33,6K
Cynamonki bez glutenu
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym. Aczkolwiek nadzienia podanego w przepisie poniżej nie musicie się trzymać. Możecie do środka dodać twaróg, masę makową, czekoladę, rodzynki, marmoladę lub co tylko chcecie. U mnie za pierwszym razem były z nadzieniem cynamonowym, wyszły super, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim, ciasto posmarowałam najpierw masą cynamonową a potem dodałam jeszcze uprażone jabłka. Bułeczki wyszły jeszcze lepsze, gdyż dzięki jabłkom cynamonki bez glutenu były jeszcze bardziej wilgotne.
Cynamonki bez glutenu
Składniki na 12-18 sztuk
- 1 jajko
- 200 g lekko ciepłego mleka
- 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 40 g roztopionego masła
- 16 g łusek babki jajowatej
- 250 g mąki bezglutenowej np
- 80 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
- 90 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 6 g suchych drożdży
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżki cynamonu
- 25 g cukru (polecam cukier puder)
- opcjonalnie 2-3 jabłka – więcej we wstępie
LUKIER – przeważnie robię na oko
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- pół łyżeczki wody
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
Cynamonki bez glutenu – przygotowanie
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, jogurt, masło, mleko i dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach. Wymieszane ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Jeśli robicie wersje z jabłkiem to jest idealny czas na ich przygotowanie. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach a następnie umieszczamy w rondelku i dusimy aż sok wyparuje – jak na szarlotkę.
- Nadzienie – do roztopionego masła dodajemy cynamon oraz cukier i mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie mieszamy, polecam zrobić to łyżką lub szpatułką, gdyż na mieszanie ręką może być zbyt klejące.
- Na środek stolnicy/maty sypiemy płaską łyżkę skrobi a na nią przekładamy ciasto. Następnie delikatnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk (jak na zdjęciu).
- Podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 -1,5 centymetra.
- Na całym placku rozprowadzamy nadzienie: cynamonowe i jabłka lub sam tylko cynamonowe.
- Delikatnie zawijamy ciasto w rulon a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na krążki o grubości około 2-3 cm (u mnie bardziej 2). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30-60 minut. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, gdyż bułeczki urosną.
- Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy ciepłym mlekiem (nie zimnym).
- Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przekładamy na kratę i odstawiamy do ostygnięcia.
- Zimne oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
- LUKIER – cukier puder mieszamy z minimalną ilością wody i opcjonalnie z sokiem z cytryny. Wody dodajcie bardzo mało, dlatego polecam zacząć od pół łyżeczki i dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstość jogurtu).
Smacznego 🙂
28 komentarzy
Czy mogę zastąpić babkę jajowatą np. nasionami chia? Wiem, że będą “chrupały”, ale czy uzyskam dzięki nim podobny efekt? Jak uważasz?
Według mnie na nasionach chia nie uzyska się takiego samego efektu. Ktoś mi kiedyś pisał, że probował coś upiec na tych nasionach (nie pamietam co to był za przepis) i niestety nie udało się.
Ja kiedyś probowałam łuskę zamienić na zmielone siemię lniane i nie udało się. Cynamonki wyszły niedobre.
Jedyna opcją zamiany jest wg mnie zamiana łusek na gumę ksantenową lub gumę guar w małych ilościach, ponieważ one bardzo mocno zagęszczają.
Ok. Dziękuję za wskazówki 😊 W takim razie jutro udam się na poszukiwania babki jajowatej stacjonarnie, bo zanim dotrze zamówiona w Internecie, to odejdę się smakiem a chcę upiec na weekend.
Bardzo dziękuję za ten przepis. Genialne cynamonki, w końcu coś bezglutenowego smakuje jak pszenny wypiek. Jestem pewna, że będą wracać po kolejne przepisy <3
Mega się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Wyszły bardzo pyszne i potwierdzam, że znikają w mig! Dziękuję za przepis 🙂
A ja dziękuję za komentarz 🙂 super, że cynamonki tak wielu osobom smakują 🙂
Bardzo dobre, dawno takich smaczych nie jadlam, dzieki za przepis
Czy można zastąpić łuski babki jajowatej mielonym siemieniem lnianym? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Witaj,
Nigdy nie robiłam z samym siemieniem lnianym, ponieważ nie przepadam za jego smakiem. Siemię lniane zagęszcza trochę słabiej dlatego należy dać go więcej niż babki. Ja bym zaczęła od 1,5-2 porcji. Po kilku minutach mieszania ciasto ma być gęste i klejące. Jeśli nadal będzie płynne, należy dodać więcej siemienia. Konsystencje zwartą ciasto powinno osiągnąć dopiero po wyrastaniu.
Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂
Pozdrawiam
Sylwia
Dzień dobry,czy można gotowe cynamonki przed odstawieniem do wyrastania schować i upiec na następny dzień ?
Pozdrawiam
Alicja
Dzień dobry,
Szczerze, nie wiem. Nigdy tak nie robiłam, więc nie wiem jak zachowa się ciasto. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem było by schowanie ciasta a nie gotowych cynamonek. Po wyciągnięciu będzie można ciasto ponownie wyrobić i ewentualnie dodać płyny, jeśli okaże się, że przez noc wyschło.
Pozdrawiam
Dzisiaj zrobiłam w wersji z jabłkami, wyszły przepyszne! Będę zaglądać tu częściej, pozdrawiam 🙂
Sylwia, bardzo Ci dziękuję że dzielisz się przepisami. Miałam dużo nieudanych prób wypieków bg. Odkąd dzieciaki musiały przejść na dietę nie mogę zaakceptować smaku bezglutenowych wypieków drożdżowych. ALE te bułeczki są boskie!!! Będę testowała Twoje przepisy i nie porzucę Twojego bloga dłuuuugo 🙂 I bardzo Cię cenię za nie używanie mixów <3
Bardzo Ci dziękuje za przemiłe słowa <3 ogromnie się cieszę, że bułeczki Wam smakowały. Mam nadzieję, że z pozostałych przepisów będziecie również zadowoleni - czekam na opinię 🙂 Tworząc tego bloga miałam cel, żeby przepisy w nim zawarte były jak najprostsze, były z mąk jednorodnych (początkowe przepisy miały jeszcze mixy, ale szybko to się zmieniło) i w smaku były jak najbardziej zbliżone do "glutenowych". Nie zawsze udaje się osiągnąć cel w 100% ale w przypadku tych bułeczek widzę, że się udało 🙂 super 🙂 trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂 Pozdrawiam
Zrobilam jagodzianki i cynamonki z Pani przepisu! Rewelacja! Nawet moj maz lubi a nie jest za bardzo za slodkosciami bez glutenu:) Dziekuje
Super 🙂 Cieszę się, że wypieki smakują.
Staram się tworzyć dania tak, żeby ich smak był jak najbardziej zbliżony do glutenowego – w miarę możliwości oczywiście 😉 Mam nadzieję, że inne wypieki również będą smakowały 🙂
Pozdrawiam
Witam 🙂 czy można zastąpić mąkę owsianą inną?
Witam,
Można ją zastąpić mąką jaglaną lub gryczaną (lub ich miksem), jeśli lubicie ich smak. Mąka jaglana i gryczana pozostawiają posmak, który nie każdemu odpowiada. Może się okazać, że będzie trzeba dać ich ciut więcej niż owsianej, gdyż mąka owsiana chłonie mocniej płyny.
Pozdrawiam
Sylwia
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
Robiłam już kilka razy, za każdym znikają w mig. Z dżemem, jabłkami, cynamonem, mega dobre.
To tak jak u mnie 😉
Pozdrawiam
Bardzo dobre, dawno takich smaczych nie jadlam, dzieki za przepis
Bardzo się cieszę, że cynamonki smakują 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Czy można użyć mleka roślinnego?
Nie robiłam ich nigdy na roślinnym, ale wydaje mi się, że powinny się udać. U mnie mleko było bez laktozy i nie było problemu.
A gdzie można kupić sama łuskę babki? Mam tylko mieszankę łuski i nasion.
Ja kupuję w sklepach internetowych – Allegro, biopremiumfood.pl, moncana.pl. Podobno w niektórych aptekach albo sklepach ze zdrową żywnością mają, ale sama nigdy tam nie kupiłam.