- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Jednym słowem przepyszne. Mięciutkie, puszyste, lekko słodkie. U mnie wersja standardowo delikatnie słodka, z dwiema łyżkami cukru, ale Wy możecie dać go więcej. Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu  po upieczeniu można również oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Nadzienie to Wasz wybór, co kto lubi. U mnie były to owoce, biały serek i czekolada.

Skrobia. Ja użyłam skrobi kukurydzianej, gdyż najlepiej mi się z nią pracuje oraz jej smak najbardziej mi odpowiada. Czy można użyć innej np tapioki, ziemniaczanej? Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek musicie mieć na uwadze to, iż każda z nich w trochę innym stopniu zagęszcza ciasto.

Niestety nie jestem w stanie napisać Wam, jak rogaliki będą smakowały następnego dnia, gdyż zjedliśmy wszystkie w przeciągu 6 godzin. Jeśli okaże się, że są zbyt suche/twarde można je podgrzać a co za tym idzie, również odświeżyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

 

Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Składniki na około 22 sztuki

Dodatkowo

PRZYGOTOWANIE

Na środek góry układamy dodatki

 

Zawijamy pierwszą warstwę ciasta

 

Rogi delikatnie sklejamy

 

Formujemy rogalik

 

 

Smacznego 🙂