Domowy kopiec kreta bez glutenu
Mocno czekoladowe ciasto na bazie jogurtu, przełożone bananami oraz masą śmietanową. Wierzch odsypany jest pokruszonym ciastem. Całość przypomina kopiec kreta, stąd nazwa. Spód ciasta oraz banany nasączone są sokiem z cytryny, dlatego domowy kopiec kreta bez glutenu ma lekko kwaskowaty posmak. Do nasączenia (spodu ciasta) można użyć innych składników, np alkoholu. Jadłam kiedyś to ciasto z rumem i również było bardzo dobre.
Mąkę owsianą można zastąpić np mąką gryczaną, jaglaną… ale należy liczyć się z tym, iż ciasto będzie miało inny posmak. Owies jest w miarę neutralny, natomiast mąka np jaglana, gryczana mają aromat, który nie każdemu odpowiada.
Domowy kopiec kreta bez glutenu
Składniki na tortownicę 21 cm
Ciasto
- 3 jajka (rozmiar M)
- 100 g cukru
- 110 g roztopionego masła
- 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 160 g mąki bezglutenowej np
- 90 g ryżowej
- 30 g owsianej bez glutenu
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Środek
- 300 g kremówki (u mnie 30%)
- 120 g serka mascarpone
- 35 g cukru pudru
- 2 śmietanfix (opcjonalnie)
- 50-60 g startej czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
- 2-3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki przegotowanej wody
Domowy kopiec kreta bez glutenu – przygotowanie
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia – polecam tylko dno, a piekarnik ustawiamy na 175 stopni, grzanie góra dół.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. W tym czasie w drugiej misce łączmy mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao – polecam wszystko przesiać przez sito.
- Zwalniamy obroty miksera i powoli dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz jogurt, krótko mieszamy. Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy na blachę i pieczemy ok 35 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika proszę sprawdzić za pomocą patyczka czy nie jest surowe.
- Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Z chłodnego odcinamy górę, tak aby ciasto było płaskie. Następnie za pomocą łyżeczki wyskrobujemy środek ciasta na głębokość około 1 centymetra.
- Banany kroimy albo w grubsze plasterki albo przekrawamy wzdłuż na pół a następnie dokładnie obtaczamy w soku z cytryny. Układamy na spodzie ciasta.
- Do pozostałego soku z cytryny dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy i polewamy wierzch bananów ułożonych na cieście.
- Do misy miksera wlewamy kremówkę i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy śmietanfix, cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania bitej śmietany (uwaga, żeby nie zważyć kremówki). Następnie dodajemy serek mascarpone, startą na małych oczkach czekoladę i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Gotową masę rozkładamy na bananach tak, aby śmietana utworzyła górkę.
- Na wierzchu rozsypujemy pokruszone ciasto, które wyciągnęliśmy ze środka. Lekko dociskamy.
- Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Czy mogę prosić o wymiary blaszki
Tortownica 21 cm 🙂
Proszę jeszcze o informację czy użycie śmietanfixu jest konieczne?? Można go pominąć??
Jeśli masę zrobisz na kremówce oraz serku mascarpone, jak w przepisie to można je pominąć. Tylko musisz ciasto trzymać w lodówce, bo masa może być bardziej miękka.
Dziękuję za podpowiedź 😘
Mam uczulenie na banany, jakim innym owocem mogę je zastąpić?? Pozdrawiam.
Rok temu, kiedy po raz pierwszy eksperymentowałam z tym ciastem i nie mogłam jeść bananów zrobiłam je z truskawkami 🙂 Według mnie sprawdziły się dobrze 🙂 wydaje mi się, że maliny również mogą pasować. Albo mieszanka maliny, borówki, truskawki 🙂
Pozdrawiam