatego polecam zacząć od pół łyżeczki i dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstość jogurtu). 

Smacznego 🙂

 

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • cynamon
  • jabłka

Nawigacja wpisu

Ciasto krówka bez glutenu
Makowo orzechowe ciasto z niskim IG

14 komentarze

  • Ewelina
    16/04/2022

    Czy można zastąpić łuski babki jajowatej mielonym siemieniem lnianym? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?

    Reply
    • Sylwia
      16/04/2022

      Witaj,
      Nigdy nie robiłam z samym siemieniem lnianym, ponieważ nie przepadam za jego smakiem. Siemię lniane zagęszcza trochę słabiej dlatego należy dać go więcej niż babki. Ja bym zaczęła od 1,5-2 porcji. Po kilku minutach mieszania ciasto ma być gęste i klejące. Jeśli nadal będzie płynne, należy dodać więcej siemienia. Konsystencje zwartą ciasto powinno osiągnąć dopiero po wyrastaniu.
      Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂
      Pozdrawiam
      Sylwia

      Reply
  • Julia
    17/01/2022

    Dzisiaj zrobiłam w wersji z jabłkami, wyszły przepyszne! Będę zaglądać tu częściej, pozdrawiam 🙂

    Reply
  • Magda
    13/11/2021

    Sylwia, bardzo Ci dziękuję że dzielisz się przepisami. Miałam dużo nieudanych prób wypieków bg. Odkąd dzieciaki musiały przejść na dietę nie mogę zaakceptować smaku bezglutenowych wypieków drożdżowych. ALE te bułeczki są boskie!!! Będę testowała Twoje przepisy i nie porzucę Twojego bloga dłuuuugo 🙂 I bardzo Cię cenię za nie używanie mixów <3

    Reply
    • Sylwia
      14/11/2021

      Bardzo Ci dziękuje za przemiłe słowa <3 ogromnie się cieszę, że bułeczki Wam smakowały. Mam nadzieję, że z pozostałych przepisów będziecie również zadowoleni - czekam na opinię 🙂 Tworząc tego bloga miałam cel, żeby przepisy w nim zawarte były jak najprostsze, były z mąk jednorodnych (początkowe przepisy miały jeszcze mixy, ale szybko to się zmieniło) i w smaku były jak najbardziej zbliżone do "glutenowych". Nie zawsze udaje się osiągnąć cel w 100% ale w przypadku tych bułeczek widzę, że się udało 🙂 super 🙂 trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂 Pozdrawiam

      Reply
  • Asia
    12/06/2021

    Zrobilam jagodzianki i cynamonki z Pani przepisu! Rewelacja! Nawet moj maz lubi a nie jest za bardzo za slodkosciami bez glutenu:) Dziekuje

    Reply
    • Sylwia
      13/06/2021

      Super 🙂 Cieszę się, że wypieki smakują.
      Staram się tworzyć dania tak, żeby ich smak był jak najbardziej zbliżony do glutenowego – w miarę możliwości oczywiście 😉 Mam nadzieję, że inne wypieki również będą smakowały 🙂
      Pozdrawiam

      Reply
  • Oliwia
    22/05/2021

    Witam 🙂 czy można zastąpić mąkę owsianą inną?

    Reply
    • Sylwia
      22/05/2021

      Witam,
      Można ją zastąpić mąką jaglaną lub gryczaną (lub ich miksem), jeśli lubicie ich smak. Mąka jaglana i gryczana pozostawiają posmak, który nie każdemu odpowiada. Może się okazać, że będzie trzeba dać ich ciut więcej niż owsianej, gdyż mąka owsiana chłonie mocniej płyny.
      Pozdrawiam
      Sylwia

      Reply
      • Oliwia
        22/05/2021

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

        Reply
  • Ola
    23/01/2021

    Robiłam już kilka razy, za każdym znikają w mig. Z dżemem, jabłkami, cynamonem, mega dobre.

    Reply
    • Sylwia
      23/01/2021

      To tak jak u mnie 😉
      Pozdrawiam

      Reply
  • Iwona
    17/01/2021

    Czy można użyć mleka roślinnego?

    Reply
    • Sylwia
      17/01/2021

      Nie robiłam ich nigdy na roślinnym, ale wydaje mi się, że powinny się udać. U mnie mleko było bez laktozy i nie było problemu.

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

Jagodzianki bezglutenowe 🫐🫐 Podobno w Polsc Jagodzianki bezglutenowe 🫐🫐

Podobno w Polsce są już jagody ❤️ Uwielbiam te owoce 🙂 W wypiekach, pierogach, w kluskami na parze czy nawet same, bez niczego. 
A jak jest u Was? Lubicie jagody? 

Jeśli chodzi o wypieki to zdecydowanie jagodzianki wygrywają 🙂 Dlatego przypominam Wam na nie przepis. Co prawda ma już dwa lata, ale jak najbardziej nadal jest aktualny 🙂 
Aha nie zdziwcie się, że na zdjęciach z przygotowania znajdują się borówki 😉 Kiedy robiłam te bułki mieszkałam w Niemczech, a tam jagód niestety nie ma 🥺 

🔸Składniki na 6 jagodzianek

🔹1 jajko
🔹200 g lekko ciepłego mleka
🔹50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
🔹60 g roztopionego masła
🔹1,5 łyżeczki octu
🔹250 g mąki bezglutenowej np
 -90 g maki ryżowej
 -80 g mąki owsianej bez glutenu
 -80 g tapioki lub innej skrobi
🔹15 -20g świeżych drożdży lub 7 g suchych
🔹16-17 g łusek babki jajowatej
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹2 łyżki cukru (można więcej, przy tej ilości bułki są mało słodkie)

🔸Dodatkowo
🔹owoce – borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki…
🔹jajko do posmarowania bułeczek

🔸Kruszonka
🔹20 g zimnego masła
🔹40 g mąki np 30 owsianej i 10 g skrobi
🔹20 g cukru

Dokładny opis przygotowania wraz ze zdjęciami jak je przygotować krok po kroku znajdziecie na blogu - link na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

#jagodzianki #ciastobezglutenu #bezglutenu #bezglutenowe #jagodziankizkruszonką #jagodziankibezglutenowe #wiemcojem #wypieki #domowewypieki #przepisy #przepisbezglutenu #kuchniabezglutenu #glutenfreefood #celiakia #hashimoto #wzjg #bułki #dietabezglutenowa
Kakaowe ciasto z galaretką truskawkową i kremem Kakaowe ciasto z galaretką truskawkową i kremem śmietanowym 

🔸Polecam Wam to ciacho, bo jest pyszne 🥰 
🔹Spód jest mocno kakaowy, jak deserowa czekolada. Całe ciasto jest delikatnie słodkie, czyli jak większość moich ciast 🙂 
🔸Opis przygotowania jest długi, ale nie zrażajcie się. Ogólnie ciasto nie jest trudne, ale trochę czasochłonne, jeśli macie jedna formę. 
🔹Lista składników poniżej, a dokładny opis przygotowania na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na blachę 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm

CIASTO

-3 jajka (żółtka i białka osobno)
-90 g cukru
-30 g gorzkiego kakao
-50 g oleju np słonecznikowego
-40 g jogurtu naturalnego w temp pokojowej
-70 g mąki bezglutenowej np
—20 g owsianej
—30 g ryżowej
—20 g skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody

GALARETKA TRUSKAWKOWA

-450 g obranych truskawek
-1 czerwona galaretka, u mnie poziomkowa

MASA

-11 g żelatyny + 50 g wody
-250 g serka mascarpone
-450 g kremówki u mnie 30%
-40 g cukru pudru

NASĄCZENIE

-100-110 g chłodnej wody
-1-2 łyżki soku z cytryny

#bezglutenu #bezglutenubezwyrzeczeń #ciasto #ciastobezglutenowe #bezglutenowo #dietabezglutenowa #dietabezdiety #truskawki #kakao #glutenfree #glutenfreerecipes #cake #wiemcojem #blogkulinarny #jedzenie #przepisy #celiakia #hashimoto #fotografiakulinarna
Zestawienie nr 14 🔸Zestawienie od którego pow Zestawienie nr 14

🔸Zestawienie od którego powinnam zacząć, które powinno znaleźć się na początku. Bo jakby nie było, jest maga ważne przy diecie bezglutenowej 😉 

🔹Do zrobienia tego zestawienia przyczyniły się komentarze i pytania na grupach dla osób na diecie bg. Nie raz zdażyło się, że ktoś wrzucił zdjęcie  produktu np żytniego i pytał się czy jest on ok. 
Albo (chyba najczęściej się pojawiające) pytania czy orkisz ma gluten… 

I to są pytania jak najbardziej ok. Bo jeśli ktoś całe życie jadł pszenicę, to ma prawo nie orientować się które zboża gluten mają a które nie 🤔 To, że Ty czy ja w temacie glutenu wiemy dużo, nie oznacza, że pozostałe osoby wiedzą tyle samo. Bądźmy wyrozumiali, tłumaczmy. Nie wyśmiewajmy pytań o żyto czy orkisz. Każdy z nas był kiedyś na początku diety bezglutenowej 🙂 

#bezglutenu #zboże #bezglutenowe #glutenfree #zestawienie #comagluten #blogkulinarny #kuchniabezglutenu #celiakia #hashimoto #mąkibezglutenowe #produktybezglutenu
Bezglutenowa karpatka 

Lubicie? Ja uwielbiam ❤️ 

Przepis jest już na blogu od prawie dwóch lat. A że jakiś czas robiłam to ciacho ponownie, postanowiłam  przypomnieć o nim i Wam 🙂 

Lista składników poniżej. Przepis znajdziecie również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 
Zaraz postaram się dodać na stories film (w przyspieszeniu) jak robię karpatkę - nagrałam film podczas ostatniego wypieku 🙂 
Edit: film jest zapisany w relacjach wyróżnionych pod nazwą Karpatka 😉

🔹🔸Składniki na blachę 18×18 cm

CIASTO

🔹120g wody
🔹70 g masła
🔹70 g mąki bez glutenu np:
—40 g mąki owsianej lub ryżowej
—30 g skrobi ziemniaczanej
🔹2 jajka duże L lub 3 małe
🔹szczypta soli

MASA

🔹1 budyń śmietankowy lub waniliowy
🔹350 g mleka
🔹30 g cukru (można więcej)
🔹100 g masła w temperaturze pokojowej

#karpatka #ciasto #bezglutenu #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #glutenfreibacken #glutenfreerecipes #przepisy #przepisbezglutenu #blogkulinarny #fotografiakulinarna #jedzenie #domowewypieki #bezglutenowe #dokawy #slodkosci #wiemcojem #kuchniabezglutenu #celiakia #wzjg #alergiapokarmowa
Bezglutenowe placuszki na bazie serka ricotta ❤️ 

🔸Mega szybkie w przygotowaniu. Mi przygotowanie ciasta zajmuje tyle ile rozgrzewa się patelnia 🙂 

🔹Zdecydowanie dla fanów serka ricotta, gdyż ser ten jest wyczuwalny w placuszkach. 

🔸U mnie bez cukru, bo wolę po usmażeniu zjeść np z syropem klonowym. Ale Wy możecie go dodać do ciasta 🙂 

🔹🔸Składniki na ok 15 placuszków

-250 g sera ricotta
-30 g jogurtu naturalnego
-2 jajka
-60 g miękkiego lub roztopionego masła
-65 g mąki ryżowej, u mnie @incola_glutenfree 
-50 g skrobi ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody
-cukier opcjonalnie np 1 łyżka 

🔹Przepis znajdziecie również na blogu, link na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Incola. Jej produkty możecie kupić w sklepach internetowych np @jedzbezglutenu @sklep_zdrowia 

#bezglutenu #bezglutenowe #bezlepku #glutenfreerecipes #pancakes #placuszki #placuszkibezglutenowe #dietabezglutenowa #wiemcojem #bezcukru #zdrowesniadanie #celiakia #hashimoto #przepisy #blogkulinarny #dietaeliminacyjna #szybkieprzepisy #freefromgluten #śniadanie
Zestawienie produktów bezglutenowych nr 13. 

🔸Powiem Wam szczerze, że zestawienie to tworzyło mi się najciężej ze wszystkich. Zbieranie informacji, sprawdzanie…zajęło kilkanaście godzin 🥺

🔹O ile łatwiej byłoby gdyby wszyscy producenci umieszczaliby składy i alergeny produktów na swoich stronach internetowych 🤷‍♀️

🔸Tak, zdaje sobie sprawę, że zestawienie nie jest kompletne. Wiem, że pominęłam pewnie sporo lodów, które są bezglutenowe. Po pierwsze, zabrakło mi miejsca. Po drugie, niestety nie mam dostępu do wielu składów. Po trzecie, starałam się umieścić w zestawieniu lody, które najczęściej pojawiały się na różnych forach i w Waszych odpowiedziach 🙂 Czyli takie, które były pewniakiem 🙂 

❗️Lody Nuii Texan PECAN zawierają gluten. Nie są dostępne w Polce, ale informuje gdyby ktoś natknął się na nie w innym kraju ❗️

🔹Powtarzam to praktycznie przy każdym zestawieniu, powtórzę i tutaj. Pamiętajcie, to że na chwilę obecną dany produkt jest bezglutenowy, nie oznacza, że taki będzie wiecznie. Dlatego jeśli nie jesteście pewni produktu, sprawdzajcie skład 🤓

🔸W zestawieniu pominęłam lody Snickers, Mars, M&M, ponieważ po wycofaniu ich ze sprzedaży w tamtym roku (jakaś felerna partia była) nie mogłam ich znaleźć. A poza tym czytałam, że nie każde były bg, więc wolałam pominąć i nie wprowadzać Was w błąd. 

🔹Uważajcie przy lodach Magnum, Jak dawniej, Haagen-Daz gdyż nie wszystkie są bezglutenowe. Najbardziej na smaki typu z ciasteczkami, brownie, sernik…. 

🔸Jeśli znacie jeszcze jakieś bezglutenowe lody pakowane to możecie podzielić się informacją w komentarzu 🙂 

#zestawienie #bezglutenu #bezglutenowe #lody #lodybezglutenowe #lodybezglutenu #glutenfree #bezlepku #kuchniabezglutenu #wiemcojem #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa
Sernik z rabarbarem Wersja oczywiście bez glute Sernik z rabarbarem 

Wersja oczywiście bez glutenu 🙂 
Ciasto kruche według mnie wyszło super. W smaku pycha a w konsystencji mega fajne, bo najmniej kruszące się ze wszystkich ciast, które robiłam do tej pory 🙂 

Sernik jest lekko słodki, wręcz przez rabarbar kwaskowaty. Jeśli lubicie słodkie, możecie dodać więcej cukru pudru. 

🔹🔸Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm

CIASTO

-150 g zimnego masła
-210 g mąki bezglutenowej np:
—120 g owsianej bez glutenu
—50 g mąki kukurydzianej
—40 g skrobi ziemniaczanej
-1 jajko
-50 g cukru (polecam drobny do wypieków)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

-750 g zmielonego twarogu, u mnie serek śmietankowy
-180-200 g śmietany 18%
-1 budyń bez cukru śmietankowy/waniliowy lub 40 g skrobi ziemniaczanej
-2 jajka (białka i żółtka osobno)
-100 g cukru pudru (można więcej)
-ok 400 g rabarbaru

🔸🔹Przepis znajdziecie również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

📷 Czekam na foty i opinie 🥰 

#rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #bezglutenu #sernik #sernikbezglutenu #zdroweprzepisy #ciasto #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #blogkulinarny #instafood #domowewypieki #kuchniabezglutenu #przepisy #zdrowesłodycze #ciastodomowe #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #glutenfreeblogger #bezlepku
Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel" Moja r Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel"
Moja recenzja książki będzie trochę inna niż standardowa. Jak na prawdziwego analityka przystało podam Wam trochę liczb dotyczących tej książki. Oprócz tego na kolejnych zdjęciach dodałam spis treści, żebyście mogli zobaczyć jakich dań możecie się w książce spodziewać. 
🔹W książce znajdziecie 103 przepisy
🔸Do zrobienia 61  potrzebujecie mąki 
🔹Z powyższego wynika, że ponad 40 to przepisy bezmączne. Są to np zupy, dania obiadowe czy pasty kanapkowe. 
🔸W 21 przepisach wykorzystana jest mąka uniwersalna. Nie jest podana, która konkretnie, gdyż Izabela na początku książki piszę, iż "warto wypróbować różne mieszanki i znaleźć swoją ulubioną". 
🔹Do przygotowania pozostałych (40)  mącznych dań wykorzystane są mąki jednorodne. Dużym plusem jest to, iż w większości są to mąki łatwo dostępne jak np skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka jaglana. Występują też mąki np amarantusowa, z ciecierzycy czy migdałowa ale rzadko. 
🔸Kolejnym plusem jest to, że Izabela nie miesza wielu mąk w jednym przepisie. Max są to 4 rodzaje i to tylko w kilku przepisach na pieczywo. W pozostałych przepisach jest jedna lub dwie mąki. 
🔹W książce znajdziecie dania na każdą porę dnia. Na śniadanie, obiad, kolację oraz deser. 
🔸Bardzo fajnym dodatkiem jest rozdział "Przegląd produktów dozwolonych i zakazanych" gdzie w formie tabelki jasno i czytelnie macie przedstawione co można a czego nie można jeść na diecie bg. Myślę, że dla początkujących osób to super sprawa. 
🔹Minus pierwszy. W kilku przepisach nie ma podanego rodzaju mąki. Jest napisane np 120 g mąki. Nie wiem czy to przez przeoczenie czy tak miało być, ale według mnie powinno być to sprecyzowane, bo w wypiekach bg rodzaj mąki ma ogromne znaczenie. 
🔸Minus drugi. Brak podania wielkości porcji. Przy robieniu pierogów, gofrów, ciasteczek czy innych dań dobrze jest wiedzieć ile przygotujemy z podanych składników. Zdaję sobię sprawę, że czasami ciężko to dokładnie określić, ale dla mnie nawet taka uśredniona liczba, byłaby bardzo przydatna. 

Cena regularna to 59,90 zł. ale obecnie w księgarniach internetowych możecie kupić ją w promocji np TANTIS 35 zł czy MEGAKSIĄŻKI 32 zł.
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i trusk Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Szybkie, proste a do tego pyszne. Długo utrzymuje świeżość a to dzięki dużej ilości owoców. Nawet po 48h jest zjadliwe a to przy ciastach bg ogromny plus 🙂 

Przepis tutaj plus oczywiście na blogu, link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

Składniki na tortownicę 24-25 cm.

Jogurt wyciągnęłam 30 minut wcześniej z lodówki, pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.

-200 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5%)
-100 g oleju np rzepakowego
-3 jajka M
-70 g cukru
-60 g mąki owsianej bez glutenu
-100 g mąki ryżowej (u mnie z białego ryżu)
-2 budynie bez cukru np śmietankowe lub 60 g skrobi ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-2 łyżeczki octu np jabłkowego
-300 g rabarbaru
-100-150 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, u mnie paski max 1 cm. Tak samo postępujemy z truskawkami, większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości.
Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce umieszczamy jogurt, olej, jajka i mieszamy. Dodajemy suche suche składniki i mieszamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ocet.
Około 200 gramów rabarbaru dodajemy do ciasta i mieszamy. Wymieszane ciasto przekładamy na blachę. Pozostałe owoce - rabarbar i truskawki układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy 40-45 minut. Przed wyciągnięciem blachy z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem np bambusowym czy ciasto jest upieczone w środku.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

#glutenfreefood #rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #ciasto #szybkieprzepisy #szybkieciasto #celiakia #instacake #strawberry #ciastojogurtowe #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #bezglutenu #bezglutenowe #domowewypieki #glutenfree #freefromgluten #bezglutenoweprzepisy #bezglutenoweciasto
Zestawienie produktów bezglutenowych nr 12. 

🔹🔸🔹Płatki owsiane firmy Amarello również mają certyfikat bg. Przez to, że w wykazie firma ta była pod inną nazwą, umieściłam je w złym miejscu. Przepraszam 🙂 

🔹W zestawieniu znajdują się płatki owsiane tylko w wersji bez glutenu. 

🔸Ogólnie owies sam z siebie glutenu nie zawiera, ale często jest silnie zanieczyszczony przez inne glutenowe zboża. Dlatego jeśli chorujecie na celiakie albo macie alergię na gluten, wybierajcie owies w wersji bezglutenowej. 

🔹Powiem Wam szczerze, że byłam pozytywnie zaskoczona efektami wyszukiwania. Nie spodziewałam się, że obecnie jest tak wielki wybór tych płatków 🙂 Pamietam, że jeszcze 5-6 lat temu zdecydowanie było ich mniej. 

🔸W zestawieniu oprócz producenta uwzględniłam jeszcze cenę produktu, wielkość opakowania, w której występuje oraz czy ma certyfikat bg. Jeśli chodzi o cenę to czasami podane są widełki, gdyż w różnych sklepach ceny są różne, a czasami jest to średnia cena. 

🔹Jeśli macie swoje ulubione płatki, warto czasami sprawdzić ich cenę w różnych sklepach, bo różnice potrafią być spore. 

🔸Macie swoje ulubione płatki? U mnie są to płatki owsiane firmy @elovena_polska ❤️ 

#bezglutenu #glutenfree #glutenfrei #zestawienie #platki #owies #płatkiowsiane #dietabezglutenowa #alergiepokarmowe #celiakia
Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową Wiec Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową

Wiecie, że to pierwszy przepis po ponad miesiącu przerwy 😊  Nie z braku chęci, bo tej u mnie sporo 😉 Najzwyczajniej brak mi ostatnio czasu 🤷‍♀️ 

Mam nadzieję, że ciacho przypadnie Wam do smaku 🙂 

Składniki na blachę 24×24 cm

BISZKOPT
🔹4 jajka (M lub małe L) – białka i żółtka osobno
🔹85 g mąki bezglutenowej np
🔸25 g skrobia ziemniaczana
🔸35 g owsiana bez glutenu
🔸25 g ryżowa
🔹20 g gorzkiego kakao
🔹80g cukru
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK
🔹3-4 dojrzałe banany
🔹kilka łyżeczek soku z cytryny
🔹250 g serka mascarpone
🔹100 g kremówki 30%
🔹300 g jogurtu naturalnego
🔹50 g cukru pudru
🔹12 g żelatyny
🔹40 g zimnej wody

POLEWA
🔹150 g czekolady, u mnie miks gorzkiej 85% i mlecznej
🔹kilka łyżek kremówki

NASĄCZENIE
🔹120-150 g chłodnej przegotowanej wody
🔹kilka łyżek soku z cytryny

Przepis znajdziecie również na blogu, link na profilu w BIO @kuchnia.bez.glutenu 

#bezglutenu #glutenfrei #glutenfree #wiemcojem #banan #ciastobiszkoptowe #ciastobezglutenowe #bezglutenowe #celiakia #dokawy #domowewypieki #ciastobezglutenu #przepisy #ciasto #dietabezdiety #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy
Zestawienie nr 11 🔸Dodaje ten post drugi raz. Zestawienie nr 11

🔸Dodaje ten post drugi raz. Strona tytułowa zmieniona - wśród zdjęć nie ma już knoppersa. Dlaczego go wcześniej umieściłam na pierwszej stronie? Gdyż strona ta zawiera produkty omawianej firmy. Jeśli jest to zestawienie produktów (bez)glutenowych to są to zarówno produkty z glutenem jak i bez glutenu. To tylko foto streszczenie czego możecie spodziewać się na kolejnych fotkach - a tam już jest wyraźnie zaznaczone co ma gluten a co nie. 
Niestety zostało to źle zrozumiane, dlatego też, żeby nie wprowadzać Was w błąd od teraz na pierwszej stronie będą tylko produkty bezglutenowe 🙂 
Hihi a wiecie, że wcześniej nie zwróciliście na na uwagi 😁

🔹Produkty firmy Storck, czyli Mamba, Merci, Nimm2, Knoppers, Ice fresh oraz Werther’s Original. 

🔸Informacje na temat produktów zaczerpnęłam ze strony www.storck.pl

🔹I jak? Wiedzieliście, że tyle produktów tej firmy jest bez glutenu? Ja jestem trochę zaskoczona ilością bg 😊 

🔸I jeszcze cytat ze strony firmy Storck, który sama lubię często przypominać 😉 „Podane informacje dotyczą aktualnych receptur i mogą ulec zmianie. Prosimy o sprawdzenie aktualnej listy składników na opakowaniu”

#bezglutenu #glutenfrei #bezglutenowe #produkty #zestawienie #produktybezglutenu #wiemcojem #słodycze #mamba #toffifee #cukierki #słodyczebezglutenu #celiakia #hashimoto
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram