- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Domowy kopiec kreta bez glutenu

Domowy kopiec kreta bez glutenu

Mocno czekoladowe ciasto na bazie jogurtu, przełożone bananami oraz masą śmietanową. Wierzch odsypany jest pokruszonym ciastem. Całość przypomina kopiec kreta, stąd nazwa. Spód ciasta oraz banany nasączone są sokiem z cytryny, dlatego domowy kopiec kreta bez glutenu ma lekko kwaskowaty posmak. Do nasączenia (spodu ciasta) można użyć innych składników, np alkoholu. Jadłam kiedyś to ciasto z rumem i również było bardzo dobre.

Mąkę owsianą można zastąpić np mąką gryczaną, jaglaną… ale należy liczyć się z tym, iż ciasto będzie miało inny posmak. Owies jest w miarę neutralny, natomiast mąka np jaglana, gryczana mają aromat, który nie każdemu odpowiada.

 

Domowy kopiec kreta bez glutenu

Składniki na tortownicę 21 cm

Ciasto

Środek

 

Domowy kopiec kreta bez glutenu – przygotowanie

 

 

 

Smacznego 🙂