Cynamonki bez glutenu
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym. Aczkolwiek nadzienia podanego w przepisie poniżej nie musicie się trzymać. Możecie do środka dodać twaróg, masę makową, czekoladę, rodzynki, marmoladę lub co tylko chcecie. U mnie za pierwszym razem były z nadzieniem cynamonowym, wyszły super, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim, ciasto posmarowałam najpierw masą cynamonową a potem dodałam jeszcze uprażone jabłka. Bułeczki wyszły jeszcze lepsze, gdyż dzięki jabłkom cynamonki bez glutenu były jeszcze bardziej wilgotne.
Cynamonki bez glutenu
Składniki na 12-18 sztuk
- 1 jajko
- 200 g lekko ciepłego mleka
- 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 40 g roztopionego masła
- 16 g łusek babki jajowatej
- 250 g mąki bezglutenowej np
- 80 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
- 90 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 6 g suchych drożdży
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżki cynamonu
- 25 g cukru (polecam cukier puder)
- opcjonalnie 2-3 jabłka – więcej we wstępie
LUKIER – przeważnie robię na oko
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- pół łyżeczki wody
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
Cynamonki bez glutenu – przygotowanie
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, jogurt, masło, mleko i dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach. Wymieszane ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Jeśli robicie wersje z jabłkiem to jest idealny czas na ich przygotowanie. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach a następnie umieszczamy w rondelku i dusimy aż sok wyparuje – jak na szarlotkę.
- Nadzienie – do roztopionego masła dodajemy cynamon oraz cukier i mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie mieszamy, polecam zrobić to łyżką lub szpatułką, gdyż na mieszanie ręką może być zbyt klejące.
- Na środek stolnicy/maty sypiemy płaską łyżkę skrobi a na nią przekładamy ciasto. Następnie delikatnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk (jak na zdjęciu).
- Podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 -1,5 centymetra.
- Na całym placku rozprowadzamy nadzienie: cynamonowe i jabłka lub sam tylko cynamonowe.
- Delikatnie zawijamy ciasto w rulon a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na krążki o grubości około 2-3 cm (u mnie bardziej 2). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30-60 minut. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, gdyż bułeczki urosną.
- Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy ciepłym mlekiem (nie zimnym).
- Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przekładamy na kratę i odstawiamy do ostygnięcia.
- Zimne oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
- LUKIER – cukier puder mieszamy z minimalną ilością wody i opcjonalnie z sokiem z cytryny. Wody dodajcie bardzo mało, dlatego polecam zacząć od pół łyżeczki i dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstość jogurtu).
Smacznego 🙂