Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bułki na słodkoCiasteczkaDrożdżowe

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Sylwia 08/10/2020
Sylwia 08/10/2020

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Jednym słowem przepyszne. Mięciutkie, puszyste, lekko słodkie. U mnie wersja standardowo delikatnie słodka, z dwiema łyżkami cukru, ale Wy możecie dać go więcej. Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu  po upieczeniu można również oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Nadzienie to Wasz wybór, co kto lubi. U mnie były to owoce, biały serek i czekolada.

Skrobia. Ja użyłam skrobi kukurydzianej, gdyż najlepiej mi się z nią pracuje oraz jej smak najbardziej mi odpowiada. Czy można użyć innej np tapioki, ziemniaczanej? Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek musicie mieć na uwadze to, iż każda z nich w trochę innym stopniu zagęszcza ciasto.

Niestety nie jestem w stanie napisać Wam, jak rogaliki będą smakowały następnego dnia, gdyż zjedliśmy wszystkie w przeciągu 6 godzin. Jeśli okaże się, że są zbyt suche/twarde można je podgrzać a co za tym idzie, również odświeżyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

 

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Składniki na około 22 sztuki

  • 1 jajko
  • 110 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 40 g roztopionego masła
  • 170 g lekko ciepłego mleka
  • 240 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g skrobi kukurydzianej + do podsypania
    • 90 g mąki ryżowej
    • 70 g mąki owianej bez glutenu
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 18 g łusek babki jajowatej
  • 2-4 łyżki cukru (według gustu)
  • 1 łyżka octu np jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • owoce
  • czekolada
  • serek biały
  • marmolada …

PRZYGOTOWANIE

  • Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, roztopione masło, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz octu)  i wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto przed wyrastaniem będzie rzadsze, ponieważ łuski babki jajowatej pęcznieją po pewnym czasie.
  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy łyżkę octu i ponownie je zagniatamy. Jeśli cisto będzie bardzo kleiło się do rąk, dosypujemy np łyżkę skrobi – ja tak zrobiłam. Końcowa konsystencja ciasta ma być zwarta i przy delikatnym ugniataniu nie powinna kleić się do dłoni.
  • Ciasto dzielimy na kilka części a następnie każdą w nich rozwałkowujemy na koło lub prostokąt o grubości około 2-3 mm. Wycinamy trójkąty – koło wystarczy podzielić na 6-8 części, natomiast prostokąt najpierw dobrze jest wyrównać a następnie podzielić.
  • Na górze każdego trójkąta układamy dodatki i delikatnie zwijamy go formując jednocześnie rogalik. RADA – po zawinięciu pierwszej warstwy ciasta, polecam rogi delikatnie skleić i uformować w rożek. Dzięki temu nadzienie ze środka mniej wycieka. Na zdjęciach pokazałam o co mi chodzi 😉

Na środek góry układamy dodatki

 

Zawijamy pierwszą warstwę ciasta

 

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Rogi delikatnie sklejamy

 

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Formujemy rogalik

 

 

  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między bułeczkami, gdyż rogaliki jeszcze urosną.
  • Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
  • Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę aby ostygły.
  • Po 20-30 minutach rogaliki są gotowe do jedzenia.

Smacznego 🙂

 

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

 

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

2020czekoladaowoceprzekąskarogaliki
2 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowa szarlotka z budyniem
następny post
Bezglutenowa babka kiślowa

Zobacz również

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Pierniczki bezglutenowe bez jajka i owsa

07/12/2022

Pierniczki bezglutenowe bez jajka z niskim IG

30/11/2022

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

23/02/2022

Pączki serowe bezglutenowe z jabłkiem

26/01/2022

Ciasteczka z jabłkami bez glutenu i jajek

17/01/2022

Bezglutenowa gwiazda makowa

10/12/2021

Dyniowe cynamonki bez glutenu

20/09/2021

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczką

05/08/2021

Bezglutenowe ciasteczka budyniowe

23/06/2021

2 komentarze

Klaudia 11/02/2023 - 15:09

Ciasto rzadkie, że nie da się z nim nic zrobić, szkoda tylko składników

Odpowiedz
Sylwia 11/02/2023 - 15:19

Ciasto przed wyrastaniem może być rzadkie, ponieważ łuski babki jajowatej pęcznieją po pewnym czasie. Po wyrośnięciu jest klękając ale zwarte.
Jaki twaróg Pani dodała i jakie łuski babki jajowatej?

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca