Drożdżowe babeczki bez glutenu
Powstały na gotowej mieszance mąk. Rzadko z nich korzystam, bo jestem zwolennikiem mąk jednorodnych. Ale mieszanka mąk do ciast z firmy Moncana to połączenie samych naturalnych składników: kilku rodzajów mąk i mielonej łuski babki jajowatej. Dlatego postanowiłam ją przetestować i upiekłam drożdżowe babeczki bez glutenu. Wyszły bardzo dobre, dlatego dzielę się przepisem.
Dodam, że mieszankę otrzymałam od firmy w ramach prezentu. Nie jest to współpraca, nie musiałam tworzyć przepisu w ramach barteru. Ale postanowiłam się nim podzielić, bo babeczki wyszły dobre, więc może ktoś skorzysta.
Drożdżowe babeczki bez glutenu – składniki i przygotowanie
Składniki na 9-10 babeczek
- 2 jajka
- 200 g mieszanki mąk do ciast od Moncana
- 1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy
- 50 g roztopionego masła
- 50 g cukru (można więcej)
- 150 g letniego mleka
- 10 g świeżych drożdży
- owoce np borówki, truskawki, maliny
Kruszonka
- 15-20 g zimnego masła
- 15 g cukru
- 30 g mieszanki do wypieku ciast od Moncana
PRZYGOTOWANIE
- Do mleka dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy do mleka pozostałe składniki i dokładnie mieszamy przez 3-4 minuty.
- Przykrywamy i odstawmy do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy a następnie przekładamy do papilotek. Papilotki wypełniamy ciastem do połowy wysokości.
- W ciasto wciskamy owoce*, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
*owoce albo mocno wciskamy w ciasto, albo (według mnie lepsza opcja) dajemy do środka ciasta przed nakładaniem do papilotek.
Smacznego 🙂